Buna ziua! As dori cateva sfaturi referitoare la dilema mea :)
In vara aceasta termin Dreptul (4 ani) si intentionez ca, dupa examenul de licenta sa dau examen de admitere in Barou. Stiu ca trebuie sa urmez si cursurile I.N.P.P.A, in cazul in care voi fi admis in Barou si ca, de asemenea, trebuie sa-mi gasesc un Maestru.
As dori sa fac si master, insa inca nu am reusit sa ma decid in privinta specializarii.
Tinand cont de faptul ca examenul de admitere in Barou va fi in toamna, primul lucru pe care trebuie sa-l fac este sa ma inscriu la master.
Un motiv in plus pentru care vreau sa fac si masterul este acela ca, in timpul celor 4 ani de studiu din facultate, am absolvit un curs optional de formare initiala pentru pregatirea personalului didactic, mai exact Modulul I.
Dupa absolvirea Modulului II, voi avea sansa de a ocupa un post didactic in invatamantul universitar. Dar, pentru a ma putea inscrie la Modulul II, trebuie sa fiu deja inscris la un master in domeniul diplomei de licenta.
Ceea ce mi-am propus eu, este sa intru in Barou, sa fac un master care-mi poate fi util atat pentru profesia de avocat cat si pentru cea de cadru didactic si pe viitor, sa ocup si un post de cadru didactic in cadrul unei universitati.
Personal, am avut profesori, care erau atat avocati cat si cadre didactice in cadrul universitatii.
Problema e ca nu m-am decis ce master sa aleg. Principalele specializari din care as avea de ales ar fi: drept european, stiinte penale, dreptul afacerilor..
1. Ce specializare mi-ati recomanda?
2. Ce forma de invatamant mi-ati recomanda?
O alta problema ar fi aceea ca doresc sa dau admitere in Barou, intr-un alt oras decat in cel la care voi avea studiile de master, de unde rezulta ca nu voi reusi sa frecventez toate cursurile unui master la zi. M-am gandit la un master la distanta, dar ma intreb daca nu cumva, pe viitor, faptul ca voi fi absolvit un master la distanta, imi va crea un dezavantaj fata de cei care l-au absolvit la zi. Este vreo diferenta? Se tine undeva cont de acest aspect?
Incerc sa va raspund punctual:
- puteti opta pentru master la o disciplina /ramura de drept care va atrage cel mai mult (drept penal, civil, comercial, etc)
- daca nu ma insel, la examenul de admitere in profesie ca avocat stagiar se tine cont de domiciliul dvs. in repartizarea pe centre de examinare(de ex. daca domiciliati in Constanta, nu veti putea sustine examenul la centrul de examinare Timisoara) , asa incat trebuie sa parcurgeti metodologia care este postata pe site-ul www.unbr.ro
-verificati daca mai exista forma de masterat la distanta
-personal nu as opta pentru un masterat la distanta, motivat de faptul ca ma priveaza de participarea la cursuri, de contactul cu profesorii si specialistii, cu colegii
Ramane la latitudinea dvs. sa urmati ceea ce va doriti in realizarea planului de cariera.
- in cazul meu (sunt din Suceava), aveti dreptate, referitor la examenul de admitere in profesie ca avocat stagiar - va trebui sa-l sustin la centrul de examinare I.N.P.P.A Iasi, dar doresc sa profesez in Baroul Suceava.
- tinand cont de faptul ca la Universitatea din Suceava nu este nici o specializare de master in drept, voi alege sa urmez cursurile unui master la Iasi.
In final, daca voi reusi sa trec cu bine de examenul de admitere in Barou, voi fi nevoit sa alerg intre Iasi si Suceava.
Referitor la forma de invatamant as prefera sa fac masterul la zi, dar nu stiu daca as reusi sa frecventez toate cursurile. Referitor la acest aspect voi incerca sa obtin mai multe informatii despre orar, toleranta profesorilor, etc., de la universitatea respectiva. In caz contrar n-am de ales altceva decat o forma de invatamant la distanta, sperand ca acest aspect nu ma va dezavantaja pe viitor.
Daca ati fi din Bucuresti (deoarece nu cunosc specializarile de la Universitatile din tara) v-as recomanda urmatoarele specializari de master:
1) cariera judiciara - aici studiati si civil si penal si proceduri, este infiintat tocmai pentru o pregatire mai buna a aspirantilor la avocatura, magistratura etc
2) stiinte penale - daca vreti sa va specializati pe penal; si va ajuta de asemenea si pentru examenele de intrare si definitivat daca invatati aprofundat penalul si procedura penala
3) drept privat aprofundat - aceeasi argumentatie ca la punctul 2) dar privind, fireste, dreptul civil si procedura civila.
Celelalte - Drept comunitar, drept international public, dreptul muncii, dreptul afacerilor, drept comercial/financiar/bancar - samd - sunt fara indoiala utile si interesante -poate chiar mai utile pentru un avocat definitiv ce se specializeaza pe una din aceste directii - dar cele 3 la care am facut vorbire mai sus sunt cele mai aplicate spre interesele imediate ale unui avocat stagiar.
Inppa
elena_2
Buna ziua! De cand am vazut anuntul ca se fac inscrieri la INPPA ma tot framanta acest gand. Ideea e ca ca as vrea si eu sa urmez cursurile acestui institut ... (vezi toată discuția)