1. Iata ce spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.
2. Asadar dvs. aveti dreptul la pensie de urmas la data cand veti implini varsta standard de pensionare si daca, la data decesului, sotul era pensionar sau indeplinea conditiile de pensionare.
3. Pentru amanunte mergeti la Casa de Pensii de care apartineti.
am 2 copii care au avut amandoi pensia de urmas in timpul studiilor,insa acum as vrea eu sa beneficiez sotul cand a murit am avut si 15 ani de casatorie si era si pensionar pe caz de boala a murit la varsta de 39 ani,eu neavand servici loa varsta mea actuala de 50 ani pot beneficia si unde anume se depun actele.Va rog ast raspuns va multumesc