avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli de judecata

buna ziua!

pentru o cerere de divort intentata la judecatorie, fara cheltuieli cu martori, avocati, interpreti, experti etc. cam la ce suma ar ajung cheltuielile judiciare?

exista o lege care sa stabileasca valoarea cheltuielilor judiciare dupa un anumit algoritm?


va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 20:34, 21 Iulie 2008
39 de lei taxa judiciara de timbru si 0,15 lei timbru judiciar.
Nu exista o lege care sa stabileasca valoarea cheltuielilor judiciare dupa un algoritm, exista insa legea nr. 146/97 privind taxele judiciare de timbru.
1. [t taxele judiciare de timbrulegea nr. 146/97 privind taxele judiciare de timbru stipuleaza tipurile de cereri taxarea acestora in ceea ce priveste taxa judiciara
2. pt timbrul judiciar
Ordonanta nr. 32/1995 privind timbrul judiciar, actualizata cu modificarile aduse de:
- Legea nr. 106/1995
- Legea nr. 123/1997
- O.G. nr. 10/1998
- Legea nr. 120/1998
- O.G. nr. 10/1999
- Legea nr. 781/2001
- O.U.G. nr. 77/2008 publicata in MOF nr. 465 din 23.06.2008
Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se compun din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- onorariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.
În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul.
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
Alina, taxele sunt: 39 de lei taxa judiciara de timbru si 0,30 lei timbru judiciar. ;)
asa e...viteza, 0,3 lei timbru judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru si timbru judiciar Andrei T Andrei T pentru cererea de somatia de plata adresata instantei taxa de timbru este de 39 lei si timbrul judiciar de 5 lei??? se platesc la trezorerie, dar in contul ... (vezi toată discuția)
In ce act normativ este reglementat timbrul judiciar? ContSters22096 ContSters22096 imi poate spune cineva care este actul normativ care reglementeaza timbrul judiciar, cu cat se timbreaza o actiune? de ex: somatia de plata 0.3 lei, partaj ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru gabyteo gabyteo Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Vreau sa depun in instanta o somatie de plata pentru recuperarea unei sume de 2000 lei veche din noiembrie 2007. ... (vezi toată discuția)