avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... metodologie si reguli de solutionare a contestatiilor
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

metodologie si reguli de solutionare a contestatiilor

As dori sa stiu ca este metodologia si regulile urmarite de catre Birourile de Solutionare Contestatii in solutionarea contestatiilor impotriva actelor administrative fiscale?

In plus, as dori sa aflu daca in solutionarea contestatiilor, Birourile Solutionare Contestatii analizeaza doar argumentele in drept si in fapt invocate de catre organele fiscale (cuprinse in decizie) si contestator (cuprinsa in contestatie) sau avand in vedere documentele din dosar, Birourile Solutionare Contestatii pot sa aduca noi argumente in fapt si in drept, pentru a sustine decizia sau actul administrativ fiscal?

Va precizez, ca-mi este cunoscut art. 213 din Codul de Procedura Fiscala referitor la Solutionarea Contestatiei, ce impune doar analiza argumentelor oferite de cele doua parti si nu permite aducerea de noi argumente.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 14:08, 22 Iulie 2008
1. In solutionarea contestatiei organul competent va verifica motivele de fapt si de drept care au stat la baza emiterii actului administrativ fiscal.
a) Analiza contestatiei se va face in raport de sustinerile partilor, de dispozitiile legale invocate de acestea si de documentele existente la dosarul cauzei.
b) Solutionarea contestatiei se face in limitele sesizarii.
2. Organul de solutionare competent pentru lamurirea cauzei poate solicita punctul de vedere al directiilor de specialitate din minister sau al altor institutii si autoritati.
3. Prin solutionarea contestatiei nu se poate crea o situatie mai grea contestatorului in propria cale de atac.
4. Contestatorul, intervenientii sau imputernicitii acestora pot sa depuna probe noi in sustinerea cauzei. In aceasta situatie, organului fiscal emitent al actului administrativ fiscal atacat sau organului care a efectuat activitatea de control, dupa caz, i se va oferi posibilitatea sa se pronunte asupra acestora.
5. Organul de solutionare competent se va pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura si asupra celor de fond, iar cand se constata ca acestea sunt intemeiate, nu se va mai proceda la analiza pe fond a cauzei.
Va multumesc pentru raspunsul transmis.

As dori sa stiu in continuare daca, " Biroul Solutionare Contestatii poate sa aduca noi argumente in fapt si in drept, pentru a sustine decizia sau actul administrativ fiscal?"

Pentru explicitarea intrebarii de mai sus, precizez ca doresc sa stiu daca o astfel de situatie este permisa prin prevederile Codului de Procedura Fiscala sau regului sau metodologii ce nu-mi sunt cunoscute:

"In lipsa unor noi dovezi, in solutionarea unei contestatii, Biroul Solutionare Contestatii enumerand argumentele in drept si fapt ale organelor de control fiscale si contra-argumentele contribuabilului, fara sa le analizeze pe acestea, poate sa aduca noi argumente in drept si in fapt (a se retine in lipsa unor noi dovezi decat cele depuse la dosar) pentru a confirma decizia organului de control?"

Din citirea raspunsului dumneavoastra, respectiv a prevederilor art. 213 din Codul de procedura Fiscala, in opinia mea o astfel de solutionare nu este permisa prin art. 213 ( a se observa impunerea Solutionarea contestatiei se face in limitele sesizarii) si incalca principiile obiectivitatii ce sunt impuse functionarilor publici din cadrul Administratiei Fiscale.

Va rog sa-mi confirmati sau infirmati interpretarea mea, cu precizarile pe care le-am adus.
Cum am mai spus
Analiza contestatiei se va face in limitele sesizarii, in raport de sustinerile partilor ( 1. contribuabilul si 2. inspector) de dispozitiile legale invocate si de documentele existente la dosarul cauzei
Multumesc pentru confirmare.

Deci Biroul Solutionare Contestatii nu poate sa aduca noi argumente pentru a sprijinii decizia inspectorilor!

Facand-o, presupun ca pot sa fac o plangere la Administratia Fiscala pentru nerespectarea art. 213 C.proc fiscala si a obiectivitatii impuse de could de etica. Sa vedem unde ajungem...
formulati o plangere la Administratia Fiscala pentru nerespectarea art. 213 C.proc fisc.
cat despre codul de etica, puteti invoca si face o argumentatie.
poate ne spuneti si rezultatul, la aest ultim punct

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie tva GABITU GABITU Buna ziua, Am urmatoarea speta: Am avut control ptr rambursare TVA. La data controlului nu am putut prezenta notificarea vanzatorului cu privire la ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de impunere (finante) danadaia danadaia Buna ziua In urma unei contestatii facute la D.G.F.P ca urmare a unei inspectii fiscale de fond am primit urmatorul raspuns: In vederea solutionarii ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese, abtinere cosmina29 cosmina29 In cadrul procedurii de control am fost acuzat de un agent economic pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, organul de cercetare a solutionat ... (vezi toată discuția)