am si eu o nelamurire legata de o situatie.
Am mai incercat sa-i gasesc dezlegare dar nu am reusit.
Este vorba de o hotarare judecatoreasca din 2010, fara drept de apel, care potrivit VCPC a ramas definitiva la momentul pronuntarii.
Recursul impotriva ei s-a perimat in 2012.
Creditorul a solicitat executarea ei in anul 2014.
Problema este legata de faptul daca dreptul de a cere execuarea silita a respectivei hotarari s-a prescris sau nu.
Conform VCPC ea avea caracter definitiv si putea fi pusa in executare, iar termenul de prescriptie a inceput sa curga de la data ramanerii definitive (la pronuntare).
Executarea e pornita pe NCPC iar creditorul afirma ca dreptul de a cere executarea silita nu s-a prescris deoarece hotararea nu a ramas definitiva decat in momentul in care s-a constatat perimarea conform prevederilor NCPC.
Intrebarea(ile) mea este(sunt):
1) a care lege ne raportam la pentru a stabili data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, VCPC sau NCPC?
2) care este momentul in care a ramas definitiva, cel reglementat de vechiul cod, sub imperiul careia a fost pronuntata sau cel definit de noul cod, in baza caruia se face executarea?
3) daca VCPC a calificat-o ca definitiva, termenul de prescriptie a curs 2 ani si 7 luni pana la intrarea in vigoare a NCPC, ce se intampla cu aceasta perioada?
4) poate NCPC sa produca efecte retroactive si sa schimbe caracterul definitv al hotararii si implicit momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Sper sa reusesc sa gasesc solutia pentru ca e vorba de un dosar al soacrei mele :)
aceasta este si parerea mea.
Hotararea care reprezinta titlul executoriu este data pe data de 01-07-2010, fara drept de aple iar recursul s-a perimat in sept 2012, tot sub imperiul VCPC.
Adversarii mei sustin insa ca nu s-ar fi prescris, deoarece NCPC, sub care se face executarea, impune ca data a ramanerii definitive data constatarii perimarii si nu cea a pronuntarii, cum o impunea VCPC.
Legea de punere in aplicare (76/2012) in art.5 este un pic confuza pt ca nu rezulta foarte clar daca e vorba de aplicarea tuturor dispozitiilor referitoare la titlurile executorii sau doar cu privire la formalitatea investirii cu formula executorie.
Executarea, ca procedura, se face in baza NCPC. Dar drepturile dvoastra izvorasc din legea aplicata la momentul respectiv. Ce intelegeti prin perimarea recursului? In afara de asta, hotararea de la fond trebuie legalizata ca irevocabila. Judecatoria va trece data de la care a devenit irevocabila. De atunci curge prescrierea.
unul dintre debitori a declarant recurs, dar judecarea recursului s-a suspendat iar apoi s-a perimat.
fiind vorba de o hotarare fara drept de apel, pronuntata sub imperiul VCPC ea era definitive de la pronuntare si se putea solicita executarea silita de la acel moment.
Eu as fi de parere ca momentul in care a inceput sa curga prescriptia dreptului de a cere executarea silita a fost acel moment iar NCPC chiar daca se aplica cererii de executare nu ar trebui sa afecteze prescriptia si momentul in care a inceput sa curga.
Executarea, ca procedura, se face in baza NCPC. Dar drepturile dvoastra izvorasc din legea aplicata la momentul respectiv. Judecatoria va trece data de la care a devenit irevocabila. De atunci curge prescrierea.