avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autoturism mostenit - drept de folosinta ; documente ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autoturism mostenit - drept de folosinta ; documente necesare

Buna ziua

Va cer ajutorul pentru o consiliere de specialitate in ceea ce priveste urmatoarea speta:

In urma bunicului meu decedat acum o jumatate de an, bunica (sotia mostenitoare) si tatal meu (unicul fiu), mostenesc, prin contract notarial de mostenire, un autoturism cu o vechime de 3 ani, inmatriculat (carte de indentitate in original si certificat de inmatriculare-talon, impozit platit la primarie) in judet de resedinta al bunicului, pe numele acestuia. Mostenirea se realizeaza in parti egale de 1/2, catre tata si bunica.

Odata cu intocmirea actelor de mostenire, eu nepot, de fata cu mostenitorii, solicit si primesc o Procura Speciala din partea notarului, pentru utilizarea autovehiculului, vanzare cui si cum cred de cuvinta, precum si mandatare pentru intocmirea oricaror acte legate de masina si totodata intreaga raspundere privin contraventiile survenite folosin bunul.

In masina pe care o folosesc zi de zi, conform legii circulatiei, am urmatoarele:
- certificat de inmatriculare (talon) - pe numele bunicului decedat
- copie Procura Speciala prin care tata si bunica ma imputernicesc spre a folosi autoturismul
- permisul meu de conducere
- cartea mea de identitate

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:

1. Ce alte acte trebuie sa mai am la indemana pentru a utiliza autoturisum, tinand cont ca eu sunt mandatat printr-o Procura Speciala de 2 proprietari, iar actele de inmatriculare ale masinii sunt pe numele bunicului meu decedat ?
- copii carti de identitate proprietari
- copie certificat de mostenitor
- etc, etc

2. Nu cumva exista un temen legal de la finalizarea unui contract de vanzare-cumparare/mostenire/etc, prin care proprietarii sunt obligati sa preschimbe actele de inmatriculare ale autoturismului, pe noile nume ? Si daca da, ce articol de lege specifrica acest lucru ?

3. Mostenitorii au resedinta in alt judet decat cel al bunicului meu si unde este inmatriculat autoturismul. Este nevoie de modicicari in actele de inmatriculare a autoturismului ?

4. Conform legislatiei rutiere, majoritatea amenzilor pentru contraventii la regimul circulatiei sunt imputate celui care a savarsit fapta si este la volan. Insa in cazul amenzilor pentru contraventii care nu au avut ca obiect oprirea in trafic, vin acasa. La ce adresa sosesc procesele vrebale si cine le achita in cazul in care masina il are pe bunicul meu drept proprietar ?

5. Eu, nepotul, avand calitatea de persoana imputernicita pentru utilizarea autovehiculului, si nu de proprietar, il pot incredinta spre folosinta altei persoane si in ce conditii ? Daca nu, atunci in ce conditii se poate ceda un drept temporar de utilizare, catre o alta persoana, diferita fata de mine ?

6. Tinand cont de distanta uriasa dintre judetele de resedinta al bunicului si de resedinta al noilor proprietari prin mostenire, precum si pentru evitarea unei radieri/reinscrieri/modificari de acte de inmatriculare, etc, ar fi mai comod pentru noi (pentru mine si proprietari), pastrarea datelor de inmatriculare in resepctivul judet, cu plata acolo a impozitului anual.
- Bunica (sotia mostenitoare) - unul din noii proprietari ai autovehicolului, mosteneste in respectivul judet unde masina etse inmatriculata, si o anumita parte din imobilul al carei adresa este spefificat in actele de inmatriculare - domiciliul bunicului mei decedat !

7. In curand expira Asigurarea de Raspundere Civila Auto Obligatorie (RCA) si Rovinieta - taxa de drum pentru masina. In special pentru prima (RCA) ce acte voi fi nevoit sa prezint (in calitate de imputernicit) in fata Societatii de Asigurare, pentru incheierea unei noi polite de asigurare. Polita de asigurare, in mod normal si clasic, se completeaza pe numele detinatorului din certificatul de inmatriculare (talon), iar chitanta de plata se taie, evident tot pe numele acestuia, chiar daca persoana care se afla fizic in fata reprezentantului societatii de asigurare, poate fi diferita, la momentul respectiv. ? Ma gandesc la urmatoarele acte:
- pentru legatura intre proprietarul inscris in talon (bunicul decedat) si noii mostenitori = certificat de mostenitor
- pentru legatura intre acestia din urma si mine = Procura Speciala + cartea mea de identitate

Dar pe ce nume se va intocmi noua polita de asigurare, tinand conta ca in catele masinii (de inmatriculate) este bunicul meu iar ca proprietari de drept prin mostenire, sunt alte doua persoane. Eu (nepotul) fiind o cu totul alta persoana, cea imputernicita pentru probleme legate de acte, etc, probleme care includ si relatia cu Societatea de Asigurari.

Absolut orice sfat este binevenit. Cu multumiri, pentru rabdarea de a citi si analiza aceasta speta, toate cele bune !
Cel mai recent răspuns: vladut2003 , utilizator 17:10, 21 Iunie 2011
Cu procura pe care o aveti, insotita de certificatul de mostenitor, cartea si talonul masinii si actele dvs. de identitate (inclusiv permisul) puteti folosi masina fara probleme. Nu puteti imputernici alta persoana s-o foloseasca, doar bunica si tatal pot face acest lucru printr-o alta procura sau daca ar fi specificat in procura dvs. ca puteti submandata o alta persoana. Mergeti la Politie (unde este inmatriculata masina) sa treaca mostenitorii in cartea masinii si talon. RCA si rovigneta le veti obtine dupa ce actualizati situatia juridica a masinii (cartea si talonul pe numele actualilor proprietari).
narcisa_salbatica a scris:
Mergeti la Politie (unde este inmatriculata masina) sa treaca mostenitorii in cartea masinii si talon.

Procedura este laborioasa la prima vedere, din pricina distantei intre cele doua judete (cel in care este inmatriculat autoturismul si cel de domiciliu al mostenitorilor) precum si din considerentele care ar rezulta in urma consultarii Politiei Rutiere, al respectivului judet si care, din pricini de competente profesionale discutabile, bine cunoscute la nivel general, ar putea solicita prezenta fizica a mostenitorilor, varsta si starea de sanatate a unuia dintre acestia, facand imposibil acest lucru. Sau ar putea chiar solicita o procedura de radiere/reinscriere a autoturismului, lucru iarasi greoi, tinand cont de numarul mostenitorilor, starea actuala de sanatate, costuri ridicate de procesare a acestor demersuri, timp de indisponibilizare a bunului mobil.

De asemenea considerati ca se poate proceda la adaugarea de inscrisuri pe documentele originale de inmatriculare a unui autotursim, fara a fi necesara o solicitare de reemitere a unor noi documente, in acest sens (carte de identitate si certificat de inmatriculare-talon) ?
Pe cartea masinii se pot adauga noii proprietari, insa se va emite un talon nou (daca nu s-a schimbat nimic in procedura). Puteti indeplini dvs. toate formalitatile printr-o procura data de cei doi coproprietari.
Inteleg ca nu este nevoie de radiere, dus placutele de inmatriculare in judetul respectiv si nici o reinscriere.

Cum se numeste procedura legala de trecere a autovehiculului care noii proprietari, cu schimbarea numelor in cartea de indentitate si cu re-emitere certificat de inmatriculare nou ?
Se pot trece 2 proprietari (in cazul de fata) in certificatul de inmatriculare ? Cei doi noi proprietari detin parti egale din autoturism 50-50.

Alte discuții în legătură

Cumparare autoturism de la mostenitor vossk vossk Buna ziua, Doresc sa cumpar un autoturism de la mostenitor, peste 2 saptamani cand se va incheia dezbaterea succesiunii (vanzatorul este unicul ... (vezi toată discuția)
Remat dacia 1300 alecumihai alecumihai Buna ziua. As avea cateva lamuriri in legatura cu radierea unei masini, scoaterea ei din evidentele politiei si primariei. Mai exact, am o Dacia 1300, a ... (vezi toată discuția)
Acte masina... cristins cristins am cumparat o masina cu nr de calarasi..iar in talon apare numele proprietarului...iar actul de vanzare cumparare sa facut intre mine cumparator si o alta ... (vezi toată discuția)