avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... factura radio-tv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

factura radio-tv

nu este normal si corect ca persoanele cu handicap sa plateasca factura radio-tv, mai ales atata timp cat nu are radio.
iar de tv nici nu mai vorbesc datorita faptului ca este abonat la rds , si plateste firmei respective contravaloarea abonamentului. se pot scutii de plata radio-tv ?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:20, 19 Iulie 2008
Din păcate, faptul că dețineți un abonament RDS care retransmite programele naționale nu vă scutește de la plata abonamentului TV. Acest abonament se plătește de orice cetățean care deține un aparat TV funcțional, atâta timp cât nu dă o declarație pe proprie răspundere la SC Electrica cu privire la faptul că nu deține aparat TV.
Dacă aveţi doar aparat TV nu şi radio, veţi da declaraţia că nu deţineţi aparat radio şi veţi fi scutit de la plata abonamentului radio de la data înregistrării cererii.
Dacă, în urma controalelor efectuate, se va constata că aţi declarat fals că nu deţineţi receptor TV sau radio, deşi aveţi, veţi fi obligat la plata cval. abonamentului pe o perioadă de ... ani în urmă.
Cu privire la handicapul dv., trebuie să vedeţi dacă pentru handicapul dv., legiuitorul a prevăzut scutiri de la plata abonamentului radio/TV. Sau poate ne daţi detalii aici şi vom încerca să vă dăm răspunsul, conform legii. ;)
handicap accentuat gradul 2.

multumesc.
Art. 5 pct. 10 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede că bugetul personal complementar - stabileşte limitele cheltuielilor personale din cursul unei luni, în funcţie de gradul de handicap, pentru plata taxei de abonament radio/TV, a abonamentului telefonic cu impulsuri incluse şi a taxei pentru abonamentul la curentul electric.
Iar art. 58 alin. 4 lit. b din lege prevede că adultul cu handicap beneficiază de buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 80 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 60 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. în cuantum de 30 lei, pentru adultul cu handicap mediu.
Beneficiază de această prestaţie socială şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere.
Nu pot beneficia de prestaţiile sociale prevăzute de lege, respectiv indemnizaţia lunară şi bugetul personal complementar lunar:
a) adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro;
b) persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;
c) adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.
Pe cale de consecinţă, nu beneficiaţi de scutire/reducere la abonamentul radio-TV datorită handicapului, legiuitorul acordând pentru aceste cheltuieli bugetul personal complementar lunar. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere suplim -handicap sofia1975 sofia1975 Buna ziua!Am mai postat si pe alt forum aceasta probl si nu m-a lamurit nimeni!Imi trebuie o interpretare juridica.Am avut bunicul pus la deducere...are ... (vezi toată discuția)
Drepturile persoane cu handicap gr 3 Mariana Laura Mariana Laura Buna ziua! va rog daca imi puteti spune ce drepturi au persoanele cu handicap gr 3. Multumesc. (vezi toată discuția)
Drepturile persoanelor incadrate in grad de handicap machita machita Baiatul unei cunostinte are pensie de handicap {are o scurtare la un picior de aprox.2 cm},de ce anume poate beneficia in societate?[scutire taxe la ... (vezi toată discuția)