avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau te repune in termen prescriptie?

Buna ziua,

Termenul de prescriptie pentru un drept de creanta este de 3 ani si acest termen nu e intrerupt daca ai pierdut procesul.

Astfel conf Art 2539 NCC avem:

"(2) Prescripţia nu este întreruptă dacă cel care a făcut cererea de chemare în judecată sau de arbitrare ori de intervenţie în procedura insolvenţei sau a urmăririi silite a renunţat la ea, nici dacă cererea a fost respinsă, anulată ori s-a perimat printr-o hotărâre rămasă definitivă. Cu toate acestea, dacă reclamantul, în termen de 6 luni de la data când hotărârea de respingere sau de anulare a rămas definitivă, introduce o nouă cerere, prescripţia este considerată întreruptă prin cererea de chemare în judecată sau de arbitrare precedentă, cu condiţia însă ca noua cerere să fie admisă."

Daca eu am drept de recurs, care este o cale extraordinara de atac si pe care intentionez sa il introduc, ce se intampla cu termenul de 6 luni al prescriptiei oferit de art 2539?

1. Daca pierd recursul, eu trebuie sa introduc urmatoarea actiune in termenul de 6 luni de la pronuntarea definitiva a procesului anterior?

2. Sau beneficiez de 6 luni de cand pierd efectiv recursul, intrucat conf. Art 634 NCPC hotararile devin definitive abia dupa ce s-a exercitat si recursul?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: seldom , utilizator 15:40, 31 Iulie 2017
Pai daca pierdeti recursul, ce anume cerere sa mai introduceti?
Buna ziua,

Cererea din prezent mi s-a respins ca inadmisibila, in sensul ca nu am introdus pe obiectul care trebuie.

Astfel ca judecatorul imi va motiva noua cale procesuala aleasa.

Insa eu acum sunt in dubii daca intr-adevar mai aveam o cale procesuala pe realizarea dreptului.

De exemplu: o actiune in constatare a dreptului nu poate fi primita si va fi respinsa ca inadmisibila, daca reclamantul are la dispozitie o alta cale procesuala de realizare a dreptului.

Va rog mult sa imi raspundeti ce se intampla daca pierd recursul si intr-adevar eu mai aveam la dispozitie o cale procesuala in realizarea dreptului, noua prescriptie de 6 luni va curge de la pronuntarea recursului ( cale extraordinara de atac ) sau de la pronuntarea apelului ( cale ordinara de atac ) ?

Multumesc,
seldom a scris:

Cererea din prezent mi s-a respins ca inadmisibila, in sensul ca nu am introdus pe obiectul care trebuie.

Si pe ce obiect trebuie si pe ce obiect ati introdus dvs recursul si vi s-a respins ca inadmisibila?

In plus, care a fost obiectul cererii de chemare in judecata la instantele de fond? Si, de competenta cui este recursul dvs, adica unde l-ati introdus?
Buna ziua,

Am introdus actiunea la Judecatorie avand ca obiect Imbogatire fara justa cauza - la judecatorie am castigat si paratii au fost obligati la plata unei sume in favoarea mea, li s-a respins exceptia inadmisibilitatii actiunii de Imbogatire fara justa cauza ( caracterul subsidiar al art 1348 NCC care spune ca actiunea de Imbogatire fara justa cauza este inadmisibila daca reclamantul mai are alte cai in realizarea dreptului )

Paratii au facut APEL la Tribunalul Bucuresti si au castigat in sensul ca li s-a admis apelul, s-a schimbat in TOT sentinta apelata, li s-a admis exceptia inadmisibilitatii, iar pe fond cererea a fost respinsa ca inadmisibila fiind obligat si la cheltuieli de judecata.

RECURSUL - inca nu l-am introdus, banuiesc ca acesta va fi de competenta Curtii de Apel Bucuresti - insa eu ma intreb daca chiar eu mai am o alta actiune in realizarea dreptului de vreme ce nici judecatorii nu se inteleg, cei de la judecatorie cu cei din apel.

Recursul il voi introduce la Tribunalul Bucuresti, insa nu mi s-a redactat inca hotararea din apel, abia s-a pronuntat recent, luna aceasta.

Sunt in urmatoarea situatie:

1. Pot castiga recursul - insa nu stiu daca ma incadrez pana in ianuarie la anul - referitor la prescriptia banilor, drept de creanta

2. Pot pierde recursul si atunci trebuie sa am introdusa pana in ianuarie 2018, urmatoarea actiune pe noul obiect ( nu stiu care e al 2lea obiect, pentru ca inca nu e redactata hotararea din apel )

Problema e ca nu stiu daca o cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau ma poate repune in termenul prescriptiei de 6 luni care a inceput sa curga de luna asta.

Va rog sa imi spuneti daca este mai clar acum.

Multumesc,
Pai daca hotararea data in apel este susceptibila de recurs si daca dvs introduceti recursul, motivat si in termen, atunci hotararea care va intereseaza pe dvs, privind prescriptia, nu este definitiva, deci prescriptia este intrerupta. Insa, sunt si eu curios, care va fi motivul de recurs pe care va bazati.

Alte discuții în legătură

Prescriptia predaflorin predaflorin Am o intrebare va rog sa imi raspundeti urgent,am castigat in instanta o suma investita intr-o cladire dupa ce hotararea a devenit definitiva mi sau platit ... (vezi toată discuția)
Anularea definitiva a cererii gambette gambette Cand ramane definitiva hotararea de anulare a cererii de chemare in judecata, la data cand instanta o pronunta sau la data cand se implineste termenul de 15 ... (vezi toată discuția)
Reiterare plangere contraventionala perimata aidu aidu reiterare plangere contraventionala perimata Buna ziua, Am formulat plangere contraventionala contra PV amenda... judecatoria mi-a respins-o, iar in apel din ... (vezi toată discuția)