avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2011

Buna ziua! Cu o intrebare va deranjez. Sunt o viitoare mamica. Data estimativa a nasterii este de 24 sept 2011. Sunt angajata din data de 22 sep 2010. Daca bebe se va naste inainte de termen o sa pot bedeneficia de indemnizatie (nu o sa am 12 luni complete lucrate). De asemenea sunt si masteranta la o unitate de invatamant postuniversitara la zi fara nici un fel de intreruperi. Intrebarea este: in cazul in care nu o sa am 12 luni lucrate pana la data nasterii, o sa pot apela la calitatea mea de masterant pt indemnizatie, sau una o exclude pe cealalta: angajat-masterant
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:50, 27 Iunie 2011
1. O sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii se iau in calcul si fractiunile de luna.
2. De asemenea se iau in calcul atat perioadele cat ati avut venituri din salarii dar si perioadele asimilate (concedii medicale, concediul de maternitate, somajul indemnizat, masteratul la zi etc.).
Buna ziua! Va rog frumos, as avea si eu o nelamurire. Lucrez din data de 6 august 2010 ca si contabil, iar pe data dec 20 noiembrie se presupune ca voi naste, este data stabilita de doctorul ginecolog. Directorul unitatii unde lucrez mi-a spus ca imi pot lua concediu de maternitate incepand din data de 1 septembrie, ca ma incadrez in cele 126 de zile care trebuiesc socotite inainte si dupa nastere, insa eu sincer stau cu teama pentru ca nu stiu daca imi vor ramane cele 42 zile dupa nastrere, adica ma gandesc ca data nasterii nu e asa precisa, poate sa fie ori mai inainte, ori dupa 20 noiembrie. Cum credeti ca ar fi bine sa procedez??
1. Directorul unitatii dvs. nu are nici o calitate sa se pronunte asupra datei in care veti intra in concediu de maternitate. Asta o stabiliti dvs. impreuna cu medicul ginecolog.

2. Iata ce spune OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

3. Asadar dvs. impreuna cu medicul stabiliti care este cea mai buna data la care sa intrati in concediu de maternitate.
Tot la acest subiect:
Am demisionat la inceputul lui ianuarie 2011, am plecat din tara (sotul meu a fost detasat) si urmeaza sa nasc la sfarsitul lui septembrie. Pot beneficia de indemnizatie?
alinescu:
1. OUG 111/2010 spune ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sunt luate in calcul si perioadele in care persoana care solicita CCC si-a insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate (art.5(2), lit.k).
2. Pentru aceasta trebuie sa prezentati dovada eliberata de institutia care a trimis persoana in misiune permanenta in strainatate (art.6(6), lit.a) din Normele de aplicare a OUG 111/2010.
3. Retineti insa ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 12
Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
4. Incercati sa cititi OUG 111/2010 si Normele de aplicare a ei (aprobate prin HG 52/2011).
5. Pentru mai multe amanunte intrati pe
[ link extern ] /
sau contactati ambasada Romaniei din tara unde sunteti acum.

Alte discuții în legătură

Studenta insarcinata PalyAlexandra PalyAlexandra Buna ziua, Sunt studenta la medicina anul 5 si am ramas insarcinata. Lucrez part time pentru a-mi plati asigurarile medicale. Intrebarea mea este: \"De ce ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Mayrra Mayrra Eu luna ianuarie nu o am muncita avand in vedere ca m-am angajat in luna februrie si nasc in decembrie nu am cele 12 luni, exista posibilitatea de a plati luna ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie club sportiv - indemnizatie crestere copil catadiac2 catadiac2 Buna ziua, Ma aflu in situatia in care sunt presedintele unui club sportiv si in acelasi timp insarcinata in 6 luni. In acelasi timp am un contract ... (vezi toată discuția)