Exista vreun act in care se specifica ca esti obligat sa parasesti sistemul la data implinirii varstei pt pensionare la limita de varsta, fara a avea o decizie de la casa locala de pensii?
Am fost functionar public. Data cand am indeplinit varsta de a iesi la pensie a fost 08.04.2014. Am depus dosarul pt pensie pe 05.11.2013 si nici pana la aceasta data nu am primit pensia, deoarece decizia de pensionare a fost emisa in 06.03.2014. Nu ar fi trebuit ca intreprinderea sa ma tina in activitate pana la iesirea deciziei?
Legea nr.188/1999
Art. 98 Raportul de serviciu existent inceteaza de drept:
...
d)la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
..
(2) Constatarea cazului de incetare de drept a raportului de serviciu se face, in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire in functia publica. Actul administrativ prin care s-a constatat incetarea de drept a raporturilor de serviciu se comunica Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in termen de 10 zile lucratoare de la emiterea lui.
Potrivit art. 98, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999, raportul de serviciu existent încetează de drept la data la care funcționarul public îndeplinește condițiile pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Din moment ce raportul de serviciu a încetat prin efectul legii, instituția nu avea obligația și nici temei legal să vă mențină în activitate până la data emiterii deciziei de pensie.