Da, art. 213 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si art. 20 (1) lit.d) din Ordinul 617 din 13 august 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei.
si in sensul impozitului pe salariu puteti trece sotia , la deducere .
Sunt cateva conditii , uitati aci temeiul legal :
art 56
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.
norme :
90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.
91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
Depuneti la angajatorul dvs urmatoarele acte :
102. Contribuabilul va prezenta plătitorului de venituri din salarii documentele justificative care să ateste persoanele aflate în întreţinere, cum sunt: certificatul de căsătorie, certificatele de naştere ale copiilor, adeverinţa de venit a persoanei întreţinute sau declaraţia pe propria răspundere şi altele. Documentele vor fi prezentate în original şi în copie, plătitorul de venituri din salarii păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
precum si o declaratie din partea sotiei ca nu are venituri .
91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
Pe site mfinante am gasit asa :
Anexa 1 la Decizia nr.2/2000
Gruparea rudelor pana la gradul al patrulea inclusiv
Dupa gradul de rudenie, rudele se grupeaza astfel:
- rude de gradul intai:
parinti(linie dreapta ascendenta);
copii*) (linie descendenta)
- rude de gradul al doilea:
bunici (linie dreapta ascendenta);
nepoti (linie dreapta descendenta);
frati/surori (linie colaterala);
Ar putea intra la deducerea sotiei , fiind rude grad intai cu aceasta
Mai adaug la cele de mai sus si o alta conditie din codul fiscal , privitoare la persoanele care pot fi luate in intretinere , si anume :
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;
b) persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, din cultivarea şi din valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafaţă.