avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen prescriptie sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen prescriptie sulta

In urma unei hotarari judecatoresti de partaj a unui imobil am de plata niste sulte unei rude, care nu si-a exercitat dreptul de executare silita si nici nu a cerut respectiva suma. In ce perioada de timp se prescrie aceasta sulta ? 3 sau 10 ani caci din art.250-2517 din C. civ. si din 706 C.proc.civ. nu inteleg.
Cel mai recent răspuns: goplanet , utilizator 15:25, 8 Noiembrie 2015
Sulta este un drept de creanta si se prescrie in termen de 3 ani.
Buna ziua,
Termenul de prescriere este de 3 ani de la data cand s-a nascut dreptul.
Nu este cumva un titlu emis in materia drepturilor reale imobiliare?
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2015
goplanet, utilizator
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Termenul de prescriere este de 3 ani de la data cand s-a nascut dreptul.


Prescrierea poate sa o faca medicul curant pana te stingi.

Prescriptia in schimb, este putin mai complicata de atat. Mai ales a sultelor...
Da, sulta este o creanta si da, este supusa termenului de prescriptie general (3 ani)
Dar, art. 2386 NCC spune ca pentru sulta, coproprietarul beneficiaza de ipoteca legala.

Art. 2504
(1) Prescriptia dreptului la actiune privind creanta principala nu atrage si stingerea dreptului la actiunea ipotecara. In acest din urma caz, creditorul ipotecar va putea urmari, in conditiile legii, doar bunurile mobile sau imobile ipotecate, insa numai in limita valorii acestor bunuri.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica prescriptiei dreptului la actiune pentru plata dobanzilor si a altor accesorii ale creantei ipotecare, care, in afara capitalului, nu mai pot fi acoperite dupa implinirea prescriptiei din valorificarea, pe cale silita, a bunului grevat.

Asa ca, din punctul meu de vedere, nu mai poti executa creanta (sulta) dar poti pune in executare ipoteca (termen 10 ani).
Ipoteca este un drept auxiliar creantei, drept care se constituie prin acordul celor 2 parti-creditor si debitor. Daca acest drept de a se constitui ipoteca legala nu este exercitat de nici una din parti el se poate constitui din oficiu ?
Regula generală este că ipoteca se constituie convenţional, prin înţelegerea părţilor, pe baza unui contract care este apoi înscris în Cartea Funciară – dacă ipoteca este una imobiliară – sau în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare – dacă ipoteca este una mobiliară.
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2015
goplanet, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita Catherina Catherina Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp ... (vezi toată discuția)
Sulta BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua! Am si eu o intrebare daca stie cineva, pe internet nu am reusit sa ma lamuresc...Sulta este o creanta si astfel dreptul de a cere executarea se ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit bancar cu ipoteca dragosverban dragosverban Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot invoca prescriptia datoriei la banca daca nu am mai platit un credit cu ipoteca(apartament) in urmatoarele conditii ... (vezi toată discuția)