avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriere executare silita credit ipotecar
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriere executare silita credit ipotecar

Buna ziua,
In anul 2005 am contractat un credit ipotecar. Intrind in incapacitate de plata am fost nevoit sa intrerup plata ratelor. Ultima plata a fost facuta in martie 2009. Notificarea privind declararea scadentei anticipate am primit-o in martie 2010, dupa 331de zile cu intrare in vigoare in 15 zile. In luna septembrie 2012 banca a inaintat cererea de executare silita. In contractul de credit din 2005 nu se stipuleaza faptul ca dupa 90 de zile de la intarzierea la plata a unei rate, banca poate incepe executarea silita. Nu se stipuleaza nici un termen in acest sens. Pentru mine este important de stiut daca se reglementeaza undeva ( intr-o Norma BNR sau o lege) daca dupa 90 de zile de intarziere banca poate declansa executarea silita deoarece atunci termenul de prescriptie se naste odata cu cea de-a 91 zi de intarziere. In acest caz, Cererea de executare este formulata dupa perioada de 3 ani si pot invoca prescriptia. In legatura cu faptul ca fiecare rata este prescrisa in ordine cronologica, atunci creditorul nu trebuia sa tina cont in cerere de faptul ca un numar de 6-7 rate sunt deja prescrise iar somatia trebuia intocmita pe o suma mai mica cu contravaloarea acestora? In cazul in care se constata ca suma de pe somatie si cererea de executare este mai mare decat cea pe care creditorul, prin executor, o solicita, in cazul unei contestatii la executare, se pot anula toate actele de executare sau executorul poate modifica printr-un proces verbal aceasta eroare. In cazul in care se poate indrepta printr-o eroare ce rol are contestatia la executare daca toate viciile de procedura pot fi indreptate prin acte administrative ulterioare? Va multumesc pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 15:57, 4 Martie 2013
Fiind vorba de un credit ipotecar, termenul de prescriptie este de 10 ani (art. 405 CPC).
Suma din somatie probabil este mai mare decat cea din cerere deoareca au fost adaugate cheltuielile de executare asa ca va vor respinge contestatia pe acet motiv.

Succes!
Nu vreau sa intru in polemica dar termenul de prescriptie de 10 ani se refera la cu totul altceva. Aici e vorba de executarea unei creante financiare si se incadreaza in limita a 3 ani. Cheltuielile de executare sunt formulate separat si detaliate in procesul verbal. Eu vorbeam strict de faptul ca se solicita executarea pentru suma din credit ramasa restanta la data ultimei plati. De la acea data si pana la data cand incep cei 3 ani, calculati in sens invers de la data inaintarii cererii de executare sunt cam 6 luni in care ratele ar deveni prescrise. Din numele dumneavoastra de utilizator imi dau seama de cateva aspecte asa ca as vrea totusi un raspuns nelovit de subiectivism. Va respect opinia.
Eu va zic sa nu intrati in polemica, pentru ca habar nu aveti ce spuneti. Termenul de prescriptie este de 10 ani, asa cum afirma si dnul executor judecatoresc. Este o actiune reala imobiliara, iar termenul este de 10 ani, pentru executarea ipotecii imobiliare.
precizez faptul ca ma refer doar la executarea silita imobiliara, in temeiul contractului de ipoteca. Inainte sa va dati destept, cititi prevederile art. 2504 Cod Civil, poate intelegeti despre ce vorbim eu si dl executor.

Ma irita cei ca dvs care in loc sa multumeasca pentru cunostinte dobandite gratuit aleg sa epateze cu pareri personale total gresite.

Noi sa fim sanatosi!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
ContSters214341, utilizator
Nici cu dumneavoastra nu am sa intru in polemica. Atata doar ca titlul executoriu este un contract de credit, adica un drept de creanta si nu un titlu emis in materia actiunilor reale imobiliare. Mai pe intelesul dumneavoastra juridic, "termenul de prescripţie de 10 ani vizează numai partea din titlu care reprezintă soluţia dată asupra dreptului real imobiliar. Astfel, dacă pe cale accesorie sau incidentală, s-a urmărit valorificarea unor drepturi de creanţă, în privinţa acestora, titlul poate fi pus în executare în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani." Si eu zic ca sa fiti sanatosi si sa nu va mai iritati din cauza parerilor mele diletante. Aaa...apropo. Pe acelasi dosar, dar in speta ipotecii de rang 2, am castigat in recurs in 2 dosare ( o ipoteca si un bilet la ordin). Cei drept, ca acolo, pe perimare dar intre timp s-a implinit termenul de prescriptie si creditorul a fost nevoit sa deschida un alt dosar pe ipoteca de rang 1. Intrebarea de baza era daca exista vreo norma BNR in care se stipuleaza ca dupa 90 de zile se poate declansa executarea silita. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
dacianloi, utilizator
BNR reglementeaza activitatea Bancara, nu poate reglementa activitatea de executare silita. BNR da norme obligatorii bancilor. Exista astfel o norma BNR care obliga bancile sa provizioneze intr-un anumit fel dupa 90 zile intarziere, nu care sa oblige bancile sa treaca la executare silita.

Domnule, doctrina si jurisrpudenta sunt unanime in a transa problema prescriptiei ipotecii. termenul este de 10 ani. Aici nu ne expunem pareri personale. Dreptul garantului ipotecar este un drept real imobiliar ce nu poate fi pus in valoare decat printr-o actiune reala imobiliara, fiind evident ca termenul de prescriptie este de 10 ani.
perimarea este cu totul alta mancare de peste. O sa aveti o mare supriza cand veti invoca prescriptia si va vor da peste nas cu termenul de 10 ani.

V-am dat un articol de lege, extrem de clar. Daca l-ati citi ati vedea ca nu aveti dreptate.

Stiu ca va doriti sa aveti dreptate, dar nu aveti cum sa aveti in cazul asta, pe prescriptie.

Cat despre termenul de 90 zile, uitati de el. Fiind un contract comercial ( e facut cu o banca ce incheie contracte in cadrul activitatii sale comerciale) sunteti de drept in intarziere de la scadenta obligatiei de plata. Neplata reprezinta caz de declarare scadentei anticipate, aveti clauza in contract. Aceasta este insa doar o posibilitate, nu si o obligatie. Daca nu aveti o notificare privind declararea cadentei anticipate, sau accelerarea scadentei cu i se mai spune, va fi imposibil sa o dovediti dumneavoastra.

Si oricum, cu imobilul nu aveti cum sa scapati.
PS: daca aveti poprire, aceasta nu se perima si intrerupe termenul de prescriptie.

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita Catherina Catherina Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit bancar cu ipoteca dragosverban dragosverban Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot invoca prescriptia datoriei la banca daca nu am mai platit un credit cu ipoteca(apartament) in urmatoarele conditii ... (vezi toată discuția)
Credit cu ipoteca, executare silita. 12george 12george In data de 15.01.2008 am luat un credit cu ipoteca,pe 25 ani. Din motive de intarziere plata rate, in data de 05.08.2009 banca ma actioneaza in instanta pentru ... (vezi toată discuția)