avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs la recurs -admisibilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs la recurs -admisibilitate

Buna ziua. speta e urmatoarea:

Acum cativa ani s-a pronuntata o sentinta civila irevocabila prin neapelare.

In 2007 s-a declarat revizuire, respinsa la judecatorie pt lipsa calitatii procesuale active.

S-a declarat apel, iar tribunalul a schimbat calea de atac in recurs, care a fost respins.

Acum reclamanta a declarat recurs, motivat fiind de faptul ca instanta in mod gresit a recalificat calea de atac si astfel a fost privat de o cale de atac.

Este admisibila o astfel de actiune?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 12:47, 12 Iulie 2009
nu se poate face recurs la recurs.
nu uitati ca aveti deja o sentinta def. si irevocabila.
Buna ziua!

Desi am gasit o decizie din 2006 a Curtii de Apel Timisoara care a admis o astfel de actiune (recurs la recursul Tribunalului TM) pe care l-a schimbat in apel si a judecat recursul, in speta mea s-a respins ca inadmisibil.

O zi Buna!
Nu stiu daca am inteles foarte exact situatia, dar nu va pot raspunde decat cu art. 328 din C. proc. civ.. - Hotararea asupra revizuirii este supusa cailor de atac prevazute de lege pentru hotararea revizuita. Daca revizuirea s-a cerut pentru hotarari potrivnice calea de atac este recursul.
In cazul in care C.A. Timisoara a calificat calea de atac ca fiind apel, a judecat un apel si nu un recurs. Sunt mai curios sa inteleg cum s-a decis respingerea cererii de revizuire pentru lipsa calitatii procesuale active, cine a formulat cererea de revizuire, un intervenient in interesul altei parti ?
gociu a scris:

Buna ziua!

Desi am gasit o decizie din 2006 a Curtii de Apel Timisoara care a admis o astfel de actiune (recurs la recursul Tribunalului TM) pe care l-a schimbat in apel si a judecat recursul, in speta mea s-a respins ca inadmisibil.

O zi Buna!

Caile de atac impotriva unei hotarari judecatoresti sunt cele stailite de lege, indiferent de ce a scris instanta in dispozitivul hotararii. Uneori calea de atac este gresit calificata, de exemplu recurs in loc de apel. In aceste situatii este firesc ca instanta de control judiciar (in speta d-voastra C. Ap. Tim.) sa recalifice calea de atac. Urmeaza ca nu avem nici un "recurs la recurs" ci, firesc, un "recurs dupa apel".
Asadar recursul la recurs este inadmisibil, iar exemplul dat mai sus nu este decat o situatie in care instanta inferioara a calificat (probabil) gresit calea de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva si irevocabila atacata cu recurs Trosan Trosan Buna ziua , Avem o hotarare definitiva si irevocabila ce a fost acum atacata cu recurs , in fapt in prima instanta am avut o solutie favorabila ce putea fi ... (vezi toată discuția)
O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau te repune in termen prescriptie? seldom seldom Buna ziua, Termenul de prescriptie pentru un drept de creanta este de 3 ani si acest termen nu e intrerupt daca ai pierdut procesul. Astfel conf Art 2539 ... (vezi toată discuția)
Recurs la recurs?  Boncu Constantin Boncu Constantin Buna ziua, am o situatie foarte interesnta intr-un dosar de revendicare imobiliara pe drept comun. Eu apar chiriasul care a cumparat si el de vreo 9 ani si se ... (vezi toată discuția)