avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriere executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriere executare silita

Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp instanta a hotarat prescrierea executarii silite imobiliare in anul 2013.
Cei de la banca au facut recurs la Tribunal si unde i s-a respins recurs , ramanand definitiva hotararea data de Judecatorie (cea din anul 2013)
Acum in februarie 2015 cei de la banca au inceput din nou o executare silita si pe baza contractului de ipoteca aferent contractului de credit.
Ëu stiu ca :
"'Garantia ipotecara reprezinta o garantie, un accesoriu al creantei principale-constatate prin contractul de credit.
E adevarat ca in conformitate cu noul Cod Civil, prescriptia creantei garantate nu stinge si garantia ipotecara, dar prescriptiile incepute sub imperiul vechii reglementari raman guvernate de aceasta.

Conform Codului de procedura civila, termenul de prescriptie a executarii silite este de 3 ani. Contractul de credit ipotecar este titlu executoriu si prescriptia drepului la executare silita incepe sa curga de la scadenta ratelor restante.
Daca creditorul banca nu a inceput executarea silita in termenul de 3 ani si nici nu a intrerupt prescriptia, consider ca s-a prescris dreptul la executare silita al acestuia.
Asa fiind, obligatia principala fiind prescrisa atrage dupa sine si stingerea ipotecii, ca drept accesoriu .

In temeiul faptului ca accesoriul urmeaza principalul, iar art.2504 din noul Cod Civil este inaplicabil pentru o prescriptie inceputa sub reglementarea anterioara, nu mai poate fi urmarita silit ipoteca imobilului care a garantat contractul de credit."'

Multumesc ,
Astept un raspuns !
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 16:42, 1 Aprilie 2015
Termenul legal de prescripție pentru drepturile reale imobiliare este de 10 (zece) ani, și nu de 3 ani.

Sigur în dosarul din 2013 nu s-a cosntatat perimarea executării silite și nu prescripția?
Foarte sigur , scrie in hotarare prescrierea executarii silite si perimarea executarii imobiliare .
Executarea silită se perimă, nu se prescrie. Se prescrie dreptul de executare silită. Conform legii, dreptul de executare silită în materia executării silite imobiliare se prescrie în 10 ani. ( art. 405 VCPC respectiv art. 705 NCPC )

Prescripția dreptului la acțiune privind creanța garantată nu atrage prescripția dreptului la acțiune privind acțiunea imobiliară ( art. 2504 Cod civil).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita credit ipotecar dacianloi dacianloi Buna ziua, In anul 2005 am contractat un credit ipotecar. Intrind in incapacitate de plata am fost nevoit sa intrerup plata ratelor. Ultima plata a fost ... (vezi toată discuția)
termen prescriptie sulta goplanet goplanet In urma unei hotarari judecatoresti de partaj a unui imobil am de plata niste sulte unei rude, care nu si-a exercitat dreptul de executare silita si nici nu a ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit bancar cu ipoteca dragosverban dragosverban Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot invoca prescriptia datoriei la banca daca nu am mai platit un credit cu ipoteca(apartament) in urmatoarele conditii ... (vezi toată discuția)