avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Va rog ajutor insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Va rog ajutor insolventa

Rog specialistii in insolventa sa ma ajute cu un sfat. Societatea pe care o administrez e in pericol de insolventa. Suntem 4 asociati cu parti egale. In afara de mine mai este un asociat care are functie de director in firma. Firma are de platit dividende neridicate de asociati din 2009 pentru care s-a platit si impozit statului. Toti ceilalti asociati vor sa ridice toate dividendele inainte de a plati alti creditori mai recenti. Eu ma opun sa se faca plata dividendelor pentru ca banii nu ajung pentru plata creditorilor, afacerea nu mai merge si deci intrarea in insolventa e aproape certa. Presiunea e mare si o duc intr-o continua cearta.
Va rog sa ma sfatuiti daca e legal sa platesc dividendele in cazul in care dupa aceea intram in insolventa si cum poate sa ma afecteze pe mine ca administrator, in sensul atragerii raspunderii personale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
SDimitrie, utilizator
Cel mai recent răspuns: SDimitrie , utilizator 07:55, 16 Iunie 2011
Daca in AGA nu s-a stabilit ca profitul sa fie reinvestit, in mod normal dividentele trebuie platite. Insa daca existau bani pentru plata creditorilor si aceste plati nu s-au facut , dvs ca administrator puteti raspunde , atragandu-se raspunderea dvs in baza 138 alin. 1 lit g). din Legea insolventei.
De asemenea nu uitati de obligatai dvs ca administratr , prevazuat de art 27 din Legea insolventei :
Art. 27
(1) Debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.
(2) Va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi si debitorul in cazul caruia aparitia starii de insolventa este iminenta.
(3) Cererile persoanelor juridice vor fi semnate de persoanele care, potrivit actelor constitutive sau statutelor, au calitatea de a le reprezenta.
(4) Introducerea prematura, cu rea-credinta, de catre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage raspunderea patrimoniala a debitorului persoana fizica sau juridica, pentru prejudiciile pricinuite.
Va multumesc pentru raspuns. AGA in 2009 a stabilit ca dividendele sa fie platite. In acest moment nu mai exista bani si pentru creditori si pentru dividende. Asociatii spun ca ei ca si creditorii cei mai vechi au prioritate si in plus mai spun ca AGA da ordin administratorului sa faca platile iar administratorul nu poate refuza. Eu am spus sa ma schimbe dar nu vor. Cat despre insolventa pentru a depune o cerere de insolventa trebuie sa o insotesti cu niste acte doveditoare. Ar fi suficienta balanta lunii precedente?
Va rog, are cineva un sfat si pentru mine? Pe firma mai este si o masina in leasing pe care o utilizeaza celalalt director. Ce se poate face daca el nu vrea sa predea masina, eu dorind sa o inapoiez soc. de leasing?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
SDimitrie, utilizator
Este cineva care poate sa-mi dea un sfat?
Transferurile privind plata dividendelor sunt anulabile - este evident ca in caz de faliment asociatii nu vor primi nimic !!

Art. 80. - (1) Administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul poate introduce la judecătorul-sindic acţiuni pentru anularea constituirilor ori a transferurilor de drepturi patrimoniale către terţi şi pentru restituirea de către aceştia a bunurilor transmise şi a valorii altor prestaţii executate, realizate de debitor prin următoarele acte:
c) acte încheiate în cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii, cu intenţia tuturor părţilor implicate în acestea de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori sau de a le leza în orice alt fel drepturile;



Cat despre insolventa pentru a depune o cerere de insolventa trebuie sa o insotesti cu niste acte doveditoare. Ar fi suficienta balanta lunii precedente?

nu este suficient !! actele sunt precizate la art 28 din lege
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
Adrian Stoica, Practician in insolventa

Alte discuții în legătură

Pot sa cer insolventa firmei mele? glo glo am o societate comerciala si sincer sa fiu nu merge. am datorii ? facturi neplatite de peste 6 luni. mai mult decit atit am avut un control si a mai ... (vezi toată discuția)
Insolventa Buna ziua, firma la care sunt administrator este debitoare fata de un furnizor cu mai mult de 30.000 lei.Doresc sa depun cerere de insolventapentru ca a murit ... (vezi toată discuția)
Cine poate declara o firma in insolventa? ametist ametist Cine poate declara o firma in insolventa? Un consilier juridic cu state de vechime in meserie spunea cuiva, ca poate sa-si declare firma in insolventa insusi ... (vezi toată discuția)