avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deduceri persoane aflate in intretinere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deduceri persoane aflate in intretinere

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti care sunt conditiile pentru a primi deduceri suplimentare pentru mama aflata in intretinere. Care este pensia maxima pe care tb sa o aiba si daca este obligatoriu sa aiba acelasi domiciliu cu intretinatorul.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:55, 30 Noiembrie 2010
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Categorii de persoane in intretinere in cazul deducerilor la impozitului pe venit din salarii
Conform art. 56 alin. 3 Cod Fiscal:
„Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.”

Aceasta regula are cateva limitari:

„In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.” Adica, ca exemplu un copil se afla in intretinerea celior doi parinti numai unul dintre parinti va beneficia de deducere.

De asemenea, nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:
a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane;
b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.

Persoana in intretinere daca indeplineste si celelalte conditii pot fi:
- sotul/sotia;
- copilul indiferent de varsta, inclusiv copilul sotului/sotiei in cazul in care provine dintr-o alta filiatie;
- copii dati in plasament la o persoana sau familie;
- parintii personali sau ai sotului (folosind notiunea sot generic si pentru sotie);
- bunicii personali sau ai sotului;
- fratii personali sau ai sotului;
- nepotii (de fiu/fiica) personali sau ai sotului

Pentru obtinerea deducerii pentru alte persoane decat copii minori este nevoie de o declaratie pe proprie raspundere din partea persoanei intretinute care sa cuprinda:
- datele de identificare a persoanei aflate in intretinere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
- datele de identificare a contribuabilului care beneficiaza de deducerea personala corespunzatoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal
- acordul persoanei intretinute ca intretinatorul sa o preia in intretinere;
- nivelul si natura venitului persoanei aflate in intretinere, inclusiv mentiunea privind suprafetele de teren agricol si silvic detinute, precum si declaratia afirmativa sau negativa cu privire la desfasurarea de activitati de: cultivare a terenurilor cu flori, legume si zarzavat in sere, in solarii amenajate si in sistem irigat; cultivare a arbustilor si plantelor decorative, ciupercilor; exploatare a pepinierelor viticole si pomicole;
- angajarea persoanei intretinute de a comunica persoanei care contribuie la intretinerea sa orice modificari in situatia venitului realizat.

De asemenea, se vor anexa in copie, prezentand si originalul pentru certificare, a tuturor actelor care atesta relatia de rudenie, nivelul veniturilor etc.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce se intampla cand nu sunt verificate aceste deduceri, unde se poate reclama si cine este tras la raspundere pentru uz de fals in acte si declaratii?
La ANAF sau la Garda financiara puteti face sesizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala patrizia patrizia intrebarea mea este daca pot sa trec la deducere personala pe mama mea care are o pensie de 196 ron (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara ana55 ana55 care este venitul maxim pentru deducerea suplimentara pentru cei aflati in intretinerea salariatului-exemplu pt.parinti (vezi toată discuția)
Deducere personala rinos rinos Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pentru un copil aflat in intretinere si care este masterand la stat primesc deducere personala.Am fost anuntata de ... (vezi toată discuția)