Situatie: trei apartamente proprietate personala a trei familii care impart o proprietatea comună pe cote-părţi, proprietate ce consta in curte, gradina si zona de trecere. Inca de la cumpararea de catre familia mea a apartamentului de la numarul 3, au existat mici probleme cu vecinii de la numarul 2, insa acestea au fost fie acceptate, fie trecute cu vederea. Probleme resimtite si de catre vecinii de la numarul 1, deoarece cei de la numarul 2 se credeau proprietari pe tot ceea ce inseamna spatiu comun si ne considera pe noi restul, chiriasi. Problemele reale au aparut de cand vecinii de la numarul 2 au improvizat pe spatiul comun un fel de cotet, un spatiu mic si insalubru in care au inceput sa creasca aproximativ 30 de gaini, fara a cere acordul celorlalti vecini. Din acel moment am avut parte de concert zilnic sustinut de cei 4 cocosi, aproximativ la orice ora din zi si din noapte. Mai exact daca trece cineva prin zona, are 90% sanse sa auda concertul. (Chiar nu glumesc, aceste pasari de curte sunt fie stresate fie nemancate si sunt o reala sursa de stres si de nesomn). Cand cocosii nu canta, au grija gainile sa cotcodaceasca.
Probleme rezultate:
- noaptea la ora de culcare nu se poate dormi
- dimineata trezirea inca de la ora 5, oboseala acumulata si orele de nesomn afectand semnificativ munca (serviciul) pe care o incepem de la ora 8
- daca dorim sa stam in curte, pe un sezlong de pe coltul de gradinuta amenajat, nu se poate datorita galagiei insuportabile si a mirosului produs de aceste gaini.
Proceduri incercate:
-3 tentative de intelegere amiabila cu vecinii. Esec total (sar la scandal si se simt ofensati)
-Sesizare telefonica la Politia Comunitara (Locala). Raspuns: nu putem interveni deoarece nu avem cadru legislativ.
-Sesizare scrisa dusa la sediul Politiei Municipiului. Raspuns: Nu ne intra in competenta. Nu este cazul sa va dam numar de inregistrare pe sesizare. In cele din urma a venit Sectoristul care a incercat o mediere insa fara succes. Legat de Legea 61/1991, republicata, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala a ordinii si linistii publice, art. (1))"Pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică necesar desfăşurării normale a activităţii economice şi social-culturale şi promovarea unor relaţii civilizate în viaţa cotidiană, cetăţenii sunt obligaţi să aibă un comportament civic, moral şi responsabil, în spiritul legilor ţării şi al normelor de convieţuire socială". Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: art (28) "tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă"., articolul a fost interpretat cuvînt cu cuvînt de catre politie si politia locala. Dupa dansi cocosii nu se incadreaza aici ci doar tulburarea linistii prin producerea de zgomote cu aparate, obiecte ori prin strigate sau larma facute de oameni, presupun...
-Sesizare pe pagina de net a Consiliului Local. raspuns: Proiectul de Hotarare a Consiliului Local Arad, cu privire la gospodarirea comunala,aflat momentan in transparenta decizionala, reglementeaza si aspectele sesizate de dumneavoastra, urmand sa intre in vigoare in cel mai scurt timp. (Raspuns din data de 21-06-2010). Pana la aceasta data nu s-a aprobat nici o hotarare.
Stare de fapt:
Problema mea nu este rezolvata. Intervalul 5-8 dimineata este pierdut si merg zilnic obosit la job. Am fost sfatuit sa ma duc in Instanta. Dupa cum stim, acest demers dureaza si este costisitor. Cu toate acestea cadru legislativ exista:
1.Legea 61 din 1991 (REPUBLICATA 2011) ART.2 ALINIATUL 28 SI 29.
2. Dreptul de proprietatea comună pe cote-părţi.
3.OMS nr.536 din 1997 (HGR 862 din 2006) Norme de igiena privind mediul de viata a populatiei
Intrebari:
proprietatea comună pe cote-părţi - constructia acestui cotet si detinerea de pasari de curte pe spatiul comun, fara acordul vecinilor, nu e cumva ilegala?
tulburarea linistii publice - doar producerea de zgomote cu aparate, obiecte ori prin strigate sau larma facute de oameni, constituie tulburarea linistii publice? Animale si pasari de curte nu pot tulbura linistea, conform legislatiei din Romania?
reguli sanitar veterinare - cum poti obliga pe proprietar astfel incat să întreţină animalele şi adăposturile acestora, sa curete mizeria, astfel incat sa nu deranjeze mirosul insuportabil si sa dispara sobolanii? De asemenea condiţiile de tăiere a animalelor sunt reglementate de cineva? Acestia taie gainile la 5 metri de geamul dormitorului meu.
pe terenurile şi în curţile aflate în folosinţă comună sau coproprietate, deţinerea
Câinilor, pisicilor, animalelor si pasarilor de curte se face cu acordul scris al celorlalţi colocatari sau coproprietari. Este adevarata aceasta afirmatie?
Poate ma ajuta cineva cu un sfat legal si serios in aceste probleme, cu referiri legale concrete si cu sfaturi legate de eventuale demersuri gen sesizari (Catre ce institutie, ce sa sesizez si mai ales cum sa motivez). Tot ce am facut pana acuma se pare ca nu a fost bine deoarece problema mea nu este rezolvata. Poate gresesc eu undeva, nu pot sa cred ca Institutiile Statului nu doresc sa intervina...
Galagie noaptea
mariana_aba
Buna ziua,
locuiesc la curte, intr-un oras de langa Bucuresti si de cateva saptamani avem probleme cu vecinul. Acesta si-a achizitionat cateva gaini si ... (vezi toată discuția)