avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contributia de sanatate pentru dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contributia de sanatate pentru dividende

Buna ziua!

O mamica aflata in concediu de ingrijire copil pana la 2 ani primeste si venituri din dividende. Pe langa impozitul de 16% datoreaza si contributiile de sanantate? Am avut in vedere faptil ca ea nu mai realizeaza venituri de natura salariala.

Aceasta mamica este asociata cu inca o persoana. Daca se face repartitia de dividende si incaseaza doar cealalta persoana, iar dividendele cuvenite mamei raman neplatite pana la revenirea la serviciu, mai datoreaza aceste contributii? Se poate face plata numai catre un singur asociat?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 19:25, 2 Iunie 2011
Da,datoreaza contributii la sanatate daca dividentele sunt stabilite cota parte cu asociata.....
Ordin CNAS 617/2007
ART. 13
(1) Veniturile din dividende si dobanzi prevazute la art. 257 alin. (2) lit. e) din lege reprezinta veniturile din investitii, asa cum sunt definite acestea in Codul fiscal.
(2) Pentru veniturile din dividende care se supun impozitului pe venit, obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri, care vor achita contributia pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care se face plata dividendelor.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2), dar care pana la data de 31 decembrie a anului in curs nu au incasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, incasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu dividendele care se platesc dupa data prevazuta pentru plata contributiei, se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut plata.
(4) Pentru veniturile realizate din dobanzi, contributia se aplica la veniturile brute si se vireaza de catre asiguratii care realizeaza astfel de venituri, anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui de realizare a venitului.
(5) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (4) si daca, pana la data de 31 decembrie a anului in curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie de sanatate madine madine As dori si eu un sfat. Parintii mei au inchiriat un spatiu de locuit la un chirias. Au incheiat contract la finante, conform legii. IIn baza unui ordin al ... (vezi toată discuția)
Plata dividende martady martady va rog daca ma poate ajuta cineva: pentru plata a 12000 lei dividente din cont 117\\"profit nerepartizat\\", in conditiile in care actioarul nu are alte ... (vezi toată discuția)
Ridicare dividende daryana daryana Buna ziua!! O societate are un asociat unic care nu este angajat nicaieri. Acesta doreste sa ridice divinede aferente profitului anului 2008. Ce contributii ... (vezi toată discuția)