Buna ziua.
Cat plateste angajatorul la stat, la un salariu brut de 2000 lei , pentru concediu prenatal si postnatal?
Mentionez ca am avut de la 01mai pana la 11iunie prenatal iar pana la 15iulie postnatal in 2009.
Va multumesc.
Nu sunteti prea explicita.
Concediul de sarcina si lauzie se suporta din fondul asigurarilor de sanatate. Se plateste prin angajator, intr-adevar, dar banii se suporta de catre fond.
Multumesc pentru raspuns.
Ma interesa ca procent cat are retineri, daca are pentru aceste tipuri de concedii, pentru ca angajatorul mi-a transmis ca imi vireaza banii in momentul in care ii primeste de la stat .
Este legal ca dupa 2ani sa nu-mi primesc banii pe concediu pe acest motiv si sa angajeze pe acelasi post pe altcineva la 3 zile dupa decizia mea de concediere?
Unde pot face o reclamatie legal?
1. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 .
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
2. Potrivit OUG 158/2005:
Art. 47. - (1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmatoarele fapte, savarsite prin încalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizatiilor;
...
Art. 48. - (1) Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurari de sanatate.
3. Prin urmare, sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate cu privire la neplata indemnizatiei pentru concediul de maternitate.