Furnizorul de utilitati( apa curenta, apa menajera, gunoi) a sistat livrarea de apa curenta din cauza restantelor la plata facturilor pe care asociatia de proprietari le are fata de furnizorul de servicii.
Din aceasta cauza sanatatea locatarilor este pusa in pericol pentru ca este foarte greu sa ne bucuram igiena corespunzatoare mai ales acum in sezonul cald si din aceasta cauza este posiubila oricand declansarea unei epidemii.
Intrebarea mea este:
- poate sa fie actionat in judecata furnizorul de servicii si daca da care este suportul legal?
Va multumesc pentyru sprijin.
inteleg ca asociatia de proprietari are incheiat contract cu furnizorul si in acest caz acesta din urma este indreptatit sa procedeze asa pentru a putea recupera debitul.
Inteleg ca furnizorul de servicii trebuie sa isi recupereze debitul dar cu sanatatea locatarilor ce facem?
Nu exista alta modalitate de recuperare a debitului? asa incat igiena si sanatatea locatarilor sa nu fie puse in pericol?
Va multumesc pentru sugestii si eventual indrumari pentru a rezolva situatia aceasta/
Ion Motoc
Mai exista posibilitatea ca partile la contract - asociatia de proprietari si furnizorul de servicii sa incheie angajament de esalonare a platii restantelor,astfel incat proprietarilor bun platnici sa nu le fie restrictionat dreptul la furnizarea serviciului utilitati pe care l-au achitat in termenul legal
Baza legala a relatiei dintre asociatia de proprietari si furnizor este contractul.
Daca in contractul de furnizare se prevede ca dupa X zile de intarziere a platii se intrerupe fuirnizarea apei sau sistarea serviciului si-acest termen a fost repecta de furnizor, este legala actiunea acestuia.
Dar, asa cum s-a spus mai sus, conducerea asociatiei trebuie sa sa incerce a rezolva cat mai repede problemele.
Presedintele si comitetul executiv trebuie sa actioneze pe urmatoarele cai;
- Sa intervina la furnizor pentru a negocia o esalonare a debitelor printr-un angajament sau contract de esalonare
- Sa convocati imediat adunarea generala in care sa propuneti masuri urgente de recuperare a debitelor si/sau suplimentarea fondului de rulment si/sau crearea unui fond special pentru iesirea din "criza"
- Presedintele sa trimita imediat notificari prin posta, cu confirmare de primire, restantierilor cu mentiunea ca vor fi actionati in instanta daca in 10 zile nu-si achita debitele.
- Presedintele sa actioneze imediat in instanta restantierii care au debite mai vechi de 90 de zile asa cum prevede legea
- Presedintele sa instituie privilegii imobiliare pe apartamentele restantierilor
- In sedinta comitetului executiv convocata imediat sa se gaseasca si ale solutii si sa se propuna si alte masuri: afisare, informare din usa in usa, fluturasi in cutia postala...
Toate acestea se poat realiza rapid si sunt convins ca situatia se poate debloca in cateva zile.
In aceasta situatie ma aflu si eu. La fiecare cateva luni se sisteaza furnizarea apei potabile. Avem 2 vecini care au datorii foarte mari si din cauza lor ramanem sistematic fara apa curenta. Se pare ca datoriile lor se maresc, si nu scad cum ar fi normal.
Sugestia oferita de adriantot nu cred ca este o solutie si as dori sa stiu daca pot sa actionez in judecata asociatia sau furnizorul de apa curenta.
Debransare apanova
danalexis
Buna seara,
In urma cu vreo cateva ore, au venit pe strada noastra cei de la apanova cu toate utilajele din doatare, si au debransat la ceas de seara vreo 3 ... (vezi toată discuția)