avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat in 2011 si retinut pentru o plangere ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat in 2011 si retinut pentru o plangere contraventionala respinsa in 2008

Am reusit si eu sa am permisul suspendat. Cum:

Acum in 2011, intr-o intersectie unde era permis sa faci stanga, semafoare functionale, indicatoare si tot restul, am facut stanga. Eu eram prima masina la stop si intentionam si am facut stanga.
Din contrasens, la verde, a plecat prima masina foarte repede. Un spatiu intre prima si irmatoarele masini s-a format, pe unde am facut eu stanga. Spatiu de facut stanga printre masini era suficient, ceilalti fiind departe.

Ma opreste o politista, facandu-mi semn. Opresc. Imi zice sa-i dau carnetul, daca am. Cam impertinenta "cerinta", dar i-am zis ca am si i-am dat toate actele. Permis, Talon, RCA, CI. Apoi zice "dar depinde cum l-ati luat"... si ca daca fac stanga creez pericol pentru circulatie si ca imi ia carnetul. Pe loc i-am zis doar sa nu mai tipe la mine... a plecat cu actele, s-a intors cu dovada pe 14 zile. Ce e mai interesant este ca acum cateva zile am gasit RCA-ul valabil acasa, in dosarul unde am si contractul de casco (le-am facut pe toate odata, dar nu am mai luat in masina si RCA-ul nou). Deci "tanti" de la politie nici macar nu a citit ce scrie pe RCA... interesant. Cu atat mai mult cred ca avea "norma" la permise.

Suspendare 30 zile. Mai eram cu cineva in masina, care poate confirma adevarul.
Problema mea e urmatoarea: "tanti" nu a verificat actele si orice manevra de a face stanga, dreapta, inclusiv deplasarea inainte sau inapoi e pericol in anumite situatii...

Concluzii: avea "norma" la permise. Nici o problema. Nu ma cert cu ei pe strazi, asa ca am contestat.

De aici distractia si adevarata problema:
Am dus certificat de grefa ca sa recuperez permisul, dar in calculator le aparea ca mai aveam o contestatie. Adevarat. In 2007 am depasit mai multe masini in aceiasi manevra, si desi incepusem pe linie intrerupta, am terminat-o pe liinie continua, automat carnet pe 30 zile luat. ok. Contestat... etc... manevra fiind permisa, nu mai conteaza. Am pierdut pt ca nici nu m-am prezentat (era in alt judet).
Cand contest, pe durata judecatii, se suspenda aplicarea pedepsei. Deci am primit permisul inapoi.

In momentul cand judecatorul s-a pronuntat se continua aplicarea suspendarii (sau se anuleaza sanctiunea). In cazul meu se continua suspendarea. La acel moment eu am asteptat pana a ajuns acasa instiintarea de la judecatorie. Care a venit dupa 1 luna. Intre timp am aflat ca daca nu dau carnetul in 5 zile de la pronuntarea sentintei primesc un bonus de 30 zile. Deci un total maxim de 5 + 30 + 30. Am zis ca mai stau 1 luna si nu-l dau.

Acum in 2011, cand am vrut sa recuperez permisul au zis ca nu se poate ca am acea suspendare. Logica mea zice ca daca data sentintei a fost, sa zicem, 1 iunie 2008, + 5 zile + 30 + 30, face maxim 5 septembrie 2008. Perioada in care daca eram prins conducand = dosar penal. Asa scrie in foaia aia pe care o semnez cand primesti permisul inapoi.

Cu toate astea, politia mi-a retinut si certificatul de grefa pt amenda din 2011, si permisul pt 2 luni...

Conform legii e adevarat ca suspendarea mea din 2008 a inceput, curs si stins la 60/65 zile de la data pronuntarii sentintei? Daca nu, de ce.

Daca da: ce pot face acum in 2011 sa recuperez permisul?

Bonus: ce "plangeri" pot face "pe persoana fizica" agentei care m-a luat cu "daca am permis" / "depinde cum l-am luat" si care nici macar nu verifica actele?
Nici cealalta de la ghiseu nu era tare pregatita. Persoana dinaintea mea cand eram la coada, a avut exact aceiasi situatie. Aceluia i-a dat carnetul. Mie nu... Culmea "inteligentei", dupa ce mi-a luat cert de grefa, mi-a dat sa semnez celebrul formular ca ma oblig sa dau inapoi carnetul, desi ea nu vroia sa-mi dea carnetul care era la ea. #-o I-am zis ca nu am ce sa ma oblig sa dau inapoi, ca e la ei carnetul. Ne-am contrazis de 3 ori dupa care am renuntat...

Ca sa fie mai usor de inteles:
:sorry: = eu
:O = martorul cu care eram in masina in 2011 [mirat de atitudinea "lu' tanti"]
:belay: si :foottap: = politista
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
diandrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: adi11cj , utilizator 10:57, 30 Decembrie 2011
Din ce ati relatat dumneaoastra, vi s-a intocmit un proces verbal de constatare contraventie in anul 2007, pe care l-ati contestat in instanta, la judecatoria de pe raza locului unde a fost savarsita contraventia, instanta care a constatat ca plangerea dumneavoastra este neintemeiata, astfel incat a respins-o. Ati afirmat ca ati primit acasa sentinta, pe care insa nu ati atacat-o cu recurs, astfel incat a ramas definitiva si irevocabila. Conform Art. 120 alin. (1) din O.U.G. nr. 1995/2002, "Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a respins plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate". In atare situatie, aveati obligatia de a depune permisul de conducere dupa curgerea termenului de 15 zile, suspendarea incepand sa curga din momentul predarii permisului, nu de la momentul solutionarii plangerii contraventionale. Astfel, acest bonus de 30 de zile este prevazut de lege si a fost dispus in conformitate cu dispozitiile legii. Pentru viitor, daca tot formulati plangere contraventionala, tineti-va de proces si incercati sa administrati toate probele ce pot fi administrate (martori, inscrisuri - planse foto, etc.), pentru a avea o sansa de reusita. Cu stima.
Procesul din 2007 a avut cam 7-8 termene. La toate s-au trimis probele cerute, am chemat si martorul care a ajuns doar el. Nici eu, nici politia nu ne-am prezentat (si eu si ei trimiteam cereri de judecata in lipsa). Asta a fost in 2007-2008.

Am pierdut. Perfect.

Problema mea e de ce in 2011 imi este retinut permisul pt o perioada, fie ea si de 15+30+30 zile?!? (15 legal, 30 din amenda si 30 din bonus ca nu l-am predat).

Legea zice clar etapele:
1. dovada circulatie temporara (daca e cazul)
2. perioada de suspendare de x zile
3. recuperarea permisului.

sau varianta cu,,, contestatie:
1. dovada
2. contestatie (grefa)
3. recuperare permis cu grefa de la judecatorie
4. semnare formular de obligare predare permis de la momentul pronuntarii judecatorului (voi scana formularul ala si il pun aici) in termen de 5 zile. mai scrie si ca se majoreaza cu 30 zile suspendarea daca nu predau.
5. judecare, termene multiple.
6. sentinta
6.1 predare daca pierzi
6.2 pastrare daca castigi
6.3 stat pe "bara" 60 zile daca nu predai

Textul copiat din "dovada de restituire a permisului de conducere":
Titularul permisului de conducere a luat la cunostinta de prevererile art 118 alin 4 si 5 din actul normativ mai sus invocat, potrivit carora acesta este obligat ca in termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei sa se prezinte la serv pol rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
Nerespectarea acestei obligatii, in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

DECI: data din exemplu de 1 iunie 2008 + 15 zile + 30 + 30 se scurge, consuma si are efecte (nu am voie sa conduc) atunci in 2008.

Gresesc?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
diandrei, utilizator
Gresit. V-am explicat cred ca destul de bine. Dumneavoastra aveati obligatia de a depune dupa curgerea termenului de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei, permisul de conducere. Din cate ati spus, nu ati facut-o. Astfel, sanctiunea curge de la data predarii permisului de conducere. Deci, din 2011, nu din 2008. Imi pare rau, dar asta e situatia reala. Puteti, in cazul in care castigati procesul actual, sa faceti o cerere de diminuare a suspendarii permisului, pana la 30 de zile, dar asta numai daca castigati procesul. Cu stima.
Ambele suspendari au fost de 30. Si cea din 2007 si asta din 2011.

Am intrebat daca pot reduce cea de 60, la 30 prin examen, dar nu se paote ca e cu "perioada majorata.

Pt asta din 2011 am termen in 2012, deci nu am ce sa mai cer reducere la 30... :(
total gresita afirmatia lui mariusinho. Conform codului de procedura civila, sentinta devine executorie din momentul ramanerii definitive si irevocabile; in cazul de fata este prevazut un termen de 15 zile in care se poate depune permisul la politie, in caz contrar aplicandu-se o majorare cu inca 30 de zile a pedepsei. Deci, sanctiunea curge de la 15 zile dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti, moment in care nu mai ai voie sa circuli pe drumurile publice. Acuma exista 2 variante:

1. duci permisul la politie in termenul acesta de 15 zile si stai o luna pe bara
2. nu duci permisul la politie si stai pe bara 2 luni in loc de una, dar in ambele cazuri daca te prinde politia conducand autovehicule pe drumurile publice, te alegi cu dosar penal.

In cazul descris, pentru ca nu ai depus carnetul in termenul de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii, s-a majorat sanctiunea initiala cu inca 30 de zile, deci 60 de zile, iar cu tot cu cele 15 zile 75. Dupa 75 de zile de la data ramanerii def. si irev. ai voie sa conduci, indiferent daca ai depus permisul la politie sau nu. In concluzie, insista pe la politie cu reclamatii, vorbeste cu comandantul, ameninta-i cu proces, trebuie sa fie si unul mai destept printre ei.

Daca te intereseaza articolele de lege pe care se bazeaza afirmatiile mele, da-mi PM.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
andreih8017, utilizator

Alte discuții în legătură

Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)
Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)