avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

neplata pensiei alimentare

buna ziua fostul sot a-mi plateste pensie copilului dar nu depaseste 60 de zile fiind anvatat de un avocat 'dupa 2 luni plateste pe a3a ce pot face ca practic el a-si anseala propriul copil am mers la politie si au zis ca nu pot ancepe urmarirea penala deoarece nu depaseste 60 de zile ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: Silvia Renate Mihai , Avocat 16:45, 17 Iunie 2011
Nimic...,in afara de faptul ca puteti sa cereti instantei poprire pe statul de plata!!!
Nu puteti sa-i faceti plangere penala decat daca nu plateste 2 luni consecutiv pensia de intretinere. puteti insa sa obtineti executarea silita bunuri prin sentinta definitiva daca a ramas definitiva cu cel mult 3 ani in urma sau poprire pe venituri de la locul de munca de unde-si obtine venitul ( salariul).
Dragi colegi, cum sa spuneti ca nu poate face nimic doamna. Atat avocatul care l-a sfatuit pe fostul sot cat si cei care v-au raspuns pana acum au omis o chestiune cruciala. Abandonul de familie nu cere neplata pensiei alimentare 2 luni consecutiv, "c) neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca", in niciun moment legiuitorul nu a inclus cuvantul "consecutiv" in textul de lege, tocmai din acest motiv, pt ca cel care are obligatia platii sa nu o faca o luna da, 2 nu, pt ca s-ar ajunge sa plateasca nici macar jumatate din suma cuvenita. Asa ca, daca sotul nu a platit pensia de intretinere 2 luni (poate sa fie o luna acum si una la jumatatea anului, nu trebuie sa fie consecutive) luati-va un avocat si duceti-va si faceti plangere pt abandon de familie explicand acest lucru.
Are dreptate olipmia_ilie. Infractiunea de abandon de familie se savarseste daca cel obligat a plati pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca nu isi indeplineste obligatia doua luni, indiferent daca ele sunt consecutive sau nu.
In plus, atunci cand se face dovada faptului ca o perioada indelungata de timp sotul a platit o luna, apoi doua luni nu a platit, reiese si reaua-credinta a lui.
Mai cititi si deciziile ICCJ ( 2008) care reglementeaza termenul in care se pot depune aceste plangeri penale. Nu dati informatii gresite Cititi, cititi si eu citesc in fiecare zi , asta-i meseria !

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara platita sporadic ? ContSters46325 ContSters46325 Prietena mea este divortata. Copiii au ramas in grija ei. Fostul sot plateste pensie alimentara sarind cate o luna. Am intrebat un avocat care a raspuns ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita anonima70 anonima70 Buna ziua!As avea o intrebare:ce pot sa fac daca tata copilului nu plateste pensia alimentara de 5luni?am apelet la un mediator dar nu sta de vorba cu el,nici ... (vezi toată discuția)
Abandon Borza Borza Buna, vreau sa stiu daca in cazul condamnarii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei(1 an) pentru abandon daca este obligatoriu plata sumei ... (vezi toată discuția)