avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

Eu luna ianuarie nu o am muncita avand in vedere ca m-am angajat in luna februrie si nasc in decembrie nu am cele 12 luni, exista posibilitatea de a plati luna ianurie undeva?

Cum imi calculez zilele pre si post natal de concediu?Sunt obligata sa imi iau 63 inainte si 63 dupa sau as putea dupa nastere cele 42 care sunt obligatoriu si restul de zile inainte de nastere?

Lunile de concediu medical se considera luni lucrate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:23, 16 Septembrie 2015
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Asadar, chiar daca ati plati retroactiv contributiile sociale acest lucru nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatia pentru cresterea copilului.

3. Perioada de concediu medical se ia in considerare la calculul celor12 luni eligibile pentru a se beneficia de indemnizatia CCC.

4. Potrivit OUG nr. 158/2005, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

OUG 158/2005
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mayrra a scris:
Nu pot sa fac retroactiv o conventie civila sa platesc luna ianuarie care nu o am muncita?Altfel nu imi ies cele 12 luni si nu pot beneficia de indemnizatie crestere copil.

Nu pot sa imi platesc la stat luna ianuarie?


Daca gasiti un angajator ca sa va faca un astfel de contract este bine.
Va multumesc!

Cate zile imi pot lua inainte de nastere daca 42 sunt obligatorii dupa nastere?Pot sa imi iau inainte 84?sau cum se calculeaza?
1. In raspunsul de mai sus al colegului meu vi s-a spus:
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.


2. Deci in functie de optiunea dvs. su a recomandarii medicului curant ginecolog puteti sa partajati concediul de maternitate si in 84 de zile prenatal (sarcina) si 42 de zile postnatal (lauzie).
Pentru a va acoperi acea luna va trebui sa incheiati retroactiv fie un c.i.m., fie un contract de prestari servicii , insa acest lucru este pasibil de aplicarea unei sanctiuni contraventionale de catre institutiile abilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie contract de munca cu 2 ore Andrew_G Andrew_G Buna ziua, Sunt angajata cu 2 ore, urmeaza sa nasc pe 15 martie 2016. Din varii motive ne-am hotarat sa isi ia sotul concediu crestere copil. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ralucamarya ralucamarya Buna seara, am 21 ani si sunt insarcinata in luna a5a. In data de 10februarie2015 implinesc 1an la locul de munca, fiind primul loc de munca cu contract. As ... (vezi toată discuția)
Concediu medical chirea chirea Buna ziua , numele meu este Georgiana si sunt in 29 saptamani(7 luni si o saptamana) de sarcina , si a inceput sa imi fie din zi in zi mai greu , ce as ... (vezi toată discuția)