avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare definitiva si irevocabila atacata cu RECURS
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare definitiva si irevocabila atacata cu RECURS

Buna ziua , Avem o hotarare definitiva si irevocabila ce a fost acum atacata cu recurs , in fapt in prima instanta am avut o solutie favorabila ce putea fi atacata cu RECURS dar a fost atacata cu APEL fara a se motiva (respectiv poate a gresit in loc de RECURS a scris APEL ) si in a doua instanta s-a judecat RECURSUL in care partea adversa a motivat ca nu este nici o greseala si ei doresc APEL . Acest lucru a fost respins de instanta si hotararea a ramas irevocabila . La aceasta hotarare irevocabila partea adversa a facut RECURS !? cu art 304 pct 9 si pct 1 .sustinand ca a fost gresita calificarea caii de atac ? si la recurs completul a fost alcatuit din 3 judecatori nu din 2 judecatori cum isi doreau ca sa fie complet de Apel ? Ma puteti va rog ajuta sa-mi explicati daca o hotarare definitiva si irevocabila se poate ataca altfel decat prin cerere in anulare sau revizuire ?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 19:48, 2 Iunie 2015
Caile de atac sunt strict si limitativ prevazute de lege, in functie de obiectul dosarului, neputand fi lasate la aprecirea partii.

Daca instanta a apreciat ca e recurs atunci nu mai poate ataca din nou decizia, tot cu recurs. O astfel de cerere este inadmisibila.
Caile de atac sunt stabilite de lege, indiferent de calificarea care o dau partile din proces.Instanta face calificarea calior de atac.Un recurs, dupa un alt recurs, numai este posibil,s-ar incalca autoritatea de lucru judecat.Partea adversa, mai are la dispozitie contestatia in anulare sau revizuirea.
Stimați forumiști,

Eu unul nu consider că speța nu ar comporta anumite discuții. Astfel, principiul de bază este că recursul la recurs este inadmisibil. Dar căile de atac sunt stabilite de lege, nu de judecător, precum nici de părți.

Prin urmare, pot exista situații în care judecătorii instanței de control judiciar califică atacul fondului drept recurs, când, în mod eronat, calea de atac este cea apelului - iar pe vechiul Cod de procedură ordinea legală ar fi fond, apel, recurs.

Or, în acest din urmă caz, să zicem că, odată calificată, calea de atac este cea a recursului, iar recursul, este respins.

Poate fi această decizie, pronunțată în recurs, atacată cu recurs?

Eu spun că poate. Pe cale de excepție, recursul nu ar fi inadmisibil în acest caz. Iar acest lucru, deoarece nu judecătorul califică o cale de atac, ci legea.

Prin urmare, în această situație, repet, de excepție, recursul la recurs este admisibil, neexistând nici autoritate de lucru judecat. În realitate nu este nici măcar o excepție, deoarece nu se atacă un recurs cu alt recurs, ci un apel greșit calificat, cu recurs.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la recurs -admisibilitate Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua. speta e urmatoarea: Acum cativa ani s-a pronuntata o sentinta civila irevocabila prin neapelare. In 2007 s-a declarat revizuire, respinsa la ... (vezi toată discuția)
Cai de atac partaj pltgeorge pltgeorge Buna ziua, am tot incercat sa gasesc niste raspunsuri clare in legatura cu caile de atac in cazul unui proces de partaj. Speta mea este urmatoarea: Am avut ... (vezi toată discuția)
Schimbare din recurs in apel este posibil? advsys advsys care este temeiul legal in care judecatorul poate schimba cursul judecatii din recursul in apel? multumesc. (vezi toată discuția)