avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... procedura legalizari
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

procedura legalizari

buna seara.am o sentinta si o deczie dar s-a declarat recurs.La judecata de fond am castigat o suma de bani reprezentand o sulta,iar la apel dupa o perioada lunga de suspendare instanta s-a pronuntat pentru perimarea cauzei.solutia a fost data cu recurs si la curtea de apel s-a constatat ca apelul nu a fost perimat si s-a trimis cauza inapoi spre rejudecare.Dupa cateva termene la penultimul termen instanta a instintat partea reclamanta spre a timbra actiunea,aceasta nu s-aintamplat si la urmatorul termen instanta s-a pronuntat pentru anularea apelului ca netimbrat,solutie data cu un nou recurs,acesta fiind declarat avand termen la sfarsitul lunii iunie.Intrebarea mea este daca pot legaliza cele doua hotararii in vederea executarii acelei sulte s-au mai bine sa astept verdictul de la recurs.Legalizarea facuta inainte de recurs se poate face cu mentiunea[ definitiva cu recurs],problema este daca poate executorul sa demareze actiunea de executare in acest stadiu si mai am o nedumerire,as putea legaliza numai dispozitivele celor doua hotarari
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:58, 24 Mai 2016
Conform art.633(1) NCPC "Sunt hotarari executorii:
1.hotararile date in apel, daca prin lege nu se prevede altfel."Pe de alta parte,hotararea la care va referiti, este executorie dar,nu este definitiva.[Art.634(1)NCPC].Opinia mea este sa asteptati judecarea recursului.Conform art.632 NCPC executarea silita se poate efectua numai in temeiul unui titlu executoriu,in concret si hotararea dvs, este un titlu executoriu.Executorul judectoresc ar trebui sa o puna in executare deoarece este titlu executoriu,iar daca ar fi desfiintata in recurs, exista institutia intoarcerii executarii.Ceea ce se legalizeaza este hotararea judecatoreasca in integralitatea ei, dar ce se pune in executare este dispozitivul hotararii judecatoresti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cere incuviintarea executarii silite la o hotarare data in prima instanta, cu drept de apel? Adrian_MG Adrian_MG Se poate cere incuviintarea executarii silite la o hotarare data in prima instanta, cu drept de apel, dupa procedura veche? De mentionat este faptul ca ... (vezi toată discuția)
Termen executare titlu executoriu danflisc danflisc Buna seara, Va cer o parere avizata referitoare la urmatoarea speta ptr a sti cum sa actionez incontinuare. In prima instanta, intro actiune de lichidare regim ... (vezi toată discuția)
Hotârâri i.c.c.j. BogdanM88 BogdanM88 Bună seara! Hotârările I.C.C.J. (în cauză privind fonduri bănești) sunt executorii, sau le poți pune în executare cf. procedurii generale, după ... (vezi toată discuția)