avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi are???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi are???

Buna ziua,

Va rog din suflet sa imi oferiti si mie sfaturile dvs. cu privire la cazul unei prietene. Ea e casatorita de 15 ani cu un barbat care a mai avut o sotie anterior (dar a divortat de prima). Are o fata cu prima sotie (fata care acum are varsta de 22 de ani). Actuala sotie este disperata pentru ca sotul ei strange tot pentru fata lui din prima casatorie. (dar aceasta prietena are si ea un copil de 7 ani cu acesta barbat cu care s-a casatorit). Problema este ca ei locuiesc intr-o casa cu teren pe care barbatul l-a cumparat inca din prima lui casatorie, nelocuind deloc cu prima sotie in aceasta casa, apoi au divortat. In schimb, a adus-o pe aceasta prietena a mea (cu care este casatorit in prezent si au un copil) in casa cumparata atuncim cand era cu prima sotie. Femeia este disperata ca, daca sotul ei pateste ceva, sa nu o dea fata lui afara din casa, cerandu-si partea ei si drepturile. Intrebarea mea este: care sunt drepturile acestei femei (care este a doua sotie), avand in vedere ca aceasta casa nu este a ei, ci era cumparata dinainte(cum am spus, pe timpul primei sotii), dar au aranjat-o si au modernizat-o in prezent, de cand este a doua lui sotie. Este posibil sa nu ramana cu nimic, sa o dea afara fata lui, adica poate acest lucru? Care ar fi drepturile acestei femei, ea cu ce ramane???Mai ales ca si ea are un copil cu acest barbat? Acest copil ce mosteneste, lui ce-i revine??
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc anticipat!!
In caz de deces al sotului, sotia mosteneste 1/4 din averea acestuia. Restul de 3/4 se va imparti intre cei doi copii, fiica din prima casatorie si fiul dumneavoastra.
Casa fiind construita cu prima sotie, aceasta are dreptul la jumatate acum in timpul vietii, putand cere partaj oricand in timpul vietii sale. Pe cealalta jumatate este proprietar sotul. In caz de deces al acestuia, din bunurile sale sotia supravietuitoare primeste 1/4, iar copii 3/4 (impartit egal la nr lor). Pentru imbunatatiri , daca are facturi doveditoare, se poate cere despagubire. Actul de vanzare se poate ataca daca este simulat, adica nu se platesc bani si nu se preda bunul, demonstrandu-se dupa deces frauda rezervatarilor.Legea 319/1944 :ART. 4
Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II C. civ.
Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.
De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.
Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.
Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.
Va multumesc mult pentru raspuns. As vrea sa specific faptul ca aceasta casa nu a fost construita pe timpul primei sotii, a fost cumparata (casa si terenul unde este casa). Au dat o suma de bani si au cumparat-o, dar...bineinteles...tot pe timpul cand era impreuna cu prima sotie.
Dar poate ca la divort sotul i-a dat fostei sotii o suma de bani,reprezentand valoarea cotei parti a sotiei...
Daca s-a realizat partajul in urma divortului de prima sotie si imobilul a revenit sotului, la decesul acestuia sotia va mosteni un sfert din imobil, iar copiii (impreuna) vor mosteni treisferturi din imobil. Daca nu s-a facut partajul, inseamna ca sotul are doar jumatate din imobil (cealalta jumatate este a fostei sotii) si din aceasta jumatate vor mosteni actuala sotie si cei doi copii in aceleasi cote mentionate mai sus.

Alte discuții în legătură

Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)