CE DEVIZE SI TIPURI DE CONTRACTE SUNT NECESARE PENTRU MONTAREA UNEI COLOANE DE GAZE LA SCARILE BLOCULUI ?
Acum doua saptamani un proprietar din Asociatia noastra (care a facut parte din Comitet Executiv dar in luna ianuarie 2011 si-a dat demisia) a venit intr-o sedinta a comitetului cu trei oferte de pret de la trei firme pentru montarea unei coloane de gaze la doua scari ale blocului nostru. Fiecare din ofertele respective prezentau un pret general (fara deviz detaliat pt materiale, manopera, taxe, avize, etc.) pentru coloana principala de gaze si un pret general (fara deviz detaliat pt materiale, manopera, taxe, avize, etc.) pentru bransamentul individual . Deasemenea, doua din firmele respective au prezentat si cate doua proiecte de contract: un contract, pt coloana principala, ce urma sa fie incheiat cu asociatia de proprietari si, respectiv, un proiect de contract pt bransamentul individual al apartamentelor la coloana principala de gaze, ce urma sa se incheie intre firma si fiecare proprietar bransat la coloana principala.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Ofertele de pret respective trebuiau sa fie fundamentate pe devize (un deviz pt coloana principala si un deviz pt bransamentul individual) ce ar fi trebuit sa descrie, detaliat, costurile pe fiecare activitate (proiectare, taxe, avize, etc.) precum si costurile materialelor si, respectiv al manoperei ?
2. Devizele respective, pentru materiale si manopera, trebuiau sa fie rezultatul masuratorilor prealabile efectuate de firmele respective ?
3. Ce contracte sunt necesare si intre cine trebuie incheiate, pt coloana principala si, respectiv, pt bransamentul individual ? Este necesar / legal ca pt coloana principala sa se incheie contract intre firma si asociatia de proprietari? Este legal ca asociatia de proprietari sa nu fie implicata si sa se incheie un singur contract cu fiecare proprietar, atat pt coloana principala de gaze cat si pt bransamentul individual ? Exista vreo lege, reglementare legala care permite incheierea unui singur contract cu fiecare proprietar, atat pt coloana principala de gaze cat si pt bransamentul individual, si in ce conditii ?
Pun aceste intrebari de la punctul 3 pt ca azi, a venit la sediul asociatiei o reprezentanta a uneia din cele doua firme ce ne-au trimis si proiecte de contracte, pt a efectua masuratori pt deviz (pt ca aceasta a fost solicitarea Comitetului Executiv) si, printre altele, ne-a spus ca nu NU ESTE NECESARA IMPLICAREA ASOCIATIEI DE PROPRIETARI (!? ) si ca este posibila incheierea unui singur contract cu fiecare proprietar, atat pt coloana principala de gaze cat si pt bransamentul individual (!?), motivand ca doar 24 din cei 32 de proprietari de pe scara repectiva doresc sa se racordeze la coloana noua de gaze (!?). Aceeasi reprezentanta a firmei respective a spus ca DOAR DACA TOTI CEI 32 DE PROPRIETARI DE PE SCARA RESPECTIVA S-AR RACORDA LA COLOANA DE GAZE, AR TREBUI SA SE INCHEIE CONTRACT INTRE ASOCIATIE SI FIRMA REPECTIVA (!?) . Asta dupa ce, repet, acum doua saptamani, firma repectiva ne trimisese doua proiecte de contract: un contract, pt coloana principala, ce urma sa fie incheiat cu asociatia de proprietari si, respectiv, un proiect de contract pt bransamentul individual al apartamentelor la coloana principala de gaze, ce urma sa se incheie intre firma si fiecare proprietar bransat la coloana principala. Cand am intrebat-o daca exista vreo lege / reglementare legala care permite neimplicarea asociatiei (pe baza motivului invocat de dumneaei ca doar 24 din cei 32 de proprietari de pe scara repectiva doresc sa se racordeze la coloana noua de gaze) si, respectiv, incheierea unui singur contract cu fiecare proprietar, atat pt coloana principala de gaze cat si pt bransamentul individual, reprezentanta firmei a rapuns ca NU EXISTA VREO REGLEMENTARE IN ACEST SENS (!?) dar ca asa e.... logic (!?). Eu ma gandesc ca spatiul de la fiecare etaj unde se vor da gauri si se va trage coloana principala de gaze este proprietate comuna a asociatiei si, din acest motiv, ar trebui sa existe contract separat pt coloana principala de gaze, incheiat intre asociatie si firma care executa lucrarea respectiva.
Intrebarile sunt multe, dar mai ales in cazul acestui tip de lucrari, sunt intrebari firesti si de bun simt. Cu cat proprietarii vor fi mai bine informati, cu atat treaba va fi mai buna.
Eu nu pot/nu stiu sa va raspund la toate intrebarile dvs., poate se va gasi cineva care, prin raspunsuri va va clarifica, macar in parte.
Pot sa va impartasesc din experienta asociatiei noastre in legatura cu aceasta lucrare pe care, la blocul meu s-a efectuat in vara anului 2001, an in care incepuse moda centralelor de apartament si, musai era nevoie de renuntarea la vechea coloana care la drept vorbind nu era de aruncat, dar nici prea multa garantie nu mai prezenta (avusesem cu aproximativ un an inainte o actiune de verificare din partea furnizorului care ne-a recomandat ca in viitorul apropiat sa procedam la inlocuirea acesteea).
Bun, dupa indelungi ”framantari” in sedinte de casa scarii, sau in com. executiv, s-a dat unda verde administratorului sa caute firme specializate, sa adne cat mai multe oferte pentru a ne hotari cu ce firma si in ce conditii vom efectua lucrarea.
Avand in vedere ca as. noastra este mare (11 blocuri - 5 dintre ele P+10, adica 220 ap. si 6 blocuri P+4 cu 284 ap.), com. executiv a hotarat ca lucrarile sa le facem cu 2-3 firme separate (cred ca am avut oferte de la cel putin 6 firme). Chestiunea principala de care ne-am lovit a fost faptul ca firmele erau la inceput de activitate, meseriasii pe care i-am vazut ne-au facut o impresie f. proasta (un meserias bun si trei ucenici, care invatau meserie...). Pana la urma ne-am decis asupra unei echipe care provenea chiar de furnizorul de gaze, meseriasi adevarati si care pana la urma s-au dovedit a fi cei mai buni, lucrarea a iesit de nota 10. Bun, dar aceasta echipa nu putea cuprinde decat 2-3 blocuri P+10, asa ca am mai ales o firma a carui patron, inginer de instalatii, care prin felul in care si-a prezentat firma, cu toate actele si acreditarile necesare, ne-a determinat sa colaboram cu firma acestuia. Decizia s-a dovedit a fi inspirata deoarece acest patron ne-a dat mai multe idei privind efectuarea lucrarii - o sa vedeti si dvs. ca una-i proiectul si alta-i in practica...
Sigur ca la nici-o scara din cele 19, la timpul respectiv, nu am avut majoritatea de 100% dintre proprietari care sa doreasca sa efectueze lucrarea (practic sa achite costul lucrarii), asa ca am fost sfatuiti ca lucrarile sa se desparta in doua, asa cum ati spus, respectiv:
- lucrari privind coloana principala care, desigur a fost dimensionata pentru un consum maximal pentru 44 ap. cu ”doua focuri” - aragaz + CT, chiar daca nu toata lumea dorea acest lucru, lucrare contractata cu as. locatari - costul fiind achitat in intregime de as. locatari; mentionez ca pentru prop. care la momentul respectiv nu doreau separarea de masura, firma ne-a propus si noi am acceptat ca si pe aceste ap. sa se faca bransarea pana la usa, montarea suportului pe care va sta gazometru si blindarea tevii, astfel incat, peste ani cand prop. se va decide, lucrarea de bransare propriu-zisa sa se faca fara intreruprea intregii retele; bineinteles ca costul acestor bransari partiale le-a suportat asociatia;
- lucrari privind bransarea tuturor proprietarilor la coloana principala cu o teava care sa le permita functionarea in regim de 2 focuri, pana la usa de intrare (pana la locul de montaj a gazometrului); proprietarilor care doreau contractarea lucrarii, firma continua sa le introduca tevile in casa, pana la locul de consum;
Ei, vin acum si incerc sa raspund la intrebare privind devizul de lucrari. Sigur ca blocurile noastre nu erau niste blocuri unicat, mai erau cu sutele prin oras, pe unde firma mai lucrase, asa ca aveau toate informatiile privind intocmirea unui deviz, ca la carte, insa acest lucru nu s-a intamplat in relatiile cu nici-o firma dintre cele cu care am lucrat. Pe baza preturilor care ”circulau” prin oras, functie de tipul de bloc/apartament, am acceptat o oferta de pret si nu ne-am mai complicat cu nimic. Nu stiu nici acum daca decizia a fost cea mai buna...
Deci s-au intocmit contracte separate cu as. loc. si individual cu fiecare proprietar, pretul era deja stabilit, basca faptul ca toate firmele au acceptat plata in 4-5 rate, iar pentru familiile cu probleme, mi-aduc aminte ca patronii au acceptat si mai multe rate.
Nu ni s-a permis functionarea cu doua retele - cea noua pentru proprietarii care au fost de acord cu separarea de masura si cea veche, pentru proprietarii care nu au vrut / nu au putut saachite costul lucrarii de separare de masura; numarul acestora a fost destul de mic, dar care a scazut foarte mult chiar in primul an de functionare; acestia, la momentul respectiv nu au platit nimic, insa pe parcurs, cand au dorit bransarea la reteaua noua, au fost nevoiti sa achite costul coloanei obtinand in acest fel de la asociatie acceptul de bransare la coloana, a bransamentului pana la usa si in plus costurile legate de aprobari, proiecte suplimentare, costul instalatiei interioare, facut cu o firma specializata, contractata de proprietar.
Avantajul separarii celor doua lucrari a fost evident. Proprietarii care nu au dorit din prima separarea de masura nu i-a costat nimic, iar noi ceilalti am putut sa dam drumul la lucrare, proiecte, aprobari si toate cele - de care s-a ocupat in totalitate firma care efectua prestarea.
In conditiile in care toti proprietarii ar fi fost de acord cu separarea de masura si ar fi achitat costurile negociate, sigur nu ar mai fi fot cazul sa incheiem contracte separate, pentru coloana principala si pentru instalatiile individuale, dar in conditiile aratate, a fost solutia cea mai buna.
Apropo's de deviz: la asociatie s-a prezentat o doamna care sustinea sus si tare ca avand in vedere ca instalatia interioara di apartamentul dansei are mai putin 2 coturi, sa i se scada costul acestora si manopera necesara. Patronul a scos 15 lei din buzunar, a pus-o sa semneze de primire, a atasat "hartia" la dosarul doamnei. Toata lumea multumita... insa a fost singurul caz de "pretentii financiare", in rest au mai fost discutii minimale privind calitatea lucrarii, a faptului ca se facea mult zgomot produs de fexuri si aparatele de sudura, mai scapa cineva un capat de teava pe jos...
Sigur ca teava principala strabate spatiul comun dintre etaje, pai altfel cum? A fost cu acordul proprietarilor, stipulat in procesul verbal de casa scarii.
Daca veni vorba de strapuns planseele pentru montat teava principala, trebuie avut in vedere ca acum exista niste utilaje speciale (cred ca erau si atunci, dar patronul firmei noastre nu le avea in dotare), cred ca se numesc carote, este o masina de gaurit careea i se ataseaza in loc de burghiu, o piesa speciala, ca o freza, care prin rotire strabate planseul cu o gaura extrem de bine conturata la diametru necesar, nu face zgomot prea mare ca si atinci cand lucrarea se face cu picamerul.
Mai am un lucru de spus si termin, nu firma trebuie sa puna conditiile in care se vor incheia contractele , ci as. prop. Sau mai bine zis, conditiile contractului se negociaza.
Va doresc mult succes!
Din experienta asociatiei noastre.
Conducta de gaz se poate cu sau fara implicarea financiara a asociatiei de
proprietari.Dar numai cu acordul acesteia.
Devizul de materiale și manopera este orientativ.Va fi plus sau minus % din
deviz functie de ce intervine la fata locului.
Contractul nu se face cu asociatia se face cu fiecare beneficiar.Acestia vor avea
contract cu societatea furnizoare de gaz.
Faptul ca se strapunge plaseul pentru montaj implica acordul asociatiei nu si
contract.(este dreptul proprietarilor prin acea suprafata indiviza)
Multumesc tuturor pt raspunsuri. Totusi, avand in vedere ca avem nevoie de informatii mai clare, revin cu intrebarile 2 si 3 din discutia mea initiala:
2. Devizele respective, pentru materiale si manopera, trebuiau sa fie rezultatul masuratorilor prealabile efectuate de firmele respective ?
3. .... Este necesar / legal ca pt coloana principala sa se incheie contract intre firma si asociatia de proprietari? Este legal ca asociatia de proprietari sa nu fie implicata ( juridic )si sa se incheie un singur contract cu fiecare proprietar, atat pt coloana principala de gaze cat si pt bransamentul individual ? Exista vreo lege, reglementare legala care permite incheierea unui singur contract cu fiecare proprietar, atat pt coloana principala de gaze cat si pt bransamentul individual, si in ce conditii ?
In final, doua intrebari suplimentare:
4. Care este durata minima, in ani, a garantiei pentru coloana principala de gaze, pe care ar trebui sa o acceptam in contractul incheiat cu firma ce executa lucrarea respectiva ?
5. Care este durata minima, in ani, a garantiei pentru bransamentul individual la un apartament, pe care ar trebui sa o acceptam in contractul incheiat cu firma ce executa lucrarea respectiva ?
2. lucrez la o firma de gaze si, cel putin la noi, ofertele cu privire la coloana si instalatiile de utilizare (instalatiile de la coloana pina la fiecare consumator din apartament) se fac in urma vizionarii si masurarii in teren, dupa stabilirea traseului acestora. si nu se trimite beneficiarului un deviz pe materiale si manopera, ci numai lungimile de teava si taxele care sint de platit catre distribuitor
3. lucrarea pentru coloana se face ori de catre asociatie, ori de unul sau mai multi investitori initiali (cu acordul asociatiei si vecinilor direct afectati) care-si vor recupera din investitie odata cu dorinta altor vecini de a se racorda la coloana acestora
4. si 5. garantia este data de obicei pentru 2 ani, dupa care intervine obligatoriu verificarea periodica a instalatiei prin care firma care o asigura isi asuma responsabilitatea pina la urmatoarea verificare a instalatiei, dupa alti 2 ani
2. lucrez la o firma de gaze si, cel putin la noi, ofertele cu privire la coloana si instalatiile de utilizare (instalatiile de la coloana pina la fiecare consumator din apartament) se fac in urma vizionarii si masurarii in teren, dupa stabilirea traseului acestora. si nu se trimite beneficiarului un deviz pe materiale si manopera, ci numai lungimile de teava si taxele care sint de platit catre distribuitor...
Va multumesc pt raspuns...
As dori sa ma lamuriti unde apare costul manoperei (in deviz ? in oferta ? in proiectul de contract ?), avand in vedere ca dvs sustineti ca "...nu se trimite beneficiarului un deviz pe materiale si manopera, ci numai lungimile de teava si taxele care sint de platit catre distribuitor..."