avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CONTOR gaze apartament + INSTALATIA DE GAZE casa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CONTOR gaze apartament + INSTALATIA DE GAZE casa scarii

Buna ziu,
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum se face verificarea contuarelor de gaze ale fiecarui apartament cat si a conductelor de gaze de pe casa scarii unei asociatii de proprietari ?.
Cine este proprietar pe ele ?
Asociatia de proprietari este obligata sa plateasca aceasta verificare?
Distrigaz vine numai la o eventuala avertizare de scapare gaze la contuare ..
Este obligatorie si o verificare periodica asa cum vin la cea din apartamente ?
pentru care platim niste bani prin contract cu ei .
Un instalator de la ei ne-a spus ca trebuie sa cerem o verificare si pentru ea sa plateasca asociatia .
Va multumesc .
Mihaela P.
Verificarea instalatiei de gaze este obligatorie si se face la nivelul apartamentului, dar si la nivelul contorului de scara. Se opresc toti consumatorii de gaze din apartamente si 24 de ore, dupa stiinta mea, se citeste contorul la inceputul si la sfarsitul intervalului pentru a se vedea daca exista scurgeri interioare de gaze.

Aceasta lucrare se plateste de catre asociatia de proprietari, intrucat factura vine pe numele asociatiei, iar pe liste administratorul imparte costul acestei verificari fiecarui apartament, dupa cum este descris in factura.
In asociatia noastra verificarea instalatiei de gaze se face din 2 in 2 ani. S-a facut in 2009 cu un cost de aproximativ 25 lei/apartament iar acum in 2011 costul a fost de 52 lei/apartament.
Tehnicianul de la firma furnizoare a lipit afise la fiecare scara si-a anuntat proprietarii ca se face verificare instalatiei in perioada... de la ora ....la ora...
Nu s-a oprit furnizarea gazului. A verificat de la distribuitorul de scara (la intrarea in bloc) pana in bucataria fiecaruia. A verificat documentatia de montare a centralelor termice individuale, atentionandu-i pe cei care trebuia sa-si faca revizia centralei. A verificat daca exista scurgeri de gaze la centrala si la aragaz.
A intocmit cu fiecare proprietar verificat, un proces verbal.
Dupa vreo luna fiecare proprietar a primit factura de 52 lei. Verificarea a durat vreo 2 saptamani pana a gasit aproape toti proprietarii acasa.
Cei cativa negasiti in aceasta perioada au fost notificati cu scrisoare in usa ca li se sisteaza gazul si sa ia legatura cu furnizorul...
Asociatia a colaborat cu tehnicienii de la gaz anuntand proprietarii de negasit, prin telefon, email..., dand unele relatii atat reprezentantilor gazului cat si proprietarilor.
verificarea tehnica a instalatiilor de gaze se face odata la 2 ani fara intreruperea gazului si consta in verificarea etanseitatii filetarilor si sudurilor instalatiei de utilizare.
odata la 10 ani (deci dupa 4 verificari periodice) se face REVIZIA tehnica a instalatiei de utilizare care consta in :
"Operatii periodice de revizie tehnica, la instalatia de utilizare, confirmate prin
prezenta fisa (obligatorii la intervale de maxim 10 ani, dupa orice întrerupere a
utilizarii instalatiei pentru o perioada de timp mai mare de 6 luni si dupa orice
accident tehnic care poate afecta instalatia) :
j) verificarea arzatoarelor si a starii îmbinarilor si garniturilor de
etansare aferente;
k) verificarea stabilitatii conductelor montate aparent pe suporturi;
l) verificarea etanseitatii îmbinarii conductelor si armaturilor la
presiunea de lucru a gazului din instalatie, cu spuma de apa cu sapun
sau cu alte tehnologii de verificare a etanseitatii;
m) verificarea functionarii aparatelor de masurare, control, reglare si de
siguranta;
n) demontarea / debransarea punctelor de consum fara aprobare legala
si a conductelor de alimentare aferente;
o) verificarea functionarii echipamentului de reglare din instalatiile de
utilizare;
p) verificarea starii rasuflatorilor si a caminelor existente;
q) verificarea documentelor, emise cu maximum 6 luni înainte de data
verificarii, prezentate de consumator, care sa ateste verificarea de
catre operatori economici autorizati, conform reglementarilor în
vigoare, a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, a
curatirii cosurilor si canalelor de evacuare a gazelor arse;
r) verificarea starii constructiilor care adapostesc statiile si posturi de
reglare sau reglare–masurare."
proba de presiune se face la 2 bari timp de doua ore iar proba de etanseitate la 1 bar timp de 24 ore
@elapopy, nu mai spuneti contuarelor ca suna ca naiba....
Fiind din Iasi ca si dl. Adrian, si la noi s-a procedat la fel, insa aflu cu surprindere ca pretul este de 52 lei, pe cand la noi a fost de 72 lei... Acum nu sunt sigur daca suma achitata de familia mea a fost 52 lei pentru instalatia interioara si 20 lei pentru instalatia din casa scarii... Tre'sa ma uit pe documente. Oricum ar fi, scump domnule, scump.
Apoi ce inseamna ca asociatia este obligata sa plateasca aceasta verificare? Dar cine este ea aceasta asociatie si din cine se compune? Sau daca plateste asociatia, dvs. tre'sa aplaudati?
...........................
Observ ca @carol_lorac este in tema cu procedura de verificare. La noi s-au marginit numai la faza cu 2 barr timp de 2-3 ore, timp in care baietii au verificat sudurile si imbinarile filetate - cu simt de raspundere. In casa s-a procedat asa cum a specificat @adriantot.
Verificarile sunt bune, numai ca ce se intampa, furnizorul a externalizat aceste operatiuni de verificare a etansietatii, operatiuni migaloase si care inglobeaza multa manopera, insa iau partea leului, asa ca firmele care fac toata treaba, ce sa faca, capuseaza si ele acolo, sa ramana pana la urma cu cativa lei in portofel... Cine plateste? Nu spui, persoane importante!
@adam grecu
sunt in tema pentru ca sint inginer autorizat la o firma de gaze si incalziri si am fost salariat GDF Suez pina acum 2 ani.
ceea ce s-a facut la dvs a fost verificarea tehnica periodica la 2 ani, nu revizia tehnica.
in alta ordine de idei, atit GDF cit si EON Gaz nu mai au salariati proprii care sa faca cele doua operatiuni din cauza restructurarilor, ele dorind doar sa ramina cu Comercializarea gazului .... mai pe intelesul tuturor - cu cumpararea gazului de la transgaz si vinzarea lui catre beneficiari (populatie si firme), fara sa mai faca intretinerea si reparatiile retelei de distributie si modernizarea acesteia.
GDF au mai infiintat 2-3 firmulite (Confort, Asigaz, etc) care au preluat o parte din cele doua activitati si ANRE a dat voie si la alte firme la ele pentru a nu exista monopol (care si-asa exista pentru distributie).
concluzia ar fi ca firmele care executa verificarile si reviziile periodice NU capuseaza GDF si EON ci fac o activitate de verificare a instalatiei pentru deplina siguranta a populatiei (stiti prea bine care sint efectele exploziilor datorate gazului) si aceste operatiuni sunt impuse de catre ANRE (autoritatea nationala in domeniul energiei), care este autoritatea suprema in domeniu.
bine ca nu spuneti ca si firmele care fac reviziile ISCIR ale centralelor capuseaza, ele fiind in aceeasi situatie cu cele de mai sus, insa pericolele cu gazul sint mult mai mari decit daca explodeaza un cazan de apa (care se intampla extrem de rar)

Alte discuții în legătură

Verificare instalatie de gaze la un bloc giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! In luna martie in blocul in care locuiesc, a avut loc o scurgere de gaze de la conducta principala de alimentare a blocului. Vecinii au anuntat ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea montării detectoarelor de gaze în apartamente gabriela constantinescu gabriela constantinescu Va rog frumos, care mai este situația cu obligativitatea montării acelor detectoare de gaze în apartamente? Mai este obligatoriu realmente, sau este ... (vezi toată discuția)