tina_gemeni a scris:
Dupa decesul tatalui, m-am prezentat la "Pensii" cu dosarul si cu certificatul de handicap. Surpriza! nu e valabil, trebuie un certificat de la comisia de expertiza muncii..........
Au avut dreptate cei de la pensii. Potrivit art. 84, lit. c) din Legea nr. 263/2010, beneficiaza de pensie de urmas copiii incadrati in grad de invaliditate, nu copiii incadrati in grad de handicap.
tina_gemeni a scris:
Am fost trimisa la comisia pe tara si acolo m-i s-a spus ca nu poate fi incadrat nici macar in gradul III de invaliditate
Acestea sunt concluziile medicilor, concluzii pe care eu nu am competenta sa le comentez.
tina_gemeni a scris:
Cum este posibil ca un om sa primeasca un certificat de handicap, dar sa fie apt de munca?????? Consider ca este o aberatie. Handicapatul este o persoana inapta de munca.
Confundati incadrarea in grad de handicap cu incadrarea in grad de invaliditate. Numai in cazul incadrarii in grad de invaliditate se emite decizie asupra capacitatii de munca.
Daca veti citi Legea nr. 448/2006 veti vedea ca persoanele incadrate in grad de handicap sunt apte de munca. De altfel si persoanele incadrate in gradul III de invaliditate sunt apte de munca.
tina_gemeni a scris:
Exista cumva posibilitatea sa obtina pensia de urmas numai cu certificatul de handicap?
Nu exista aceasta posibilitate. Asa cum am scris la inceputul mesajului, beneficiaza de pensie de urmas copiii incadrati in grad de invaliditate. Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta comisiei de expertiza medicala, care emite o decizie in acest sens.