avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Primarul si unitatea administrativ-teritoriala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Primarul si unitatea administrativ-teritoriala

Primarul este conducatorul primariei?
Cel mai recent răspuns: fdanila , utilizator 17:12, 19 Iunie 2011
Primarul este reprezentantul legal al unitatii administrativ teritoriale (comuna/oras, municipiu).
Primaria este doar o structura functionala care cuprinde primar, aparatul de specialitate al primarului si al consiliului local, servicii publice, etc, dar nu exista ca entitate juridica.
Primarul, potrivit L.215./2001-legea administratiei publice, indeplineste urmatoarele categorii principale de atributii :
-atributii in calitate de reprezentant al statului
-atributii referitoare la relatia cu consiliul local
-atributii cu privire la bugetul local fiind ordonator principal de credite
-atributii privind serviciile publice locale
-alte atributii stabilite prin lege(privitoare de exemplu la cadastru general, privitoare la alegeri,in care primarul prin legiile respective are atributii)
Primarul este reprezentantul legal al unitatii teritorial adm.(comuna, oras, municipiu, judet) care sunt persoane juridice de drept public.(conf.L.215/2001)
Este real că legiuitorul, cu ocazia adoptării diverselor acte normative, nu a fost consecvent în folosirea aceloraşi termeni pentru desemnarea persoanelor juridice de drept public ori cu privire la reprezentanţii legali ai acestora, însă, instanţelor judecătoreşti, în baza rolului activ, le revine obligaţia de a califica şi reţine „denumirea” acestor persoane juridice pe care o apreciază a fi cea mai indicată în raport de litigiul dedus judecăţii şi de actele normative apreciate a fi incidente raportului juridic dedus judecăţii.
Este, de exemplu, , cazul de apl.a L.10/2001, unde se mentioneaza , in art.3 ca"in cazul primariilor, restituirea se face prin dispozitia motivata a primarilor", prin aceasta legiuitorul intelegand sa foloseasca denumirea de "primarie" pt.a desemna persoana juridica de drept public(ICCJ-SECTIA CIVILA, DECIZIA 709/2005).



Deci cind se invoca de primarie exceptia lipsei calitatii procesuale de folosinta la ICCJ in cel mai bun caz se caseaza hotararea ,dar nu se anuleaza tot procesul.De respingere a exceptiei nu poate fi vorba.Am inteles bine? Multumesc liamic43
puteti sa va modificati cererea de chemare in judecata , chemati primaria prin reprezentatul legal primar
chemati primarul ca reprezentat legal al unitatii administrativ teritoriale

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala aricici aricici In cazul unei decizii a unui Primar , decizie de sanctionare a unui functionar public din subordine, in contestatia pe care acest functionar o depune la ... (vezi toată discuția)
Sentinta: lipsa calitate procesuala consiliu local antonescu gheorghe antonescu gheorghe Bună ziua ! O societate comercială cheamă în judecată consiliul local al unui municipiu, pentru o acțiune comercială în constatare. Potrivit ... (vezi toată discuția)
Notificare primar sau institutia primarului??? niculaucarmen niculaucarmen sunt cadru didactic si detin o hotarare judecatoreasca prin casa mi s-a aprobat decontarea transportului transportului in mediul rural. In continutul acelei ... (vezi toată discuția)