Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp instanta a hotarat prescrierea executarii silite imobiliare in anul 2013.
Cei de la banca au facut recurs la Tribunal si unde i s-a respins recurs , ramanand definitiva hotararea data de Judecatorie (cea din anul 2013)
Acum in februarie 2015 cei de la banca au inceput din nou o executare silita si pe baza contractului de ipoteca aferent contractului de credit.
Ëu stiu ca :
"'Garantia ipotecara reprezinta o garantie, un accesoriu al creantei principale-constatate prin contractul de credit.
E adevarat ca in conformitate cu noul Cod Civil, prescriptia creantei garantate nu stinge si garantia ipotecara, dar prescriptiile incepute sub imperiul vechii reglementari raman guvernate de aceasta.
Conform Codului de procedura civila, termenul de prescriptie a executarii silite este de 3 ani. Contractul de credit ipotecar este titlu executoriu si prescriptia drepului la executare silita incepe sa curga de la scadenta ratelor restante.
Daca creditorul banca nu a inceput executarea silita in termenul de 3 ani si nici nu a intrerupt prescriptia, consider ca s-a prescris dreptul la executare silita al acestuia.
Asa fiind, obligatia principala fiind prescrisa atrage dupa sine si stingerea ipotecii, ca drept accesoriu .
In temeiul faptului ca accesoriul urmeaza principalul, iar art.2504 din noul Cod Civil este inaplicabil pentru o prescriptie inceputa sub reglementarea anterioara, nu mai poate fi urmarita silit ipoteca imobilului care a garantat contractul de credit."'
Executarea silită se perimă, nu se prescrie. Se prescrie dreptul de executare silită. Conform legii, dreptul de executare silită în materia executării silite imobiliare se prescrie în 10 ani. ( art. 405 VCPC respectiv art. 705 NCPC )
Prescripția dreptului la acțiune privind creanța garantată nu atrage prescripția dreptului la acțiune privind acțiunea imobiliară ( art. 2504 Cod civil).