Am o prietena care lucra la Provident a avut o clienta corecta la un moment dat a venit cu un buletin gasit si cu o persoana care semana cu cel din buletin si a luat un imprumut.Clienta a falsificat niste adeverinte de salariat, adeverinte locative etc....intr-un final s-a descoperit ca are 5 contracte luate pe acte false....cu semnaturi falsificate .O parte din prejudiciu s-a recuperat si alta este in curs.Exista dossar la politie unde este amenintata cu inchisoarea daca nu plateste restul sumei.Clienta a recunoscut totul , dar Providentul vrea sa recupereze bani de la reprezentantul ei mutand datoria pe numele ei.
Ce risca clienta in cauza din punct de vedere legal ?
CE risca prietena mea care chiar in naivitatea ei a crezut-o corecta pe clienta si nu a stiut de falsuri?
Prietena nu risca nimic, cu exceptia situatiei in care Politia constata ca erau complici. In sens contrar, prietena dmv este o simpla angajata a partii vatamate, adica societatea in care lucreaza. Daca va referiti la contractul individual de munca, nu exista motiv pentru defacerea sa decat in prima ipoteza expusa : este complice/autor la infractiune. In sens contrar, societate nu isi poate baza o eventuala concediere pe acest dosar. Exclus.
Ce temei legal invoca pentru a "muta" imprumutul pe numele prietenei dvs.??? M-as bucura sa aflu raspunsul la aceasta intrebare, pentru ca si o fosta vecina lucra la aceeasi companie si ma intreba la un moment dat daca este posibil sa-i impute ei datoria unei cliente care a plecat din tara si n-a mai achitat o parte din imprumut. Eu n-am stiut ce sa raspund la asa ceva, poate ma ajuta cineva....
Nu vazusem asta "dar Providentul vrea sa recupereze bani de la reprezentantul ei mutand datoria pe numele ei."
Art. 254.(1) C.muncii : "Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor. "
Parerea mea, daca falsul era unul bine realizat si niciun alt angajat/om nu si-ar fi dat seama de fals, atunci o imputare a acestor bani este ilegala.
O sanctiune trebuie sa aiba la baza culpa, ori in cazul de fata angajata nu era in culpa din punctul meu de vedere. Dovada : cel care a savarsit infractiunea de fals mai pacalise alte persoane. Cand mai multe persoane sunt inselate in aceeasi maniera, inseamna ca deja se instituie o regula : nicio persoana diligenta (bonus pater familias) in locul lor nu ar fi avut o alta atitudine, ci ar fi incheiat contractul.
Daca societatea ii imputa datoriile, sa consulte un avocat. Va avea castig de cauza in opinia mea.
m-a sunat prietena mea cu [editat/reclama] si mi-a spus ca au chemat-o din nou la politie pentru declaratii acum dupa 2 ani de la primele declaratii si au invocat nerespectara procedurilor de acordare a imprumutului de aceea i-a transferat ei imprumutul si desi seful direct trebuia sa verifice daca respectiva avea actle in regula, el a fost avansat si ea este purtata acum pe la politie.....ce poate risca?se duce maine la oilitie si revin cu amununte.VA ROG AJUTATI-MA CU UN SFAT!
Daca ea a acordat un imprumut fara sa aiba permisiunea sefului, desi avea nevoie de ea, inseamna ca si-a incalcat atributiile de serviciu. Ramane de vazut daca asta se intampla cu incuviintarea acelui sef sau a facut asta o singura data si de capul ei.
Camatari legali ?!
Lauraa1
Buna ziua!
O buna prietena de-a mea a apelat la cei de la Provident pentru un imprumut. Din nefericire, nu ea s-a \"bucurat\" de banii imprumutati, ci ... (vezi toată discuția)