avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu odihna si concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu odihna si concediu medical

sunt pusa in fata unei dileme. o colega ma bombardeaza cu acuzatii de genul ca: concediul de odihna nu este afectat daca ea sta o perioada in concediul medical, adica, sa va explic:
eu stiu din Codul M ca c.o. se acorda pentru perioada lucrata efectiv - daca ea are dreptul la 31 de zile de c.o./2008, conform vechimii in munca si sta in concediu medical 1 sau 2 luni, trebuie sa-i scad zilele lucratoare aferente in c.m. ex. 42 din 255 cat are anul si sa-i acord c.o. cuvenit pentru perioada lucrata 255-42=213 zile, adica 26 zile - pe care sa-l efectueze. ea zice ca nu, are dreptul sa efectueze tot 31 zile, la fel ca altul care lucreaza tot anul.
am in CCM aplicabil in unitate prevederea ca c.o. se acorda ptr. perioada efectiv lucrata.
sunt SC nu institutie de stat
daca puteti sa -mi dati parerea dv., va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:38, 26 Iulie 2008
Art.140(2) din Codul muncii spune: "Durata efectiva a concediului de odihna anual... se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".
Deci dvs. aveti dreptate.
Cititi-i salariatei dvs. din CCM al unitatii si din Codul muncii.
va multumesc dl. TudorValeriu, acum am si parerea unui specialist, ca sa nu creada lumea ca interpretez eu cum vreu
Probabil doamna se bazeaza pe prevederea conform careia concediul de odihna se suspenda pe perioada concediului medical si continua dupa.
Si mie imi este foarte neclara aceasta situatie, avand in vedere cele doua aspecte.
Abordarea se face diferit de angajatori, iar doamna alege varianta care ii este favorabila.
Din cauza unor ambiguitati in lege, am incercat sa nu fiu mai catolic dacat papa: daca a avut concediu medical 10-15 zile nu le-am luat in calcul pentru diminuarea concediului de odihna, dar daca are cu saptamanile sau lunile, atunci e normal sa nu beneficieze de tot concediul de odihna inscris in contractul individual de munca.
Problena se pune in raport cu O.U.G 158/2005 ART. 16
(1) Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Si se zice ca se aplica prevederea cea mai favorabila angajatului, in acest caz O.U.G 158/2005.
In calitate de angajator, cum reactionezi daca salariatul invoca acest ART. 16 ?

Alte discuții în legătură

Efectele c.m asupra c.o ContSters93805 ContSters93805 Buna ziua!Am si eu o intrebare.Pe data de 28.05 am intrat in c.o. ,iar pe data de 2.06 m-am internat pt o interventie chirurgicala si beneficiez de c.m. pana ... (vezi toată discuția)
Co vs. cm mony mony Credeti ca este legala o clauza inclusa int-un contract colectiv de munca prin care se stabileste ca orice zi de concediu medical ce trece peste 30 zile se ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu de crestere copil? Viorel-Gabriel Viorel-Gabriel Buna ziua. Am nevoie de o solutie legala cu privire la o problema privind concediul de odihna.Sunt bugetar,in cadrul MAI, din 2003, cu contract pe perioada ... (vezi toată discuția)