avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces civil in urma unui accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces civil in urma unui accident

Baiatul meu a avut un accident auto cu victima. Nu am ajuns la intelegere cu parintii copilului de 9 ani care circula cu bicicleta . acestia au scos certificat medico- legal cu un numar de 180-200 zile. Automat sa instituit dosar penal fiului meu . Parintii copilului si-au angajat avocat pe parcursul cercetarilor. Noi am cerut expertiza accidentului , iar in urma acesteia a iesit ca victima a fost vinovata " exclusiv a minorului" (extras din expertiza). Dosarul de cercetare penala a ajuns din nou la procuratura unde i s-a dat neincepere de urmarire penala a fiului meu. Dar in comunicarea parchetului se prevede ca " deoarece parintii s-au constituit parte civila in timpul desfasurarii anchetei cerand daune in suma de 70. 000 euro acestia se pot constitui parte civila intr-un
proces" Comunicarea data de parchet o pot ataca , pot deschide un proces civil pentru daune chiar daca copilul lor este vinovat ? Oare cum sa procedam ? Termenul de 20 zile de la comunicare a trecut , sa ne mai asteptam la ceva din parte parintilor .
Cel mai recent răspuns: titica , utilizator 15:36, 2 Iulie 2011
Vinovatia unei parti in producerea accidentului nu se stabileste prin expertiza tehnica - in cazul dvs. extrajudiciara . Cel mult se putea concluziona de catre expert faptul ca modul de manevrare a biciletei, segmentul de drum pe care circula minorul, ar fi putut determina producerea accidentului.
Pe de alta parte, daca am putea face abstractie de aceasta, solutia de N.U.P. data de parchet contribuie/profita si pe latura civila. Din moment ce s-a stabilit ca vinovatia apartine in exclusivitate minorului, nu pot fi pretinse despagubiri civile de la dumneavoastra, neexistand temei legal.
daca parintii contestau hotararea procurorului in termenul limita de 20 zile noi eram anuntati? Aveti dreptate in urma expertizei sau dat precizari privind modul accidentului si cei de la cercetari penale au tras concluzii.
In cazul in care s-a admis plangerea la prim -procuror, o sa fiti instiintati.
Daca nu, ei vor ataca rezolutia in instanta.
Au dreptul de a alege calea civila pentru despagubiri, daca plangerea impotriva rezolutiei procurorului va fi respinsa de instanta penala.
au dreptul la despagubiri chiar daca copilul a fost vinovat? Termenul celor 20 zile a fost 2 iunie. ar fi trebuit sa fim instiintati pana acum? daca ar fi proces am putea aduce si asiguratorul?
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
titica, utilizator
In cazul de fata daca masina fiului are daune dv ar trebui sa cereti despagubiri chiar daca fiul lor este accidentat. Daunele daca veti pierde procesul ( desi nu cred ) vor fi platite de polita dv RCA iar valoarea lor va fi stabilita de instanta si nu de familia pagubitului. "Dura lex sed lex". Daca fiul lor a fost considerat vinovat si instanta a admis asta atunci nu vor primi despagubiri de nici un fel. Daca va ficazul veti fi instiintati la timp.

Alte discuții în legătură

Despagubiri victima de asigurator cyan cyan X a fost implicat intr-un accident cu victime acum 2 ani. cei din autoturismul lui au stat in spital intre 2 si 14 zile ,inclusiv el, 2 zile. acum, a fost ... (vezi toată discuția)
Accident rutier mortal Vasilica111 Vasilica111 Fratele meu a murit in accident rutier, undeva la tara pe marginea soselei acum doua luni in urma9 23 dECEMBRIE 2013). Soferul a parasit locul accidentului. ... (vezi toată discuția)
Predare dosar catre procuratura popattila popattila asadar...am avut accident de circulatie pe 25 ianuarie 2009...eu parte vatamata, fractura tripla de craniu , 86 zile de ingrijiri medicale, coma, etc...sora ... (vezi toată discuția)