avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare proces verbal

Buna seara!

As vrea sa va cer sfatul in legatura cu un proces verbal care mi-a fost intocmit recent deoarece doresc sa contest procesul verbal.

In data de 16.07.2008 ma deplasam din Timisoara spre Arad. Intre Timisoara si Ortisoara exista un IAS unde este si o trecere de pietoni semnalizata iar sensurile de mers sunt separate de linia continua, in acea zona actionand indicatorul "Depasirea interzisa".

Intamplarea face ca in acea zona sa nimeresc in spatele unui autoturism imediat dupa ce am efectuat o serie de depasiri legale si veneam cu o viteza de aproximativ 100 de km/h. Autoturismul din fata mea a incetinit brusc iar primul meu instinct a fost sa il depasesc pur si simplu uitand ca in acea zona este interzis depasitul.

Imediat dupa ce am depasit autoturismul din fata am observat motivul pentru care acesta incetinise: la aproximativ 150 de metri in fata stationa o masina de politie pe partea dreapta din care a coborat un politist de la rutiera, m-a tras pe dreapta si mi-a retinut permisul de conducere in vederea suspendarii pe o perioada de 30 de zile si mi s-a intocmit un proces verbal.

Am platit amenda in mai putin de 48 de ore de la data intocmirii procesului verbal dupa care am decis sa studiez procesul verbal. Spre surprinderea mea, daca este corect ce am vazut pe procesul verbal, fapta savarsita de catre mine a fost incadrata la Art. 120 lit. 4.1 din Reg. pt. aplic. OUG 195/02.
Am studiat acest Regulament si am descoperit ca Articolul 120 contine doar 3 puncte in care se vorbeste despre regulile ce trebuiesc respectate cand se apropie masini cu semnale luminoase si sonore, iar punctul 4 nu exista la art. 120.

Fapta savarsita de catre mine am gasit-o la art. 152 din reg. pt. aplic. OUG 195/02.

In caz ca nu am citit eu bine procesul verbal, este scanat si accesibil la urmatorul link:
[IMG][ link extern ] ]

De asemenea, reg. pt. apli. OUG 195/02 se gaseste la adresa:
[ link extern ]

As vrea sa stiu daca in aceste conditii pot contesta procesul verbal si cam ce sanse as avea sa fie anulat procesul verbal si sa imi revina dreptul de a conduce.
Daca se poate contesta, as vrea sa stiu daca am nevoie de un avocat pentru aceasta procedura.

Va multumesc anticipat!

Cu stima,
Marian
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
c_marian85, utilizator
Cel mai recent răspuns: maxx_oo7 , utilizator 19:59, 3 Noiembrie 2008
Citind procesul verbal am constatat ca fapta a fost incadrata in prevederile art 120 lit. h) si i), pe care le reproduc

Art. 120. din Regulament din 04/10/2006 (HG . 1391/2006)
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 26/10/2006
Modificat cu HG. 56 / 24.01.2007 (MO nr. 64/26.01.2007)

(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";

i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.

Prin urmare incadrarea contraventiei este corecta.

ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Buna seara si va multumesc foarte mult pentru raspuns!
De asemenea va multumesc ca m-ati lamurit cu incadrarea contraventiei, eu cautasem in Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/02, deoarece aceasta era scrisa pe procesul verbal si am crezut ca aparuse o mica eroare pe procesul verbal.

O sa astept sa treaca perioada de suspendare a permisului de conducere dupa care ma voi intoarce la sofat cu mai multa vigilenta.

Va multumesc din nou pentru raspuns!
Buna ziua !

Neprezentarea la un proces in care se contesta un proces verbal de circulatie in cazul in care am facut o contestatie ; ce urmari poate avea ?(amenda, amanare, etc.)
Suspendarea procesului, daca niciuna dintre parti nu se prezinta si nici nu s-a cerut judecarea in lipsa.
Si in cazul suspendarii, se mai revine la cauza? Eu m-am prezentat de 2 ori la proces, iar a 3-a oara nu, si a fost suspendat. Prima si a doua oara nu am fost audiat din cauza unor greaeli facute la incadrarea dosarului. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Accident cu pagube materiale, contestatie pv casians casians Buna ziua. Am fost implicat astazi intr-un accident doar cu pagube materiale. Intr-un sat din zona Bistritei, un sofer aflat in fata mea a decelerat la ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru anularea pv contraventie georgedr72 georgedr72 In data de 18.07.1014 am fost sanctionat de un echipaj al Politiei Rurale Vladuceni- VL pentru depasirea in zona indicatorului depasirea interzisa si incalcand ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere mircea_barto mircea_barto Mi-a fost suspentat permisul de conducere auto, pentru depasire in zona de actiune a indicatorului \"depasirea interzisa\", in data de 13.11.2010. Cred ca e o ... (vezi toată discuția)