avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna seara, am 21 ani si sunt insarcinata in luna a5a. In data de 10februarie2015 implinesc 1an la locul de munca, fiind primul loc de munca cu contract. As dori sa stiu daca se poate sa intru in concediu prenatal inainte de a implini 1an in campul muncii sau trebuie sa astept pana in data de 10februarie? Si daca, in conditiile de mai sus pot beneficia de cei 2ani concediu postnatal? Va multumesc anticipat. O seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: ralucamarya , utilizator 20:40, 30 Octombrie 2014
Beneficiaza de concediu de maternitate(cele 126 zile compuse din concediu prenatal si post natal) personele careau realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.
Concediul şi indemnizaţiile lunare pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de
urgenţă 111/2010, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului
Care este data prezumata a nasterii ?
7martie2015
1. Perioada eligibila pentru CCC va fi aprilie 2014 - martie 2015.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Pentru concediu de maternitate trebuie sa aveti realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.
Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din:
- concediu de sarcina
- concediu de lauzie.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Asadar, din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii.

In speta, puteti intra in concediu de maternitate inainte de a implini un an de activitate.
Va multumesc tare mult! O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate mihaelaciobica mihaelaciobica Buna ziua, Daca sunt angajata din 04.03.2013 si urmeaza sa nasc in luna februarie, aproximativ 21.02.2014, voi putea beneficia de concediu de maternitate? ... (vezi toată discuția)
Demisie contract de munca cu 2 ore Andrew_G Andrew_G Buna ziua, Sunt angajata cu 2 ore, urmeaza sa nasc pe 15 martie 2016. Din varii motive ne-am hotarat sa isi ia sotul concediu crestere copil. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Contributii neplatite tarchi tarchi Sunt angajata din 02/03/2012 la o firma privata. Astazi am aflat ca firma nu a platit decat 2-3 luni de contributii, iar eu sunt gravida. Ma afecteaza cu ceva ... (vezi toată discuția)