Daca am un program de lucru in ture de 12 / 72, platesc orele de noapte cu spor de 25%, cum abordez zilele de sambata si duminica?Daca vor fi lucrate, stiu ca trebuie acordate 2 zile libere consecutive, dar le voi plati diferit sau vor fi considerate zile lucratoare normale?multumesc.
1. Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. - art.126 c.mun.
2. Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
Am inteles. Zilele de sambata si duminica se ponteaza ca zile lucratoare si li se vor acorda alte 2 zile libere consecutive in timpul saptamanii. Despre ce spor este vorbe? unde este reglementat? Cum pontez zilele libere stabilite prin lege? ex: a2a zi de Rusalii? 1 Mai?