avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire din donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire din donatie

Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie din partea parintilor lui dar numai pe numele fiului lor, desi a fost in perioada in care ei erau casatoriti. Ceva de genul ; donam fiului nostru xxx ;
intrebare prietena mea are drept de mostenire de la casa ?
Rude apropiate a barbatului ar fi parintii lui care sant in viata si un frate
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: rina68 , utilizator 10:55, 29 August 2014
Da, mosteneste dupa sot, insa imparte cu parintii si fratii acestuia. Daca are si parinti si frati, sotia ia o treime.


Noul Cod Civil
CAPITOLUL III
Moştenitorii legali

SECŢIUNEA a 3-a
Ascendenţii privilegiaţi (parinti) şi colateralii privilegiaţi (frati)

Art. 977

Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi

(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.

(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.


multumesc mult pentru raspuns, asa m-am gandit si eu, dar parintii au alungat-o de acolo si i-au spus ca donatia a fost pentru fiu l lor, ea nu era pe contract, si ca nu are nici un drept
ce trebuie sa faca ? nu are nici copie de pe certificatu de deces
Sotia are drept de mostenire dupa sotul ei.
Mai au drept de mostenire si parintii defunctului si fratele.

Casa donata de parinti catre defunct a fost bun propriu care a apartinut in totalitate defunctului. Chiar daca a fost donat in timpul casatoriei, el nu a fost bunc comun al defunctului si al sotiei lui. Deci sotia va dobandi o parte din casa pentru ca acea casa a fost a sotului ei, iar acesta a murit. Nu va dobandi casa pentru ca i-ar fi fost donata sau pentru ca a fost donata sotului in timpul casatoriei.
La fel ar fi mostenit cota din casa si daca aceasta era cumparata de sot din banii lui inainte de casatorie.
Iar daca ar fi divortat inainte de deces, sotia nu ar fi avut nici un drept asupra casei.

Mostenirea se imparte intre sotie, parinti si fratele defunctului dupa cum urmeaza:
sotia - 1/3 din tot ceea ce a lasat defunctul
parintii si fratele - 2/3 din ce a lasat defunctul. Din aceste 2/3, parintii au dreptul la jumate, iar fratele la cealalta jumate.

Daca a locuit cu sotul in aceas casa, sotia mai are si un drept temporar sa locuiasca acolo:
Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.

-------
- urgent, sa dea la notar o declaratie de acceptare a succesiunii dupa sot.
- sa ia legatura cu un avocat pentru deschiderea succesiunii. Poate obtine un duplicat de pe certificatul de deces de la starea civila.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2014
smeagull, utilizator
De la primarie scoate un duplicat al certificatului de deces si merge l anotariat pentru deschiderea succesiunii. Daca nu se poate face succesiunea la notariat, atunci ramane doar varianta instantei si a partajului.

Sotia are drept la mostenire in urma sotului, chiar si asupra acelui imobil care a reprezentat un bun propriu al acestuia.
multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor nicole71 nicole71 Buna ziua! Fratele meu este divortat, are doi copii din casatorie, un apartament care nu a fost impartit cu fosta sotie, are o casa si un teren pe care le-a ... (vezi toată discuția)