avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

Buna ziua numele meu este Tuloiu Maria sia as avea si eu o intrebare;am 50 de ani si de 2 ani de zile nu mai muncesc pentru ca nu mi-am mai gasit (constructii) si nimeni nu mai vrea femei in varsta,sotul meu a murit acum 15 ani as vrea sa stiu daca pot iesi cu pensie de urmas daca se poate si ce acte.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:00, 11 Iunie 2011
1. Iata ce spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

2. Asadar dvs. aveti dreptul la pensie de urmas la data cand veti implini varsta standard de pensionare si daca, la data decesului, sotul era pensionar sau indeplinea conditiile de pensionare.

3. Pentru amanunte mergeti la Casa de Pensii de care apartineti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
am 2 copii care au avut amandoi pensia de urmas in timpul studiilor,insa acum as vrea eu sa beneficiez sotul cand a murit am avut si 15 ani de casatorie si era si pensionar pe caz de boala a murit la varsta de 39 ani,eu neavand servici loa varsta mea actuala de 50 ani pot beneficia si unde anume se depun actele.Va rog ast raspuns va multumesc
Raspunsul dat de mine mai sus este valabil si pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas - sotie supravietuitoare selon87 selon87 Va salut si va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat ! Succint, va expun situatia : Casatoria s a infaptuit in Februarie 2001- decesul sotului in ... (vezi toată discuția)
Cat si cum obtine sotia/sotul supravietuitor, pensie de urmas? stef_56 stef_56 1. mama mea este in situatia de a primi acel ajutor social de 400 lei 2. tata este pensionar al ministerului de interne 3. tata are 90 de ani , iar mama 82 ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas adina1997 adina1997 sunt functionar public.la data de 8.12.2015 a decedat sotul meu care era pensionar.Am dreptul la pensie de urmas? (vezi toată discuția)