avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CO vs. CM
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CO vs. CM

Credeti ca este legala o clauza inclusa int-un contract colectiv de munca prin care se stabileste ca orice zi de concediu medical ce trece peste 30 zile se scade din concediul de odihna, ?Argumentul ar fi acela ca orice CO se acorda pentru timpul efectiv lucrat!
Cel mai recent răspuns: mony , utilizator 13:42, 10 Septembrie 2008
Buna seara !
In opinia mea nu este legala deoarece priveste un mod de calcul gresit. CO se acorda proportional cu zilele efectiv lucrate si nu prin scaderea din CO a zilelor de CM
Nu este legal!E de-a dreptul o aberaţie!

Sa luam in considerare, ca temei legal prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art. 56. - (1) Salariaţii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, de minimum 21 de zile lucrătoare.

Efectuam un exemplu de calcul.In acest caz, se cuvine pentru fiecare luna din cele 12 ale anului calendaristic 1,75 zile de C.O. Daca salariatul beneficiaza de 30 de zile de concediu medical – care se acorda, atentie in zile calendaristice, nu in zile lucratoare ! - inseamna ca va pierde 1,75 zile de C.O. aferente unei luni calendaristice. Daca i se va scadea pentru fiecare zi de C.M. cate o zi de C.O inseamna ca, la alte 30 de zile calendaristice de C.M a pierdut intreg concediul de odihna cuvenit.

Se încalcă si Codul muncii care prevede la art.140 alin.(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută in contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată intr-un an calendaristic.
Deci, daca angajatul are 2 luni calendaristice de C.M. si 10 luni lucrate, trebuie sa i se acorde C.O proportional cu timpul lucrat, adica pentru cele 10 luni.
Multumesc celor care mi-au raspuns! Aceasta era si parerea mea dar care nu a placut conducerii firmei . Mai mult, ITM a inregistrat contractul colectiv de munca continand clauza respectiva (reducerea CO in cazul depasirii unui nr.de 30 zile de C.M.)Astfel poate fi discreditat un consilier juridic de catre o institutie menita sa vegheze la respectarea legalitatii in relatiile de munca iar din partea administratiei sa fie catalogat drept "partinitor in favoarea salariatilor "!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna poate fi diminuat de incapacitatea temporara de munca? elenadima elenadima Salutare tuturor! [b]Este concediul de odihna diminuat de incapacitatea temporara de munca?[/b] Exemplu clar: salariat cu 21 zile co/ an alendaristic; in ... (vezi toată discuția)
Cm retinut din co ana gabriela ana gabriela As dori sa-mi spuneti cum se interpreteaza art.140 alin 2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna pc_cane pc_cane anul acesta am avut 143 zile de concediu medical; la o luna de la revenirea la serviciu am primit disponibilizarea; avand in vedere ca nu am efectuat nici o zi ... (vezi toată discuția)