avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs la recurs?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs la recurs?

Buna ziua,
am o situatie foarte interesnta intr-un dosar de revendicare imobiliara pe drept comun. Eu apar chiriasul care a cumparat si el de vreo 9 ani si se credea linistit proprietar.
Fostul proprietar a venit si a facut actiune in revendicare iar de aici a inceput trasenia ....
La fond,la judecatoria sector 1 am castigat invocind inadmisibilitatea...era anul 2005 si mergea unsa exceptia inadmisibilitatii. Reclamantul face recurs. eu ma gandesc - de ce naiba face recurs ca doar e un apartament de 3 camere care face mai mult de 1 miliard de departe... dar zic mai departe ca voi castiga si recursul fara probleme si scap mai repede in castigator, sarind etapa apelului. asa ca tac si nu spun nimic de apel.
In acest recurs...surpiza...inadmisibilitatea nu mai tine...se schimbase practica tribunalului Bucuresti,motiv pentru care caseaza cu trimitere (ca doar iesem pe exceptie) si o luam de la inceput.
Buun. La judecatorie castiga ei...fac apel. Pai de ce va miratii!!!??
Intre timp, pretul la case se triplase!!! Eram intr-un nou ciclu procesual!!! fond dupa casare..deh, si oricum, de la bun inceput casa facea peste un miliard.
Motivez apelul la prima zi de infatisare!!!#-o
Vine advocatul advers sisolicita calificarea in recurs .
Instanta dispune o expertiza,iar rezultatul firesc : apartamentul face vreo 3 miliarde. Rasuflu usurat.
Adversarul vine cu un inscris de la administratia finnciara din care rezulta ca valorea apartamentului la momentul 2005(adica la inceputul primului ciclu procesual) este de 800.000 de lei.
Fata de acest probatoriu instanta califica apelul ca fiind recurs si apoi, fiind motivat la prima zi de infatisare il ANULEAZA CA NEMOTIVAT!!!!X-(
EVIDENT, AM FACUT RECURS.
La curtea de apel, in judecata acestui recurs, evident mi se invoca inadmisibilitatea intrucat avem un recurs la recurs.
CRED CA AM DREPTATE IN A AFIRMA CA DE FAPT TRIBUNALUL A GRESIT CAND A CALIFICAT APELUL MEU CA FIIND RECURS.
Astfel, in loc sa ia in considerare expertiza - ce arata valoarea prezenta a luat in considerare valoarea de la administratia finnciara de la nivelul lui 2005.or asta, este o dubla greseala - intotdeauna valoarea de la administratia financiara este mai mica decat cea de piata ( in acelasi bloc apartamentele au la fisc valori similare DAR daca cineva are super finisaje in casa atunci valoarea de piata a apartamanetului sau va fi mult mai mare).
Apoi, a luat in considerare valoarea de la momentul 2005, adica din alt ciclu procesual, cu toate ca dupa casare cu trimitere spre rejudecare la judecatorie, incepea un nou ciclu procesual.
Inca ceva : instanta de la Tribunal s-a pronuntat atat in complet de 2 cat si in complet de 3.
La primele 5 termene au fost 2, au facut probe...inclusiv expertiza...apoi au intrat 3 si au judecat ca recurs.
Pai dc e sa fim proceduristi pan la capat atunci nu suntem in fata unei nulitati data de greita compunere?

In orice caz...am pronuntarea amanata pe 09.12....
Ce parere aveti? e recurs la recurs?? e inadmisibil?

Av. Costi Boncu
Cel mai recent răspuns: MorriganCrows , utilizator 13:39, 15 Septembrie 2014
ar fi bine sa va ganditi daca ati putea folosi contestatia in anulare sau revizuirea...depinde de ce conditiio sunt intrunite.
din moment ce instanta a calificat recurs...atunci nu ar mai exista un recurs la recurs...asa ca este normal ce s-a intamplat, insa nu-i normal sa fie stabilita valoarea in functie de impunerea de la admin. financ. deoarece este ultra stiut ca acolo sunt trecute valori sub nivelul pietei imobiliare.
asa ca puteti miza pe aceasta...parearea mea...


av. vasilescu
E posibila admiterea val de 800.000 lei pt apartament, chiar daca e un alt ciclu procesual... Pretinsul proprietar ar putea spune ca nu il intereseaza imbunatatirile – pt ca nu sunt utile, ci numai „de aspect” (poate cere aducerea apartm la starea initiala...). Documentele in baza carora a castigat prima data le-a folosit si in acest ciclu procesual... Cuiva care are super-finisaje i-ar placea sa plateasca impozitul pe cladire la valoarea super-finisajelor? A fost o miscare isteata a celuilalt avocat... Probabil ar fi trebuit sa aduceti o dovada de la Finante pt valoarea apartm in acest an... Chiar daca val e mai mica e mult mai aproape de realitate, pt ca s-a evaluat in functie de zona, de vechimea imobilului etc.
Daca procesul a fost calificat ca recurs, judecat si respins ca fiind nemotivat... puteti face... recurs?
O persoană nu se poate judeca de mai multe ori în aceeaşi cale de atac.
Au fost 2 judecatori pana la calificarea „ca recurs” – cand au „intrat” 3 judecatori...
Pt o asemenea speta informatiile sunt prea vagi... Asa cred...

Daca nu am pretentii prea mari: dupa data de 9.12 veti scrie ce s-a mai intamplat? Multumesc...
Succes!

Revin...
Ati citit articolul publicat in 20.11.08 pe avocatnet.ro: „Calificarea gresita a caii de atac. Admisibilitatea recursului”?
"Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a inaintat marti, 18 noiembrie, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, un recurs in interesul legii referitor la admisibilitatea recursului impotriva unei decizii pronuntate de tribunal, in recurs, daca aceasta este rezultatul unei gresite calificari a caii de atac exercitate de parte. Unele instante au apreciat ca recursul este admisibil, cu motivarea ca in toate cazurile, calea de atac impotriva hotararilor judecatoresti este prevazuta de lege, iar calificarea gresita a caii de atac de catre instanta care a exercitat controlul judiciar asupra hotararii pronuntate in fond nu poate avea drept consecinta inlaturarea dreptului partii de a exercita toate mijloacele procesuale stabilite de lege pentru a obtine protectia dreptului sau cu respectarea normelor de procedura specifice fiecarei cai de atac. A considera in sens contrar, inseamna a priva partile de un grad de jurisdictie, iar calificarea data de instanta, desi gresita, sa nu poata fi supusa controlului judecatoresc”.
Nu am convingerea ca e potrivit ce va recomand, dar...
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2008
trope_doi, utilizator
Multumesc foarte mult. este utila informatia. In principiu am formulat aceleasi aparari si sper sa "tina".

O zi buna,
av. Costi Boncu
Buna ziua,

anunt pe toti cei care au citit subiectul ca instanta - Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat de mineB-).
Daca aveti spete similare va pot trimite hotararea Curtii ( atunci cand se va redacta).
O zi buna tuturor,
av. Constantin Boncu

Buna ziua tuturor,

Mi-ar fi de mare ajutor parerea/sfatul vostru intr-o speta similara ca cea a d-lui C-tin Boncu.
Pe scurt, va relatez speta:

La judecatorie am solicitat granituirea si obligarea paratilor la ridicarea constructiilor edificate pe terenul apartinand reclamantilor , iar pana la primul termen acordat mi-am precizat cererea, in sensul ca am revendicat si portiunea de teren pe care erau construite constructiile paratilor.
Mentionez ca nu am indicat care este valoarea acelei suprafete de teren, si, nici prima instanta nu a sesizat neregularitatea cererii de chemare in judecata (care a fost precizata ulterior), nepunand in discutia partilor acest aspect si neluand masurile ce se impuneau (cf. art. 114 corob. cu art. 339, rap. la art. 133 CPC) .


Calea de atac prevazuta in dispozitivul primei instante a fost apelul, cale pe care am si urmat-o, de altfel.
TB, din oficiu, la prima zi, a invocat calificarea gresita a caii de atac si,
mi-a calificat apelul, ca fiind de fapt recurs, apreciind valoarea litigiului sub un mld, (desi la dosar nu exista niciun document, din care sa rezulte acest lucru, respectiv evaluare a terenulului facuta de reclamant la mom. precizarii actiunii, vreo expertiza sau adresa/raspuns de la vreun notariat din care sa rezulte care era val. terenului in ianuarie 2012 ), decat declaratiile de impunere a terenurilor&constructiilor aflate pe acestea.
TB a constatat nul recursul pt nedepunerea in termen a motivelor.
Din pacate motivele de apel le-am depus la prima zi de infatisare, conform art. 287 alin. 2 CPC (vechi), caci, daca le-as fi depus cu cererea de apel, ar fi putut intra sub incidenta art. 304^1.

Acum citesc de-o saptamana, teorie, jurisprudenta, sunt fiarta, intreb pe toata lumea ce si cum
in speranta ca voi gasi un mijloc care sa-mi permita sa atac decizia TB, fara sa mi se respinga.
Ma gandesc la recurs, desi parerile sunt impartite cu privire la admisibilitatea acestuia,
dar si la contest. in anulare, daca reusesc sa dovedesc ca pragul valoric este peste un mld. lei si atunci, calea de atac ar fi apelul .

Va multumesc anticipat pentru orice idee, sfat, precum si pentru timpul alocat.

O zi senina tuturor!

@ d-le av. C-tin Boncu,
mi-ar fi de mare ajutor decizia de care aminteati in mesajul Dvs., poate o postati sau mi-o trimiteti pe mail.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
MorriganCrows, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la recurs -admisibilitate Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua. speta e urmatoarea: Acum cativa ani s-a pronuntata o sentinta civila irevocabila prin neapelare. In 2007 s-a declarat revizuire, respinsa la ... (vezi toată discuția)
Partaj- hotarare fara apel ionut c ionut c Este normal ca o instanta(Judecatoria Calarasi ) sa emita o hotarare de partaj fara apel,doar cu recurs in 15 zile?Pe 4 februarie am recursul.Daca nu cer ... (vezi toată discuția)
Cale de atac. partaj aadynna aadynna faptul ca pe parcursul judecatii din suplimentul raportului de expertiza a rezultat valoarea imobilului peste 1 miliard ROL este de natura sa modifice calea de ... (vezi toată discuția)