avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescrierea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescrierea

Buna ziua.Am o nedumerire in legatura cu prescrierea unei actiuni avand ca obiect partajul judiciar,La data de 22-01-2913 instanta de fond a emis o sentinta prin care a stabilit iesirea partilor din indiviziune iar in vederea egalizarii loturilor a dispus plata unei sulte de catre reclamanti catre mama decedata in acelasi an ,eu fiind mostenitor,Impotriva acestei sentinte reclamantii au declarat apel la data de 25 03 2013,Solutiile inregistrate de la acel moment si pana in prezent au fost,1] Perimarea cererii de apel ,solutie atacata cu apel casata si trimisa spre rejudecare,2]Anulare pentru netimbrare,solutie casata si trimisa spre rejudecare deoarece una dintre parti a facut o cerere de ajutor public judiciar care nu a ajuns la instanta din motive neimputabile acesteia,Instanta de apel a respins carerea reclamantilor de apel ca netimbrata iar pe fond a respins carerea formulata de unul dintre coparticipanti,deoarece acestia fiind membrii aceleiasi familii nu au depus documentele fiscale solicitate de instanta si nu au facut dovada venitului net pe membru de familie. Mentionez ca la cererea de respingere a ajutorului public judiciar nu s-a formulat cerere de reexaminare,in preznt decizia de apel a fost atacata cu recurs de partea careia i-a fost respinsa cererea de ajutor public judiciar,Acum stand si analizand situatia in concret cred ca aceasta actiune nu numai ca a avut un scop de tergiversare dar s-a urmarit si prescrierea obligatiei de plata a sultei stabilita de prima instanta deoarece daca solutia data in recurs va fi de anulare a cererii ca netimbrate atunci aceasta nu intrerupe cursul prescriptiei Desi in urma cu mai bine de 2 ani am fost sa legalizez sentinta de fond la instanta competenta acestia au trecut pe sentinta rezolutia definitiva cu apel [sau recurs]nu mai stiu exact stiu ca mi-au spus ca sentinta este provizorie,Acelasi lucru mi-a spus si executorul judecatoresc precum ca trebuie sa obtin o decizie definitiva pentru a putea fi investita cu titlu exacutoriu.Intrebarea mea este daca actiunea este prescrisa avand in vedere datele prezentate si prevederile art.705 n c p c alin.2.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:54, 3 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
petre_marian a scris:
Intrebarea mea este daca actiunea este prescrisa avand in vedere datele prezentate si prevederile art.705 n c p c alin.2.

Ce prevede art.705 alin(2) ncpc ?
Buna seara. Art,705 n c p c alin 2 "Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita, In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale termenul incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive". In cauza de fata reclamantii, caci este vorba de o cerere comuna au introdus cererea de apel in anul 2013 si pana in prezent nu au timbrat-o, acest fapt ducand la prescriptia sentintei de fond prin care acestia aveau de platit o creanta sub forma de sulta catre mine, deoarece stiu ca cererile perimate, anulate sau cand reclamantul renunta la actiune, aceste solutii nu au efecte asupra intreruperii cursului prescriptiei.

Buna seara, in afara cererii de apel, majoritate actelor de procedura au vizat un aspect de tergiversare, partile nu s-au prezentat la nici un termen de judecata invocand diverse motive, dar prin cererii au solicitat judecarea in lipsa. La inceputul procesului chiar am crezut ca doresc sa shimbe ceva dar pe parcurs am inteles care era obiectivul vizat.
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. In primul rand, textul citat este art.706 alin(2) Ncpc (nu ca ar fi foarte important, insa voiam sa ma asigur ca nu vorbiti despre alt text de lege). Pe de alta parte, din ce ati scris reiese ca procesul s-a judecat (sau inca se mai judeca) pe vechiul cod de procedura civila. Asa este?
Din ce ati scris, cum ca "solutia a fost trimisa spre rejudecare" (la pct 1] si 2] din primul dvs mesaj), nu se intelege daca s-a rejudecat, adica daca s-a dat o alta solutie si daca aceasta a ramas si cand a ramas definitiva, pentru ca in ceea ce priveste prescriptia ne intereseaza doua aspecte, primul si cel mai important este, de cand incepe sa curga si legea (Vcpc) ne spune ca "Termenul de prescriptie începe să curgă de la data când se naste dreptul de a cere executarea silita", respectiv potrivit Ncpc, "În cazul hotărârilor judecătorești și arbitrale, termenul de prescripție începe să curgă de la data rămânerii lor definitive" si abia al doilea aspect este daca prescriptia este intrerupta, adica "Prescriptia nu este întreruptă dacă cererea de executare a fost respinsa, anulata sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a facut-o a renuntat la ea", respectiv potivit Ncpc, "Prescripția nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunțat la ea".
Insa, dupa cum vedeti (pentru ca am scris cu litere ingrosate), textul citat se refera la faza de executare silita, prin cererea de executare silita, si nu la prescriptia dreptului material la actiune, or in discutie (si probabil si in fapt) nu s-a ajuns inca la faza de executare silita, deoarece dvs vorbiti inca despre etape din faza de judecata (fond /apel /recurs). (a se vedea art.2537 Cod civil, nu de procedura civila)
Ca atare, trebuie clarificat in ce faza va aflati si daca hotararea a ramas definitiva, apoi se poate calcula termenul de prescriptie.
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Buna dimineata. Da este corect ce spuneti in legatura cu art.706 n c p c. Cursul actelor de procedura este urmatorul; la data de 22-01-2013 judecatoria emite o sentinta prin care dispune iesirea din indiviziune a membrilor unui titlu de proprietate, acestia fiind 4, iar printre acestia numarandu-se si mama. In vederea egalizarii valorii loturilor, instanta in baza raportului de expertiza stabileste plata unor sulte, respectiv actualii reclamanti catre mama. La data de 25-03-2013 acestia depun cerere de apel, iar la 14-04-2013 mama decedeaza, iar pana la introducerea mea in cauza, procesul a fost suspendat aproximativ 1 an si trei luni. Viclenia partilor reclamante a fost evidenta de la inceput, deoarece vorbind la telefon cu una dintre parti, aceasta mi-a propus sa ne intalnim pentru a-i da certificatul de deces al mamei, pentru a ma putea introduce in cauza. Dupa ce i l-am dat a facut cerere la instanta pentru mentinerea suspendarii cauzei, pe motiv ca este in imposibilitatea numirii mostenitorilor, Dupa repunerea pe rol a cauzei, prima solutie a tribunalului a fost de perimare, solutie data cu recurs. La recurs, s-a casat solutia de perimare si s-a trimis cauza spre rejudecare in apel, Dupa intoarecerea dosarului la tribunal li sa pus in vedere reclamantilor sa timbreze actiunea, prin incheierea emisa la 27-04-2014, acestia eschivandu-se de la aceasta obligatie prin mai multe justificari nefondate. La final, instanta a dat solutia de anulare a cererii ca netimbrata, cu recurs. La recurs, s-a descoperit ca unul dintre reclamanti (acestia formand o familie, deci obligatia de timbrare fiind solidara) a depus o cerere de ajutor public judiciar, cererea neajungand la instanta, desi a fost inregistrata in termen legal. Bineinteles ca instanta de recurs a dispus din nou casarea si trimiterea cauzei spre rejudecare. Dupa ce cauza a ajuns din nou la instanta, aceasta a analizat cererea de acordare a ajutorului public judiciar si a cerut parti semnatare sa arate veniturile pe membru de familie si documentele fiscale pentru acordarea ajutorului, Aceste cerinte nu au fost indeplinite, iar instanta prin incheiere emisa in camera de consiliu la 20-04-2017 a dispus respingerea cererii de ajutor, iar prin incheierea din 18-05-2017 a dispus comunicarea catre parti oferindu-le posibilitate ca in termen legal sa depuna cererea de reexaminare acest fapt nu s-a intamplat si datorita numeroaselor temene acordate in vederea timbrarii instanta de apel a respins din nou cererea de apel ca netimbrata, solutie data cu recurs. Toate solutiile date in cauza au fost date cu cale de atac si toate au fost in termen exercitate, deci nu exista decizie definitiva in cauza, iar la calcularea termenului de prescriptie nu ma pricep. Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ok, am parcurs textul, care este destul de clar scris, si am inteles istoricul cauzei dvs. Nu am inteles, de ce instanta a oferit "numeroase termene in vederea timbrarii", insa oricum asta nu prea mai conteaza acum (adica nu ne afecteaza discutia). Ce conteaza, este ce ati scris la finalul textului, adica "instanta de apel a respins din nou cererea de apel ca netimbrata, solutie data cu recurs".
Acum se pune problema daca recursul a fost exercitat sau nu, pentru ca daca nu a fost exercitat (sau nu a fost introdus in termen) atunci hotararea instantei de apel a ramas definitiva, aceasta constituind titlu executoriu in acceptiunea art.632-634 Ncpc, asta insemnand de la data ramanerii definitive a hotararii curge si termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita, respectiv cel precizat la art.706 Ncpc. (pentru ca faza executarii silite este guvernata de Ncpc, adica legea in vigoare la momentul declansarii executarii silite, respectiv al inregistrarii cererii de executare silita la executorul judecatoresc). Cu alte cuvinte, daca presupunem ca hotararea judecatoreasca a ramas definitiva la 1 sept 2017, aveti termen 3 ani sa demarati executarea silita (care la randul ei poate fi intrerupta in conditiile art.709 Ncpc).
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Procedura legalizari petre_marian petre_marian buna seara.am o sentinta si o deczie dar s-a declarat recurs.La judecata de fond am castigat o suma de bani reprezentand o sulta,iar la apel dupa o perioada ... (vezi toată discuția)
Momentul de la care se incepe sa curga prescriptia dreptului de a cere executarea silita motabe motabe Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de o situatie. Am mai incercat sa-i gasesc dezlegare dar nu am reusit. Este vorba de o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau te repune in termen prescriptie? seldom seldom Buna ziua, Termenul de prescriptie pentru un drept de creanta este de 3 ani si acest termen nu e intrerupt daca ai pierdut procesul. Astfel conf Art 2539 ... (vezi toată discuția)