avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de plata cote din liste
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de plata cote din liste

Cum trebuie inteles corect art. 49 din Legea 230/2007 :
"(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice." si similar art. 25 alin (1) din HG 1588/2003 referitor la termenul de plata a cotelor de intretinere.
"Termen" = interval de timp in limita caruia trebuie sa se infaptuiasca sau sa se intample ceva (DEX 1998)"
Deci, termenul de plata, care trebuie sa fie conf legii de maximum 20 de zile , poate fi adoptat legal de Adunarea generala a Proprietarilor sau Comitetul Executiv la un numar mai mic decat 20 de zile ? De exemplu 15 zile.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
dddgab, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:28, 7 Iunie 2011
Da , poate fi si 10 zile si 15 zile dar nu mai mare de 20 zile . In functie de data scadenta se calculeaza penalitatile . Conteaza foarte mult si ce fonduri are la dispozitie administratorul pentru a achita facturile .
comitetul executiv poate hotara aspecte in favoarea proprietarului si atunci nu va fi contestat CE
daca CE constrange proprietarul cu niste hotarari impotriva legii, va fi contestat si va pierde, indiferent unde
nu aveti nici un motiv sa scurtati termenul de plata al cheltuielilor
In afara de explicatia data de DEX, activitatea as. prop. este reglementata in principal de L 230/2007 si HG 1588/2007, + alte 1milion de alte reglementari... astfel incat termenul de plata este folosit ca si o data de referinta de la care se stabileste data scadenta pentru efectuarea unei obligatii de plata catre as. prop.
Deci:
1. Termenul de plata in cadrul unei as. prop. este intr-adevar un interval de zile cuprins intre 1 - 20 zile. La noi com. executiv are stabilit un Sistem propriu de penalizari privind modul de aplicare a penalizarilor pentru plati efectuate cu intarziere, procente, iar termenul de plata este stabilit ca fiind ”data afisarii listei de plata + 1 zi” (suntem in cadrul intervalului).
2. Este adevarat ca la noi Com. Ex. a intocmit acest Sistem propriu de penalizari, insa intamplator sau nu acesta a fost prezentat proprietarilor in prima AG, unde de altfel s-a si batut in cuie, dar nu era necesar, acest atribut revine prin lege, com. executiv.

In contextul celor aratate mai sus, pe lista de plata afisata, trebuiesc sa apara distinct urmatoarele date:
- data afisarii LP;
- data termenului de plata (data afis. LP + 1zi);
- data scadenta (data termenului de plata + 30 zile).
Sigur ca da, calcularea penalizarilor pentru a fi legale, va tine cont de aceste date (de fapt data scadenta), iar in caz ca se ajunge in instanta, judecatorul efectiv urmareste legalitatea datelor, a procedurilor, a procentelor aplicate si tot ceea ce tine de modul de calculare a sumelor.
Multumesc pentru raspunsuri si comentarii.
Am ridicat aceasta problema deoarece sunt persoane care considera ca termenul de plata trebuie sa fie OBLIGATORIU 20 de zile (argumentand chiar cu formularea de "maximum 20 zile" din Legea 230 ) si ca, in consecinta, nu poate fi micsorat nici prin hotararea Adunarii Generale sau a CE.
De aceea doream sa stiu daca este corect sa consideram legala hotararea adunarii generale din imobilul nostru in care s-a stipulat expres termenul de 15 zile - impreuna cu sistemul de penalizari, care se aplica dupa 30 zile de la data scadenta, adica dupa 45 zile de la data afisarii.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
dddgab, utilizator
Conteaza si ce scrie in statutul de infiintare, sau in modificarile ulterioare ale acestuia.

De exemplu in cazul nostru, chiar din statut se stabilea termenul maxim de 15 zile.
Deci perfect legal, din moment ce judecatorul nu a comentat.

Mai mult decat atat, fiind asociatie noua, deci fara fonduri, comitetul a decis ca primele 2 luni, pana se strangea si fondul de rulment, termenul sa fie de 10 zile.
Nu avem inca nici un comentariu, lumea a fost de acord.

Alte discuții în legătură

Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)
Penalizari calculate dupa 20 zile... octavia69 octavia69 Sunt presedinta de asociatie de la 1 martie,iar administratora este de 6 luni.problema e ca am observat pe listele de plata calculul penalitatilor dupa 20 de ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)