avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... schimbarea modalitatii de salarizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

schimbarea modalitatii de salarizare

Buna ziua,

Situatie: angajator cu cca 30 salariati, la care plata salariului se face de 2 ori pe luna. Angajatorul este nevoit sa schimbe acest lucru - nu mai are suficienti angajati care sa faca platile de 2 ori pe luna, si sa faca o singura plata/luna.
O parte dintre angajati au trecuta in contractul individual de munca clauza "plata salariului se face de 2 ori pe luna, la datele...", si acestia se arata nemultumiti de plata o singura data, nedorind sa semneze un act aditional la cim.

Cum se poate ocoli, juridic, opozitia lor?

Angajatorul nu are c. colecxtiv de munca, dar are regulament intern, care, la o adica, se poate modifica. Este legal sa modifice RI in sensul dorit?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:28, 26 Iulie 2008
Regulament intern, este întocmit în baza prevederilor Legii nr.53/2003
Art. 257. [întocmirea]
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 258. [elemente de conţinut]
Regulamentul intern cuprinde cel puţin următoarele categorii de dispoziţii:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi al salariaţilor;
d) procedura de soluţionare a cererilor sau reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice.
Art. 259. [informarea salariaţilor]
(1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.
Art. 260. [modificarea]
Orice modificare ce intervine în conţinutul regulamentului intern este supusă procedurilor de informare prevăzute la art. 259.
Art. 261. [controlul legalităţii]
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Art. 262. [obligativitatea]
(1) Întocmirea regulamentului intern la nivelul fiecărui angajator se realizează în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod.
(2) În cazul angajatorilor înfiinţaţi după intrarea în vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data dobândirii personalităţii juridice.

pentru alte detalii:
[ link extern ]
:offtopic:
si raspunsul la problema expusa ??? sau dam raspunsuri numai pentru numar si rating ;)
......................

Da, se poate modifica Regulamentul intern. Orice modificare ce intervine în conţinutul regulamentului intern este supusă procedurilor de informare. Prin urmare, modificarile la Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
Multumesc.
Totusi, se urmareste modificarea cim, care cere act aditional, care la randul sau cere acordul partilor.
Am si eu o situatie asemanatoare: la noi in loc de o data pe luna se da de 2 ori. Am facut act aditional la CCM semnata de repr salariati si directorul general. Mai trebuie sa fac si act aditional pt fiecare salariat? ( am peste 70 salariati) #-o

Alte discuții în legătură

Regulament intern - luare la cunostinta hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca exista o prevedere legala conform careia Regulamentul Intern trebuie sa fie luat la cunostinta prin semnatura de catre ... (vezi toată discuția)
Ore reduse si spor de vechime Marcel_k Marcel_k Intr-o firma particulara se poate reduce programul de lucru la 7 ore la muncitori, iar la birouri program normal de 8 ore? In regulamentul de ordine ... (vezi toată discuția)
Regulament intern gogu2 gogu2 daca in cim programul de lucru este de 8 ore pe zi 40 pe saptamana, poti prin regulament intern ca sa te acoperi, sa modifici durata zilnica la 6 ore+ 5 ... (vezi toată discuția)