avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se poate cere incuviintarea executarii silite la o ...
Discuție deschisă în Executare silită

Se poate cere incuviintarea executarii silite la o hotarare data in prima instanta, cu drept de apel?

Se poate cere incuviintarea executarii silite la o hotarare data in prima instanta, cu drept de apel, dupa procedura veche?
De mentionat este faptul ca procesul a inceput in 2010, acum (dec.2016) avand o hotarare data in prima instanta (tribunal), in care se cere evacuare si radierea dreptului din CF, cu drept de apel.
Exista vreo posibilitate de acceptare de catre instanta, a incuviintarii in acest moment a executarii silite sa se faca dupa procedura veche sau dupa NCPC, care specifica clar ca apelul suspenda executarea? Art 24 specifica: "Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare." Din cate inteleg eu, executarea pornita in acest moment, se face dupa dispoziile legii noi.

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2017
Adrian_MG, utilizator
Hotararea data de prima instanta este data cu drept de apel, trebuie sa fie mentionata perioada in care se poate face apelul, apel ce poate fi declarat in termen de X zile de la data comunicarii Incheierii emise. Deci, daca partea dupa ce a primit incheierea si au trecut termenul prevazut nu a formulat apel, atunci puteti sa va duceti sa legalizati incheierea unde cei de la instanta vor mentiona ca e definitiv prin neapelare
Si da, executarea se va face pe noua procedura
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Apelul a fost declarat in termen. Atunci cum este posibila incuviintarea executarii silite?, daca, asa cum precizeaza si legea in cazul de fata: apelul suspenda inceperea executarii.
Nu se poate pana nu se judeca apelul. In cazul ca s -a incuviintat executarea faceti contestatie la titlu in termen de 5 zile de cand ati primit somatia impreuna cu incuviintarea
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017
ContSters416386, utilizator
Multumesc just_55 pentru confirmare. Asa stiam si eu, si in acelasi timp da, am deschis deja actiune pentru contestatia la executare. Care ar fi cele mai bune motive de invocat in acest caz? Art 24?
Atentie, daca apelul s-a judecat si apare solutia pe site portaljust.ro ca fiind respins inseamna ca a ramas definitiva prima sentinta de la fond si se poate pune in executare chiar daca nu ati primit-o acasa prin posta.Daca ati introdus apel si nu s-a dat solutia faceti contestatie la titlu urgent pe motiv ca titlul nu e executoriu conform art 632, 633 .634 NCPC
Titlul executoriu
Art. 632

Temeiul executării silite

(1) Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu.

(2) Constituie titluri executorii hotărârile executorii, hotărârile definitive, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura legalizari petre_marian petre_marian buna seara.am o sentinta si o deczie dar s-a declarat recurs.La judecata de fond am castigat o suma de bani reprezentand o sulta,iar la apel dupa o perioada ... (vezi toată discuția)
Termen executare titlu executoriu danflisc danflisc Buna seara, Va cer o parere avizata referitoare la urmatoarea speta ptr a sti cum sa actionez incontinuare. In prima instanta, intro actiune de lichidare regim ... (vezi toată discuția)
Executare silită penalități Ikymar Ikymar În urma unei executări silite a unor drepturi salariale de la o instituție publică, am obținut în instanță penalități de 0,5% pentru fiecare zi de ... (vezi toată discuția)