avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silită penalități
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silită penalități

În urma unei executări silite a unor drepturi salariale de la o instituție publică, am obținut în instanță penalități de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere a plății sumei datorate. Asta s-a întâmplat în august 2015. Nu am insistat să mi se achite penalitățile, pentru că eu am am luptat pentru drepturile salariale ce mi se cuveneau. Acum instituția publică a recidivat exact în același mod și mă gândesc să execut silit penalitățile câștigate in august 2015.
Aș avea vreo șansă de reușită?
Mulțumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Ikymar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 18:17, 10 Februarie 2018
Conform Art. 632 din Noul Cod de Procedura Civila - (1) Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu.
Conform aliniatului 2 al art. 632, hotararea judecatoreasca definitva este titlu executoriu.

In cazul in care aveti o hotarare judecatoreasca definitiva, aveti dreptul sa executati silit entitatea impotriva careia a fost emisa hotararea.
Ceea ce poate fi pus în executare silită sunt exclusiv măsurile cuprinse în dispozitivul hotărârii judecătoreşti care reprezintă titlu executoriu.

Este foarte important sa actionati in termenul de prescriptie de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
Art. 706 al. 1 din Noul Cod de Procedura Civila, prevede ca: (1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.
Prin urmare, termenul de prescriptie a inceput sa curga de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti pe care ati obtinut-o.

Prescriptia opereaza numai la cererea persoanei interesate (debitorul executat silit), si nu de plin drept, astfel cum este reglementat in art. 707 alin. (1) al Noului Cod de Procedura Civila. Astfel, debitorul executat silit are dreptul de a formula contestatie la executare, in conditiile legii.

Intreruperea prescriptiei se poate realiza la la solicitarea dv., printr-o cerere de executare, însoţită de titlul executoriu, la executorul judecatoresc pentru a evita implinirea termenului de prescriptie extinctiva a dreptului de a obtine executarea silita. Toate cazurile de intrerupere ale prescriptiei sunt reglementate de art. 709 din Noul Cod de Procedura Civila.

Pentru a emite o opinie legala intemeiata trebuie analizate hotararea judecatoreasca si documentele cazului, va rog sa solicitati o consultatie juridica.

Cu stima,

Luisa Mitroi



Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Momentul cursul prescriptiei in cazul unor titluri executorii pronuntate pe vechiul cod de procedura civila eagle_free eagle_free Buna seara. Noul cod de procedura civila prevede: CAPITOLUL V Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită Termenul de prescripţie ... (vezi toată discuția)
Poate fi vândută în 2016 o creanță din 2008, pentru care există hotărâre de executare din 2010? danipir danipir buna ziua daca a existat in 2010 o hotarare de executare silita pentru un credit contractat in 2008 si neachitat la zi, iar in 2016 banca vinde dosarul ... (vezi toată discuția)
Lntarziere in redactarea unei sentinte judecatoresti nastasaion nastasaion Buna ziua. ,,La multi ani va doresc in noul an 2015>>>. Intrebarea mea. Am un litigiu cu o persoana juridica , au fost parcurse etapele ... (vezi toată discuția)