avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... LEGE nr.61 din 27 septembrie 1991 - Linistea publica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

LEGE nr.61 din 27 septembrie 1991 - Linistea publica

Salut,

Am achizitionat un set de tobe electronice (m-am gandit la vecini) si locuiesc intr-o garsoniera la etajul 3. Sunetul generat de modulul de tobe il ascult in casti, dar vecinii din lateral au reclamat ca sunt deranjati de zgomotul generat de bataile in fetele de toba (am avut geamul deschis dar nu se auzea mai tare decat masinile de pe strada).
In legea nr.61 din 27 septembrie 1991 nu sunt specificate ore de liniste, dar nici nu este definit zgomotul maxim admis (in decibeli) pentru articolul 2 aliniat 28 si 29:
28) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de
zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
29) tulburarea linistii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin
producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect
ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile
persoanelor juridice situate în imobile cu destinatia de locuinte sau în
imediata vecinatate a acestora;


Voi incerca sa gasesc o solutie prin mutarea tobelor in alt colt al camerei si repetarea cu geamurile inchise (nu pot izola fonic garsoniera deoarece stau in chirie). De asemenea voi incerca sa discut si cu vecinii cu pricina mai in detaliu cand sunt in toane mai bune, poate ajungem la o solutie amicala.

In cazul in care nu voi reusi sa ajung la rezolvarea acestei situatii as proceda in felul urmator: Masor intensitatea sunetului generat de bataile in fetele de toba si daca este sub nivelul prevazut de lege voi repeta in alte intervale orare decat cele de liniste stabilite de asociatia de locatari. Aceasta nu mi se pare o solutie optima deoarece nu doresc nici sa-mi deranjez vecinii si nici sa renunt la o pasiune ce implica multa practica.

Va rog sa ma ajutati cu orice sfat si un raspuns la urmatoarele intrebari:
1. Care este limita maxim admisa de zgomot in decibeli?
2. Daca aceasta limita nu este definita, cum as putea sa procedez?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: DLucian , utilizator 16:08, 11 Iunie 2011
Din discutiile in forum am gasit pentru dumneavoastra:

Pentru cladirile de locuit, unitatea functionala o constituie apartamentul.
Confortul acustic dintr-o unitate functionala se asigura prin nivelul de zgomot echivalent interior a carui valoare limita admisa, pentru apartamentele din cladirile de locuit este de 35 dB(A)* si nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 5 dB(A) nivelul obtinut fara sursele de zgomot interioare.
Scris de @legalmgm expert juduciar.

Dar vibratiile de la tobe se transmit ca si basii de la difuzoare, se aud mai tare in vecini decit in propria casa. De recomandat sa va gasiti un loc pentru repetitii
care sa nu fie intr-un spatiu de locuit.
Legea pentru linistea publica a fost reactualizata in 2010.
Multumesc pentru informatii, m-am gandit la un loc de repetitii, dar as prefera sa repet la domiciliu, acesta fiind rostul tobelor electronice, mai ales daca ascult la casti si nu la monitor.

Ca un exemplu de sunet generat de fetele de toba pe care le am ar fi urmatorul:
[ link extern ]

Acesta nu ar trebui sa se propulseze asa usor prin pereti, blocul fiind de tip monolit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
DLucian, utilizator
Doar ascultati la casti dar bateti in tobe iar ele se sprijina pe podea. De transmis, se transmite si inca bine. Daca vreti sa o faceti acasa, atunci nu scapati de a face o izolatie buna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
ContSters200573, utilizator
Pentru spatiul dintre tobe si podea am gasit o solutie de izolare ce nu va implica modificarea podelei sau adaugarea unui strat de izolare fonica peste podea (stau in chirie si nu pot modifica imobilul).

Problema mea ar fi vecinul de langa care a sesizat zgomotul prin peretii laterali, iar acolo nu prea am o solutie ce nu implica modificari aduse imobilului.

Va multumesc inca o data pentru informatii si am sa inchid thread-ul ca deja cred ca l-am dus cam off-topic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare d0z0 d0z0 Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare. Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat. El asculta doar in ... (vezi toată discuția)
Orele de liniste Larisa1406 Larisa1406 Buna ziua. Avem in bloc o fetita care studiaza pianul la un liceu de profil mentionez faptul ca nu canta niciodata in timpul orelor de liniste. Canta de 3, 4 ... (vezi toată discuția)
Limita zgomot db ContSters83715 ContSters83715 Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii? Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi ... (vezi toată discuția)