avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau te repune in termen prescriptie?

Buna ziua,

Termenul de prescriptie pentru un drept de creanta este de 3 ani si acest termen nu e intrerupt daca ai pierdut procesul.

Astfel conf Art 2539 NCC avem:

"(2) Prescripţia nu este întreruptă dacă cel care a făcut cererea de chemare în judecată sau de arbitrare ori de intervenţie în procedura insolvenţei sau a urmăririi silite a renunţat la ea, nici dacă cererea a fost respinsă, anulată ori s-a perimat printr-o hotărâre rămasă definitivă. Cu toate acestea, dacă reclamantul, în termen de 6 luni de la data când hotărârea de respingere sau de anulare a rămas definitivă, introduce o nouă cerere, prescripţia este considerată întreruptă prin cererea de chemare în judecată sau de arbitrare precedentă, cu condiţia însă ca noua cerere să fie admisă."

Daca eu am drept de recurs, care este o cale extraordinara de atac si pe care intentionez sa il introduc, ce se intampla cu termenul de 6 luni al prescriptiei oferit de art 2539?

1. Daca pierd recursul, eu trebuie sa introduc urmatoarea actiune in termenul de 6 luni de la pronuntarea definitiva a procesului anterior?

2. Sau beneficiez de 6 luni de cand pierd efectiv recursul, intrucat conf. Art 634 NCPC hotararile devin definitive abia dupa ce s-a exercitat si recursul?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: seldom , utilizator 15:40, 31 Iulie 2017
Buna ziua,

Motivul nr 8 - Aplicarea gresita a normelor de drept material va fi

Mentionez ca hotararea data in Apel este Definitiva, adica nu scrie explicit in dispozitiv " cu drept de recurs"

Recursul este cale extraordinara de atac a hotararilor definitive.

Insa nu am primit hotararea de la apel ca sa vad daca mai este si un alt motiv.

Deci spuneti practic ca termenul pentru Art 2539 de 6 luni va curge de cand voi afla rezultatul recursului, si ca o cale extraordinara poate mentine intreruperea prescriptiei?

Insa la Contestatie in anulare si Revizuire - cred ca nu se aplica acelasi rationament, intrucat iesim din sfera Art 634 NCPC.

Multumesc,
Ultima modificare: Duminică, 30 Iulie 2017
seldom, utilizator
AM scris eu propozitia cum ca "o cale extraordinara poate mentine intreruperea prescriptiei" ? Eu am scris ca atata vreme cat hotararea pe care o aveti nu este definitiva, prescriptia este intrerupta.

Pe de alta parte, daca hotararea data in apel este definitiva, eu nu cred ca mai aveti temei pentru recurs, deci planul cu pct 8, dpmdv pica.

Cu revizuirea si contestatia in anulare este alta poveste, insa din cum puneti problema nu reiese daca va intereseaza ceva anume ori doriti o trecere in revista a cailor de atac ordinare si extraordinare.
Buna ziua,

Sa incercam sa trecem peste sfera cazului meu sau cum pun problema - intrebarea se refera strict daca in cazul cailor extraordinare de atac se intrerupe prescriptia pentru a curge termenul de 6 luni de la data ramanerii definitive a hotararii.

Faceti abstractie de numele caii extraordinare de atac, apoi voi sti si eu mai departe ce sa fac.

Consider ca hotararea nu este definitiva daca poate fi atacata cu recurs:

Art 634 NCPC

"4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs;"

Insa m-ar ajuta o speta sau un articol care sa imi confirme sustinerile.

Cat despre sansele recursului va voi anunta, insa mai intai sa trec de inadmisibilitatea recursului - adica sa se aplice decizia 369/2017 a Curtii Constitutionale:
[ link extern ]
De ce sa trecem peste situatia cazului dvs. (daca el exista)? Nu doriti o solutie la o problema concreta? Ar trebui sa incepeti chiar cu faptul juridic licit si cu obiectul cererii initiale de chemare in judecata, in functie de care va veti motiva, pana la urma si recursul, conform cu planul dvs.

Simplificand insa discutia, cu privire la prescriptie v-am spus deja opinia, iar despre recurs parerea mea este ca acesta nu este incident in cazul de fata si ca atare restul argumentelor pro sau contra, nu isi mai gasesc sustinere.

Buna ziua,

Parerea mea este ca doar recursul va intrerupe prescriptia DOAR daca nu se va respinge ca Inadmisibil, pentru ca asa vom pica pe Art 634 Alin (5) NCPC.

Daca recursul este inadmisibil, cum ati spus dvs, si nu respins ca nefondat, atunci recursul inadmisibil nu intrerupe prescriptia.

Cat despre contestatia in Anulare si Revizuire, s-ar putea sa pice pe Art 634 Alin (6) NCPC, intrucat si acestea sunt tot hotarari definitive.

Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia predaflorin predaflorin Am o intrebare va rog sa imi raspundeti urgent,am castigat in instanta o suma investita intr-o cladire dupa ce hotararea a devenit definitiva mi sau platit ... (vezi toată discuția)
Anularea definitiva a cererii gambette gambette Cand ramane definitiva hotararea de anulare a cererii de chemare in judecata, la data cand instanta o pronunta sau la data cand se implineste termenul de 15 ... (vezi toată discuția)
Reiterare plangere contraventionala perimata aidu aidu reiterare plangere contraventionala perimata Buna ziua, Am formulat plangere contraventionala contra PV amenda... judecatoria mi-a respins-o, iar in apel din ... (vezi toată discuția)