Orice hotarire poate fi atacata fie cu apel, apoi recurs (2 cai de atac) fie numai cu recurs (o singura cale de atac)
Cind cauza este de mai mica importanta de obicei se poate ataca numai cu recurs ( o singura cale de atac).
Faptul ca se poate ataca intr-un mod sau altul il stabileste legiuitorul prin Codul de procedura civila sau alte legi speciale.
In hotarirea de fond instanta precizeaza cu drept de apel sau cu drept de recurs.
Dar mai exista si situatii cind aceasta precizare este gresita, contrara codului de procedura civila. Intr-o astfel de situatie instanta superioara care primeste dosarul constata ca instanta de fond acalificat in mod gresit calea de atac si o recalifica in mod corect asa cum cere C.pr.civ.
Un judecător nu poate schimba cursul judecății din recurs în apel. Deși nu se înțelege foarte bine ceea ce doriți să întrebați, dacă este vorba de o calificare a căi de atac ca fiind apel sau recurs, această calificare se face de către instanță în raport de dispozițiile legale care reglementează apelul, respectiv recursul. Există norme procedurale care reglementează distinct apelul și recursul și în fiecare dintre acestea sunt precizate situațiile în care calea de atac este apelul sau recursul. dacă partea fără cunoștiințe juridice exercită o cale de atac necorespunzătoare potrivit cu cauza sa, instanța este obligată să califice cererea și să o soluționeze potrivit legii în calea de atac prevăzută pentru situația respectivă.
in hotararea care sa dat in instanta de fond (judecatorie)in finalul hotarari e mentionat ca se poate ataca cu recurs... reclamantul intradevar a facut recurs... dar dupa 3 amanari in recurs ne trezim ca, calea de atac a fost schimbata in apel ...
da, instanta poate pune in vedere partilor discutarea calificarii caii de atac. in principiu la primul termen cu procedura legal indeplinita instanta trebuie sa puna in discutie calea de atac daca considera ca este gresita cea din dosar.