avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pentru limita de varsta - gradul II de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pentru limita de varsta - gradul II de handicap

Sunt pensionat pe caz de boala din anul 2007 . Am lucrat 29 ani si 11 luni consecutiv cu gradul II de handicap . Aceasta deficienta locomotorie o am din anul 1957 . Intrebarea pentru dumneavoastra este : La ce varsta pot sa benefciez ( adica sa ies la pensie de drept) pentru anii lucrati? Tinand cont ca in luna octombrie implinesc 55 ani . Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:39, 11 Iunie 2011
Art. 58 din Legea nr. 263/2010 prevede reducerea varstelor standard de pensionare a persoanelor care au lucrat in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat daca persoanele sunt incadrate in gard de handicap grav, accentuat sau mediu. Deci nu discutam despre handicap gradul II, ci despre handicap accentuat.

Daca sunteti incadrat in grad de handicap accentuat (o sa va confirme medicii acest lucru, cand va pregatiti dosarul de pensionare), in octombrie anul acesta puteti sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta intrucat ati realizat doua treimi din stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Varsta standard de pensionare de 65 de ani se reduce cu 10 ani.

Art. 58. – Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru limita de varsta, persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat escuco escuco sunt nascut pe 26.12.56,am o vechime de 16ani,7luni si 13 zile in conditii de handicap preexistent(gradul II de handicap) si din data de 21.11.2011 beneficiez ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensionare - handicap grad iii amphora amphora Buna ziua, Sunt nascuta in februarie 1957, am o vechime de 31 ani si 1 luna (stagiu integral de cotizare) si certificat de handicap grad III; doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Pensionare calistita calistita Un barbat, incadrat in grad de handicap 2, din 1993, cu specificatia, handicap din nastere, are peste 30 de ani vechime, nascut in 1959, poate sa beneficieze ... (vezi toată discuția)