avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cererea de pensionare anticipata partiala mi-a fost ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cererea de pensionare anticipata partiala mi-a fost respinsa. Pot sa beneficiez de somaj?

am primit decizie de respingere a dosarului de pensionare anticipata partiala pe motiv ca nu am stagiu de cotizare complet ,respectiv 32 ani si 8luni fata de 33 ani si4luni limita de varsta 64 ani si 2 luni, nascut pe 01.08. 1947 sex m.
Decizia am primit-o dupa aproape 3 luni in aceasta situatie nu mai primesc nici pensie iar contractul de munca este desfacut in vederea pensionarii..mentionez ca am fost functionar public..
Cum este legal :consider litigiu de munca si actionez angajatorul in judecata sa ma reangajeze si sa-mi plateasc retroactiv cele 3 luni cat am asteptat decizia..
Sa ma duc la somaj ? indeplinesc conditiile pentru somaj..
Contestatia nu este cazul sa depun deoarece sunt convins ca, calculul este corect. am apelat la un expert..
Cel mai recent răspuns: ContSters210605 , utilizator 18:56, 14 Iunie 2011
Mergeti pe litigiu de munca: nu trebuia sa va desfaca CM decit in baza si cu data prevazuta in Decizia de pensionare. In acelasi timp depuneti documentatia pentru somaj si astfel veti fi despagubit cu diferenta dintre cele doua.
Prevederile art. 53/1/c din Codul muncii stabilesc cu claritate ca, in cazul pensionarii anticipate partiale, desfacerea CIM se face la data comunicarii deciziei de pensie:

Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;

In aceste conditii, este evident ca trebuie sa solicitati institutiei anularea deciziei de incetare a CIM si, in caz de refuz, sa actionati in judecata angajatorul.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
ContSters193759, utilizator
surgie a scris:
Decizia am primit-o dupa aproape 3 luni in aceasta situatie nu mai primesc nici pensie iar contractul de munca este desfacut in vederea pensionarii.. mentionez ca am fost functionar public..

#-o

Nu ati avut contract de munca. Functionarii publici sunt numiti in functie publica, prin act administrativ, in temeiul Legii nr. 188/1999.

surgie a scris:
Cum este legal :consider litigiu de munca si actionez angajatorul in judecata sa ma reangajeze si sa-mi plateasc retroactiv cele 3 luni cat am asteptat decizia..

Actul administrativ prin care v-a incetat raportul de serviciu se ataca potrivit Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Nu mai sunteti in termen sa contestati actul administrativ, initial trebuia sa parcurgeti procedura prealabila prevazuta la art. 7 din Legea nr. 554/2004.

surgie a scris:
Sa ma duc la somaj ? indeplinesc conditiile pentru somaj..

Care este temeiul legal in baza caruia v-a incetat raportul de serviciu?
Incetarea raportului de serviciu s-a efectuat prin Ordin al Ministrului in care se mentioneaza : In conformitate cu prev. art.97 lit. a coroborat cu art. 98alin.1 lit d din legea nr.188/1999 privind statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si comletarile si ale legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii: In temeiul art 9alin.4 din H.G.1634/2009....Emite urmatorul ORDIN :
Art. 1 Cu data de 15.03 20011 domnului Surghie Vasile functionar public de executie ii inceteaza raportul de serviciu cu ministerul pentru pensionare anticipata partiala...
Rog sprijin pentru a solutiona aceasta situatie..Nu mai am loc de munca si ma intereseaza daca am dreptul la aj. de somaj... Si daca ministerul are vre-o culpa..multumiri!
Raportul de serviciu a incetat de drept.

Ordinul prin care v-a incetat raportul de serviciu este gresit, ca sa ma exprim elegant. Art. 98, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999 se refera la indeplinirea conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, conditii pe care le indepliniti in octombrie 2011.

Deci raportul de serviciu al unui functionar public in niciun caz nu inceteaza la indeplinirea conditiilor pentru a beneficia de pensie anticipata partiala (conditii pe care, de altfel, nici nu le indeplineati).

Pentru a primi un raspuns la intrebarea "pot beneficia de somaj?", mut topicul in forumul "Somaj...".

Alte discuții în legătură

Modalitate incetare raport de serviciu - pensionare anticipata Sanda67 Sanda67 Buna ziua. Cum inceteaza raportul de serviciu al unui functionar public care a depus la casa de pensii si a si obtinut decizia pentru pensionare anticipata, ... (vezi toată discuția)
Pensionare temporara pentru boala mfiruta mfiruta Puteti,va rog, sa-mi spuneti daca in cazul pensionarii temporare pentru boala raportul de serviciu al functionarului public se poate suspenda si in ce ... (vezi toată discuția)
Exista vreun act in care se specifica ca esti obligat sa parasesti sistemul la data implinirii varstei pt pensionare la limita de varsta, fara a avea o decizie de la casa locala de pensii? stef100 stef100 Am fost functionar public. Data cand am indeplinit varsta de a iesi la pensie a fost 08.04.2014. Am depus dosarul pt pensie pe 05.11.2013 si nici pana la ... (vezi toată discuția)